Rumah » Osteoporosis » Osteoporosis ternyata meningkatkan risiko demensia, mengapa?

  Osteoporosis ternyata meningkatkan risiko demensia, mengapa?

  Memasuki fasa usia lanjut, biasanya keupayaan untuk berkomunikasi, berfikir, dan ingat mula melemahkan. Serangkaian gejala ini adalah normal dan sememangnya sebahagian daripada proses penuaan, yang dikenali sebagai demensia. Kerosakan sel-sel otak sering dianggap sebagai sebab utama untuk demensia. Menariknya, fakta baru telah membuktikan bahawa osteoporosis adalah faktor risiko yang bertindak sebagai penyebab demensia. Bagaimana boleh?

  Osteoporosis boleh menjadi salah satu punca penyebab demensia

  Satu kajian yang dilakukan secara besar-besaran oleh pasukan epidemiologi IQVIA, sebuah syarikat sains yang berkaitan dengan kesihatan di Jerman, yang melibatkan kira-kira 60 ribu peserta dan telah dijalankan selama lebih kurang 20 tahun.

  Prof. Karel Kostev, Dr. MS, sebagai pasukan penyelidikan, mendedahkan bahawa ini adalah kajian pertama berdasarkan kemungkinan osteoporosis yang menjadi penyebab demensia.

  Hasil kajian yang diterbitkan dalam Journal of Alzheimer's Penyakit menunjukkan bahawa sebanyak 20,5 persen wanita yang mengalami osteoporosis dan 16,4 persen yang tidak didiagnosis menderita. Walaupun pada lelaki, demensia dialami oleh sekitar 22 peratus yang mengalami osteoporosis dan 14.9 peratus adalah normal.

  Apabila dilihat dari hasil kajian ini, orang yang mengalami demensia adalah lebih kerap dalam kumpulan yang mempunyai riwayat osteoporosis terdahulu.

  Mengapa osteoporosis boleh menyebabkan demensia?

  Osteoporosis adalah keadaan rapuh tulang yang biasa di kalangan orang tua. Sekarang, mungkin anda tertanya-tanya apa penyakit yang menyerang fungsi tulang ini dengan demensia, yang menyerang fungsi otak.

  Ada beberapa teori yang boleh menjelaskan ini, menurut Louis Jacob, MD, salah seorang penyelidik, bahawa kemungkinan pertama adalah kerana osteoporosis dan demensia mempunyai faktor risiko yang sama - iaitu ApoE4 dari apolipoprotein E.

  Bukan itu sahaja, beberapa faktor yang dimiliki oleh kedua-dua keadaan perubatan yang sangat berbeza ini juga termasuk tahap rendah vitamin K, vitamin D, hormon androgen, dan hormon estrogen. Semua perkara ini kemudian meningkatkan risiko osteoporosis dan demensia.

  Malangnya, saintis mengakui masih terdapat kekurangan dalam kajian besar ini. Batasan utama adalah bahawa ia tidak melibatkan pemerhatian mengenai faktor risiko gaya hidup harian, dalam mengurangkan kepadatan mineral tulang yang berkaitan dengan osteoporosis.

  Walaupun ia tidak menolak kemungkinan tabiat harian seperti minum alkohol, aktiviti fizikal, dan merokok mempunyai sumbangan lain terhadap kejadian osteoporosis dan demensia.

  Adakah terdapat apa-apa yang boleh anda lakukan untuk menghalangnya?

  Menurut penyelidikan, osteoporosis boleh menjadi salah satu faktor yang menyebabkan demensia. Jadi jika anda tidak mahu mengalami masalah saraf ini, anda juga harus menghalangi osteoporosis.

  Tabiat yang paling baik dalam mencegah osteoporosis adalah senaman yang kerap. Kerana kerja tulang akan lebih baik jika anda secara rutin melatihnya dengan gerakan sukan. Sebaliknya, tulang dapat melemahkan dan bahkan kehilangan fungsi mereka jika mereka tidak dilatih dengan tekun.

  Anda boleh bermula dengan mana-mana sukan, sama ada jogging kasual, gimnastik, berenang, yoga, tai chi, untuk mengangkat berat. Paling penting, lakukan sebanyak kapasiti badan anda. Jangan lupa, cuba untuk sentiasa mendapatkan pengambilan pelbagai nutrien, terutamanya vitamin D dan kalsium, yang dapat membantu menguatkan fungsi tulang.

  Sebaik mungkin mengurangkan atau bahkan mengelakkan meminum alkohol, rokok, dan minuman ringan yang fizzy juga boleh mencetuskan kehilangan tulang, dilaporkan dari halaman Web MD.

  Juga Baca:

  • Penghidap Osteoporosis juga harus bersenam, ini adalah pergerakan yang disyorkan dan dilarang
  • 5 Kegiatan yang Menarik Yang Boleh Kurangkan Risiko Dementia Bermula Hari Ini
  • 7 Faktor Yang Membuat Anda Berisiko untuk Dementia