Rumah » Osteoporosis » Osteoporosis Ternyata Dapat Terjadi Pada Zaman Muda, Apa Sebabnya?

  Osteoporosis Ternyata Dapat Terjadi Pada Zaman Muda, Apa Sebabnya?

  Osteoporosis atau kehilangan tulang dikenali sebagai penyakit yang menyerang ramai orang tua, terutama wanita. Ini kerana penuaan adalah salah satu faktor yang boleh menyebabkan osteoporosis. Walau bagaimanapun, ternyata osteoporosis juga boleh berlaku pada usia muda. Sesetengah orang yang masih muda mungkin sudah mengalami osteoporosis. Apa yang menyebabkan osteoporosis pada usia muda?

  Faktor-faktor yang menyebabkan osteoporosis pada usia muda

  Osteoporosis berlaku apabila tulang kehilangan ketumpatannya sehingga tulang mudah berpori dan rapuh. Masalah ini pastinya boleh mengganggu aktiviti harian anda, terutamanya jika anda masih muda yang umur produktif untuk bekerja.

  Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan anda mengalami osteoporosis pada usia muda, iaitu:

  1. Amenorea

  Keadaan ini berlaku pada wanita, di mana wanita tidak mengalami haid untuk masa yang lama. Amenorea menyebabkan tahap hormon estrogen wanita menurun, menyebabkan osteoporosis. Biasanya wanita yang mengalami amenorrhea adalah mereka yang mempunyai badan yang kurus dan berolahraga secara berlebihan, seperti atlet wanita dalam gimnastik dan balet. Di samping itu, wanita yang mengehadkan pengambilan makanan mereka juga berisiko mengalami amenorea.

  2. Pengambilan kalsium yang rendah

  Seperti yang anda ketahui, kalsium adalah mineral penting yang diperlukan untuk pembentukan tulang. Mineral ini mengatur dan menguatkan tulang anda. Oleh itu, pengambilan kalsium rendah dapat membuat tulang mudah poros dan rapuh.

  Malangnya, masih terdapat banyak orang yang kurang pengambilan kalsium kerana diet yang tidak baik. Tidak suka mengambil sayur-sayuran dan ikan, dan tidak suka minum susu. Sebenarnya sayuran dan sesetengah ikan juga merupakan kalsium yang baik selain susu.

  3. Penyakit yang berkaitan dengan hormon

  Banyak hormon dalam badan mempunyai kesan ke atas proses pembentukan tulang dan kemusnahan. Oleh itu, gangguan pada hormon tertentu boleh meningkatkan risiko osteoporosis. Beberapa keadaan yang berkaitan dengan hormon yang boleh memicu osteoporosis ialah:

  • Hyperthyroidism (kelenjar tiroid yang terlalu aktif)
  • Hyperparathyroidism (kelenjar parathyroid yang terlalu aktif)
  • Gangguan kelenjar adrenal, seperti sindrom Cushing
  • Mengurangkan bilangan hormon seks (estrogen dan testosteron)
  • Gangguan kelenjar pituitari (hipofisis)

  4. Penggunaan ubat-ubatan tertentu

  Ubat-ubatan tertentu juga boleh meningkatkan risiko osteoporosis pada usia muda. Seperti penggunaan dadah kortikosteroid dos untuk masa yang lama, yang boleh menjejaskan kekuatan tulang. Dadah kortikosteroid ini biasanya digunakan untuk merawat asma dan arthritis (arthritis).

  5. Sebab lain

  Beberapa sebab lain yang boleh meningkatkan risiko osteoporosis adalah:

  • Sejarah keluarga osteoporosis
  • Suka merokok dan minum minuman beralkohol
  • Masalah malabsorpsi, seperti penyakit seliak dan penyakit Crohn
  • Badan tidak aktif untuk masa yang lama, sebagai contoh, rehat tidur (rehat) untuk waktu yang lama

  Adakah terdapat cara untuk mencegah osteoporosis pada usia muda?

  Perubahan gaya hidup boleh menghalang anda daripada osteoporosis pada usia muda. Beberapa perubahan yang boleh anda lakukan untuk mencegah osteoporosis adalah:

  • Cukup untuk keperluan kalsium dan vitamin D. Ini adalah dua elemen penting yang diperlukan oleh tulang. Anda boleh menyediakan kalsium dari produk susu dan susu, sayur-sayuran hijau dan ikan bony (seperti ikan teri). Manakala, anda boleh mendapatkan vitamin D dari pendedahan cahaya matahari.
  • Lakukan senaman secara teratur, terutamanya mereka yang memberi berat kepada tulang. Sukan yang memberi berat kepada tulang (seperti mengangkat berat, berlari, bola keranjang, bola sepak, dan sebagainya) dapat membantu menguatkan tulang sehingga tulang tidak mudah poros.
  • Elakkan merokok. Nikotin dalam asap rokok boleh mengurangkan aliran darah ke tulang, menghalang penghasilan sel tulang, dan menghalang penyerapan kalsium. Jadi, merokok boleh membuat tulang lemah
  • Hadkan penggunaan alkohol. Penggunaan minuman beralkohol yang berlebihan boleh membahayakan kesihatan, termasuk kesihatan tulang.

  Juga Baca:

  • Bukan sekadar susu: 9 makanan yang menjadi baik untuk tulang yang kuat
  • Pelbagai Sukan yang Boleh Dilakukan untuk Mencegah Osteoporosis Sejak Zaman Muda
  • Kenapa Wanita Menopause Berisiko Osteoporosis?