Rumah » Maklumat Kesihatan » Kekejaman Otot Anda Setiap Cuaca Sejam? Inilah yang berlaku

  Kekejaman Otot Anda Setiap Cuaca Sejam? Inilah yang berlaku

  Kejang kram boleh berasa seperti mimpi buruk di sesetengah orang, apabila kejang abdomen muncul semasa tempoh haid bulanan anda, atau apabila kekejangan kaki dapat membangunkan anda yang telah tidur pada tengah malam. Tetapi adakah anda tahu bahawa cuaca sejuk juga boleh menjadi salah satu punca kekejangan? Berikut adalah kajian semula.

  Kekejangan, sesetengah orang juga memanggilnya kuda charley, adalah permulaan kesakitan pada otot anda kerana otot mengalami ketegangan secara tiba-tiba (kekejangan) dan berlangsung beberapa saat, sehingga beberapa minit. Dalam kebanyakan kes, kekejangan biasanya berlaku di bahagian kaki anda.

  Kenapa otot berasa sempit semasa cuaca sejuk?

  Malah, tekanan udara akan lebih tinggi bersama-sama dengan suhu yang lebih rendah di sekeliling anda. Tekanan tinggi pada suhu rendah boleh menjejaskan otot-otot di dalam badan anda. Pembesaran tisu lembut yang terkandung dalam otot anda, adalah salah satu reaksi yang diberikan oleh otot anda apabila terdapat perubahan tekanan udara di sekeliling tubuh anda. Malangnya, reaksi ini sebenarnya menyebabkan ketegangan dalam otot anda disertai oleh sensasi yang menyakitkan.

  Bagaimana menangani kekejangan otot?

  Peregangan, diikuti oleh urut lembut di bahagian badan yang mempunyai kekejangan, dapat membantu otot-otot kram untuk bersantai. Jika kekejangan berlaku pada kaki anda, peregangan boleh dilakukan dalam beberapa cara, seperti meningkatkan kaki anda lurus apabila anda berbaring, atau lentur lutut anda sedikit jika anda berada dalam posisi berdiri.

  Semakin lama larian sebenarnya akan meningkatkan kesakitan dalam kekejangan otot kaki. Untuk mengatasi keadaan ini, anda boleh melakukan teknik berjalan seperti apabila anda menolak troli membeli-belah di pusat membeli-belah.

  Selain dari suhu udara, ada lagi penyebab kejam?

  Kejang pada umumnya tidak berbahaya dan tidak memerlukan masa yang lama untuk menyembuhkan. Walau bagaimanapun, jika kekejangan berlaku lebih kerap dan keadaan masih tidak bertambah baik dengan regangan atau urut, anda harus segera memeriksa kram anda, kerana berlakunya kekejangan boleh menjadi petunjuk keadaan perubatan tertentu, seperti:

  • Penggunaan otot tertentu yang terlalu kerap atau terlalu lama, adalah salah satu punca kekejangan.
  • Kekurangan darah di dalam badan. Selain sakit akibat reaksi yang diberikan oleh otot kepada perubahan tekanan udara, rasa sakit juga dapat disebabkan oleh penyempitan saluran darah dalam tubuh anda. Dalam kebanyakan kes, keadaan ini sering berlaku apabila anda bersenam.
  • Selain daripada darah, kekurangan tahap beberapa mineral dalam tubuh seperti kalium, kalsium dan magnesium juga boleh menyebabkan kekejangan.

  Faktor yang membuat anda berisiko tinggi mengalami kekejangan

  Beberapa faktor risiko juga boleh meningkatkan peluang anda mengalami kekejangan, seperti:

  • Umur. Orang yang lebih tua adalah, semakin besar massa otot hilang. Mengurangkan jisim otot akan memudahkan otot anda berasa tertekan.
  • Dehidrasi. Sesetengah kes kejang di atlet berlaku kerana atlet berasa dehidrasi selepas bersenam untuk masa yang lama atau kekerapan sering.
  • Dapatkan hamil. Kejang juga boleh berlaku semasa kehamilan.

  Melaporkan dari Mayo Clinic, beberapa keadaan kesihatan seperti kencing manis dan gangguan saraf, hati, dan tiroid, akan meningkatkan peluang anda mengalami kekejangan.

  Juga Baca:

  • 4 Cara yang Berkesan dan Mudah untuk Mengatasi Kejang Kaki Diabetes
  • Mengatasi Mengejut Kaki di Wanita Hamil Semasa Tidur
  • Kram perut ketika berlari, apa sebabnya?