Rumah » Maklumat Kesihatan » Otot Menjadi Lebih Kecil Selepas Tulang Patah, Adalah Adil?

  Otot Menjadi Lebih Kecil Selepas Tulang Patah, Adalah Adil?

  Dalam sesetengah kes fraktur post-penyembuhan, otot-otot di bahagian-bahagian badan ini boleh mengecut selepas masa yang lama tidak digunakan untuk aktiviti. Apa yang menyebabkan otot mengecut selepas retak, dan ada cara untuk mengatasinya?

  Apa yang menyebabkan otot mengecut selepas tulang patah?

  Mengurangkan otot (atrofi) berlaku apabila otot tidak digunakan untuk jangka masa yang panjang semasa penyembuhan patah tulang, sehingga dari masa ke masa tisu otot melemahkan dan mengecut.

  Di samping itu, jisim otot menyusut boleh disebabkan oleh penyakit, kecederaan, atau selepas pemulihan operasi besar yang memerlukan anda untuk berehat total untuk beberapa waktu..

  Apakah tanda-tanda dan gejala yang dilihat jika otot mengecut?

  Tanda-tanda dan gejala-gejala otot yang mengecut, iaitu:

  • Satu atau kedua-dua tangan atau kaki di mana bekas fraktur lebih kecil daripada yang lain.
  • Mengalami kelemahan yang dirasakan hanya dalam satu anggota badan
  • Sudah tidak aktif bergerak secara fizikal dalam masa yang lama

  Jika anda mengalami gejala seperti yang dinyatakan di atas, anda perlu segera menghubungi doktor anda untuk mendapatkan pemeriksaan perubatan.

  Bagaimana untuk mengesan pengecutan otot?

  Otot yang mengecut hanya boleh dikesan oleh doktor melalui pemeriksaan fizikal. Oleh itu, sampaikan semua aduan yang anda rasakan secara terperinci - termasuk kecederaan atau kecederaan yang telah berlaku, baik pada masa yang terdekat dan lama; keadaan perubatan yang telah didiagnosis sebelum ini; sehingga senarai ubat, resipi, dan suplemen yang anda makan.

  Sekiranya mungkin, doktor akan menguji untuk memudahkan diagnosis penyakit. Ujian boleh termasuk:

  • Ujian darah
  • Sinaran-X
  • Pengimejan resonans magnetik (MRI)
  • Komponen tomografi (CT Scan)
  • Biopsi otot atau saraf

  Bagaimana penanganan yang betul?

  Secara umum, keadaan otot mengecut hanya buat sementara waktu. Keadaan ini boleh kembali normal, apabila anda dapat melakukan aktiviti fizikal untuk memulihkan fungsi otot yang normal.

  Tetapi biasanya, doktor akan menasihatkan anda untuk memulakan aktiviti fizikal dari perkara mudah, seperti berjalan santai, atau mengangkat dan membawa beban ringan.

  Pengendalian untuk mengecutkan otot bergantung kepada diagnosis dan keparahan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa rawatan biasa yang disyorkan untuk menangani penguncupan otot, iaitu:

  • Aktiviti fizikal rutin dan latihan - disyorkan untuk bersenam di dalam air untuk memudahkan pergerakan anggota badan
  • Melakukan terapi fizikal - terapi fizikal biasanya dilakukan dengan bantuan ahli terapi. Dia akan membantu anda memindahkan bahagian badan anda jika anda mengalami masalah semasa bergerak
  • Lakukan terapi ultrasound - satu terapi yang menggunakan gelombang bunyi untuk membantu proses penyembuhan
  • Operasi ini adalah mungkin jika keadaan tendon, ligamen, kulit, atau otot anda terlalu ketat, sehingga sukar untuk anda bergerak. Biasanya, keadaan ini dipanggil kecacatan contracture.

  Sekiranya tidak dirawat, otot mengecut dapat mengalami kehilangan serat otot rangka sehingga doktor perlu menggantikan tisu otot dan melakukan rawatan lanjut.

  Kemudian, ada cara yang boleh dilakukan untuk mencegah otot mengecut?

  Keadaan ini sebenarnya boleh dicegah dengan senaman secara rutin atau aktif menggunakan gerakan otot untuk menyokong aktiviti harian. Kerana kekurangan penggunaan otot boleh menyebabkan kerosakan otot kerana otot tidak mempunyai keupayaan untuk berkembang sehingga akhirnya kekuatan dan saiz otot mula berkurang perlahan-lahan.

  Juga Baca:

  • 6 Tips untuk Mencegah Otot daripada Pengurangan
  • Psstt ... Berjemur Matahari Pagi Boleh Membantu Mengurangkan Berat!
  • 10 Gejala Ketergantungan Dadah dan Bagaimana Mengatasi Ia