Rumah » Maklumat Kesihatan » Ibu bapa dengan Obesiti, Kanak-kanak Mereka Berisiko Kegemukan

  Ibu bapa dengan Obesiti, Kanak-kanak Mereka Berisiko Kegemukan

  Obesiti pada kanak-kanak adalah masalah kesihatan yang serius, kerana ia boleh mengganggu perkembangan dan perkembangan kanak-kanak, dan mencetuskan penyakit kronik pada usia yang lebih awal. Obesiti pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh keturunan, tetapi faktor persekitaran disebabkan oleh ibu bapa yang gemuk juga boleh mencetuskan obesiti pada kanak-kanak.  

  Pelbagai faktor yang mencetuskan obesiti pada kanak-kanak

  Hubungan antara ibu bapa obes dan kanak-kanak obes telah diketahui selama beberapa dekad. Di samping faktor genetik, obesitas pada kanak-kanak juga cenderung berlaku kerana kanak-kanak hidup dalam persekitaran sosial yang sama seperti ibu bapa yang obes.

  Menurut Profesor Lesley Regan, seorang obstetrik, obesiti adalah masalah kesihatan pandemik yang berlaku di seluruh dunia dan ini telah bermula dari rahim. Beliau juga menjelaskan bahawa wanita hamil obes meningkatkan risiko komplikasi yang boleh menjejaskan gangguan kesihatan dan perkembangan pada kanak-kanak yang dilahirkan.

  Wanita hamil yang gemuk boleh memberi kesan keupayaan untuk mengawal selia hormon dan menyerap nutrien selepas bayi dilahirkan. Kemudian faktor persekitaran seperti penyediaan pemakanan dan pemilihan makanan oleh ibu bapa akan mempengaruhi pemakanan anak-anak pada masa kanak-kanak mereka untuk dewasa.

  Bagaimana obesiti pada ibu bapa boleh menyebabkan obesiti pada kanak-kanak?

  Keadaan obesiti pada orang tua boleh menyebabkan obesiti pada kanak-kanak dalam pelbagai cara, termasuk:

  1. Obesiti semasa kehamilan

  Impak utama kepada kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu gemuk adalah risiko perkembangan terjejas proses metabolik dan sistem neuroendokrin bayi. Gangguan kedua-dua faktor genetik akan mempengaruhi bagaimana tubuh kanak-kanak menyesuaikan diri dengan penggunaan makanan semasa pembangunan, dan lebih berisiko mencetuskan obesiti.

  Di samping itu, obesiti semasa kehamilan berkait rapat dengan masalah kesihatan kanak-kanak dalam jangka masa panjang seperti penyakit jantung dan diabetes mellitus. Obesiti semasa hamil juga boleh mengganggu perkembangan otak janin dan kemunculan asma pada kanak-kanak, yang mengakibatkan kanak-kanak kurang aktif dalam aktiviti fizikal.

  2. Diet semasa hamil

  Kebiasaan makan ibu bapa boleh diturunkan sejak bayi berada dalam rahim. Proses ini adalah kerana jenis makanan yang digunakan akan mempengaruhi cecair amniotik, cecair yang ada di sekeliling bayi dan mempengaruhi pendedahan deria bayi semasa rahim.

  Cecair amniotik menerima tindak balas rasa dari makanan semasa hamil dan menjadikan bayi terbiasa dan boleh menyesuaikan diri dengan makanan pepejal yang mempunyai rasa yang sama. Itulah sebabnya pola makan yang tidak sihat seperti penggunaan gula atau lemak yang tinggi semasa kehamilan boleh membuat kanak-kanak mempunyai tabiat memilih makanan yang sama semasa pembangunan.

  3. Pengambilan pemakanan dalam tempoh pertumbuhan

  Pemenuhan pemakanan kanak-kanak telah bermula sejak lahir, ini biasanya bermula dengan penyusuan eksklusif selama enam bulan pertama kehidupan bayi. Pada masa ini, penyusuan eksklusif bertujuan untuk membentuk penyesuaian tubuh bayi untuk penggunaan kalori, dan susu ibu sendiri cukup untuk keperluan kalori bayi. Sebaliknya, tabiat pemberian makanan tambahan secara beransur-ansur dan melewatkan penyusuan eksklusif akan menyebabkan bayi mengkonsumsi kalori yang berlebihan yang tidak diperlukannya, sehingga kemungkinan besar akan menyebabkan obesitas pada masa kanak-kanak.

  Tambahan pula, apabila kanak-kanak memasuki usia kanak-kanak di bawah lima tahun, kanak-kanak umum menjadi lebih memilih makanan dan lebih bersedia untuk mencuba jenis makanan baru, seperti jenis makanan yang dimakan oleh ibu bapa atau mereka yang berkhidmat di rumah. Pemakanan ibu bapa yang kurang sihat dan tabiat memberi makanan yang tinggi lemak dan karbohidrat akan mencetuskan tabiat yang tidak sihat dan menyebabkan obesiti pada kanak-kanak.

  4. Ibu bapa yang gemuk sebagai model peranan

  Pada asasnya, kanak-kanak akan meniru keadaan sekitar, terutama ibu bapanya. Tabiat ibu bapa yang tidak sihat yang membawa kepada obesiti juga boleh dialami oleh anak-anak kerana mereka hidup dalam keluarga yang mempunyai persekitaran yang sama.

  Satu kajian menunjukkan kanak-kanak dengan ibu bapa yang gemuk mempunyai bahagian aktiviti fizikal yang lebih rendah dan lebih cenderung untuk makan makanan tidak sihat, dan kurang penggunaan sayur-sayuran dan buah-buahan. Di samping itu, contohnya diperlukan dalam memulakan kehidupan yang sihat, dan dalam hal ini peranan ibu bapa diperlukan untuk menggalakkan tingkah laku yang sihat dan mencegah obesiti pada kanak-kanak.

  Juga Baca:

  • Obesiti tidak selalu disebabkan oleh makan terlalu banyak
  • 4 Masalah Utama Disebabkan oleh Obesiti pada Kanak-kanak
  • 5 Jenis Kanser Yang Boleh Dipicu Oleh Obesiti