Rumah » Maklumat Kesihatan » Ibu bapa Harus Tahu, Ini Ada 5 Faktor yang Mempengaruhi Penyerapan Anak Kalsium

  Ibu bapa Harus Tahu, Ini Ada 5 Faktor yang Mempengaruhi Penyerapan Anak Kalsium

  Kalsium adalah salah satu mineral yang memainkan peranan penting dalam membangunkan kanak-kanak. Minyak ini diperlukan supaya tulang menjadi kuat dan padat. Sudah tentu, kekurangan kalsium boleh menyebabkan gangguan pertumbuhan anak anda. Oleh itu, anda perlu memberi perhatian kepada keperluan kalsium kanak-kanak setiap hari. Bukan itu sahaja, anda juga perlu tahu faktor apa yang mempengaruhi penyerapan kalsium dalam badan. Sekiranya pengambilan kalsium adalah baik, tetapi penyerapan tidak optimum, maka kanak-kanak mungkin mengalami kekurangan kalsium. Apa pun faktor penyerapan kalsium kanak-kanak?

  Apakah faktor-faktor yang mempengaruhi penyerapan kalsium kanak-kanak?

  Fungsi utama kalsium adalah untuk mengekalkan ketumpatan tulang, sehingga kira-kira 98 peratus kalsium berada dalam tulang. Menurut Kementerian Kesihatan, keperluan kalsium kanak-kanak adalah sekitar 1,000-1,200 mg sehari. Keperluan kalsium anak anda dapat dipenuhi dengan memberikan makanan kalsium yang tinggi seperti:

  • Telur
  • Susu dan produk tenusu
  • Ikan laut seperti sardin, salmon, dan ikan teri
  • Kacang seperti kacang soya dan kacang merah
  • Sayur-sayuran seperti bayam, brokoli, sayur-sayuran sawi, dan sayur-sayuran hijau yang lain.

  Malah, pada kanak-kanak, jumlah kalsium yang diserap daripada makanan adalah sekitar 50-70 peratus, jadi anda perlu memberi perhatian kepada pelbagai faktor yang mempengaruhi penyerapan kalsium pada kanak-kanak.

  1. Bagaimana untuk memasak 

  Bagaimana memasak tidak membuat penyerapan kalsium perlahan atau tidak, tetapi dengan tepat kaedah memasak yang salah akan mengurangkan jumlah kalsium dalam makanan. Ini akan mengurangkan tahap penyerapan kalsium kanak-kanak.

  Sebagai contoh, jika anda memasak sumber kalsium untuk masa yang lama, maka ini akan menjejaskan jumlah kalsium dan mineral lain di dalamnya.

  2. Makan terlalu banyak makanan yang mengandungi natrium (garam)

  Sekiranya anda sering memberi makanan yang dibungkus anak anda dan menggunakan banyak natrium (garam) dalam makanan bayi anda, ia mungkin mempunyai kesan ke atas penyerapan kalsium dalam tubuhnya. Ya, kandungan natrium dalam makanan dan garam yang dibungkus agak tinggi. Malah, terlalu banyak natrium dalam badan boleh menyebabkan buah pinggang melepaskan lebih banyak kalsium dalam air kencing.

  Ini menjadikan kalsium yang perlu disimpan di dalam badan kanak-kanak dan diserap oleh tulang, malah ia terbuang melalui air kencing kerana natrium. Oleh itu, anda harus mengelakkan penggunaan terlalu banyak garam dan mengehadkan penggunaan makanan yang dibungkus.

  3. Kekurangan vitamin D

  Anda boleh mengatakan, vitamin D dan kalsium adalah pasangan mikronutrien yang saling melengkapi. Tubuh tidak dapat menyerap kalsium secara optimum jika ia tidak mempunyai cukup vitamin D. Jadi, lebih banyak vitamin yang anda dapatkan dari matahari akan membantu menyerap kalsium semasa di dalam usus.

  Apabila badan mempunyai vitamin D yang cukup, terdapat banyak kalsium yang diserap. Sebaliknya, jika anak anda tidak mempunyai vitamin D yang cukup, maka kalsium yang diserap adalah terhad. Selain mengandalkan cahaya matahari, anda boleh memberi anak anda beberapa jenis makanan yang mengandung vitamin D, seperti kuning telur, hati sapi, dan udang.

  4. Makan terlalu banyak makanan yang tinggi dalam fosforus

  Sebenarnya, mineral fosfor ini juga diperlukan oleh badan, tetapi hanya dalam jumlah yang kecil. Terlalu banyak fosforus dalam tubuh sebenarnya akan mengganggu penyerapan kalsium. Kalsium bahawa anak anda mendapat makanan, tidak akan memasuki tulang tetapi dikeluarkan oleh badan melalui air kencing.

  Contoh makanan atau minuman yang mengandungi fosforus yang tinggi dan harus dielakkan adalah minuman ringan. Bukan sahaja fosforus, beberapa minuman ringan mengandungi kafein yang juga akan menjejaskan penyerapan kalsium kanak-kanak.

  5. Anak anda mempunyai masalah kesihatan tertentu

  Jika seorang kanak-kanak mempunyai intoleransi laktosa, ini menyebabkan dia tidak dapat mengambil susu dan produk tenusu yang bergantung pada makanan kalsium yang tinggi. Keadaan ini menjadikan anak anda tidak dapat menyerap kalsium sepenuhnya.

  Bagaimanapun, tenang jika anak anda mengalami masalah ini, anda masih boleh memberi makanan kalsium yang lain. Atau, jika perlu memberi anak anda suplemen kalsium. Walau bagaimanapun, anda perlu berunding dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu.

  Juga Baca:

  • Apa yang Berlaku Jika Tubuh Singkat Kalsium Semasa Puasa?
  • Bolehkah Kalsium Perlu Dipenuhi Hanya dari Kaca Susu?
  • Kalsium Baik, Selagi Ia Tidak Berlebihan. Apakah Had Keselamatan??