Rumah » Maklumat Kesihatan » Kesan Yoyo Menyebabkan Kehilangan Berat Drastik Apabila Dieting

  Kesan Yoyo Menyebabkan Kehilangan Berat Drastik Apabila Dieting

  Seperti namanya "yoyo", yang dimainkan dengan cara yang lebih tinggi, seperti itu lebih kurang gambaran kesan yoyo pada diet. Mungkin anda sering mengalami keadaan berat yang berubah-ubah semasa anda menjalani diet, jadi anda menyimpulkan bahawa diet anda tidak berjaya.

  Sebenarnya, apa kesan yoyo?

  Kesan Yoyo atau diet yo-yo atau biasanya dikenali sebagai berbasikal berat kehilangan berat badan dan mengembalikan berat badan lagi pada diet. Kesan yoyo boleh terjadi dalam jumlah besar, sekitar 23 kg atau lebih, atau dalam jumlah kecil 2-5 kg.

  Bagi anda yang suka menjalani diet atau yang sering menukar jenis diet, mungkin anda sering mengalami ini. Malah berat badan anda selepas diet boleh mengatasi berat badan yang hilang semasa diet. Ini mesti sangat menjengkelkan!

  Penyelidikan di Finland menunjukkan bahawa sekitar 7% lelaki dan 10% wanita mengalami berat badan berbasikal, manakala 11% lelaki dan 19% wanita mengalami berbasikal berat ringan. Dalam kajian ini, apa yang dikatakan berbasikal berat berat adalah penurunan berat badan lebih daripada atau sama dengan 5 kg dengan frekuensi sekurang-kurangnya 3 kali dia mendapat berat badannya kembali. Sementara itu, apa yang dikatakan berbasikal ringan adalah bahawa dia telah kehilangan berat badan lebih daripada atau sama dengan 5 kg dengan frekuensi 1-2 kali berat badannya lagi..

  Adakah kesan yoyo membahayakan kesihatan?

  Beberapa kajian telah mengaitkan kesan yoyo kepada risiko kesihatan. Ini mungkin berlaku kerana berat badan yang anda dapat kembali dapat membuat diri anda berlebihan berat badan yang lebih buruk daripada sebelumnya.

  Satu kajian yang diterbitkan oleh Journal of the American Dietetic Association pada tahun 2010 menunjukkan bahawa kesan yoyo dikaitkan dengan peningkatan dalam kadar lemak tubuh. Apabila anda menurunkan berat badan, itu bermakna anda kehilangan lemak dan otot, dan ketika anda mendapatkan berat badan, apa yang sebenarnya bertambah adalah lemak tubuh.

  Walau bagaimanapun, tidak semua penyelidik bersetuju mengenai perkara ini. Kajian-kajian lain tidak dapat membuktikan bahawa kesan yoyo dapat meningkatkan jumlah tisu lemak di dalam tubuh. Kajian mendapati bahawa mereka yang kembali ke berat badan mereka selepas kesan yoyo mempunyai jumlah lemak dan otot yang sama seperti sebelum menjalani diet. Individu yang berolahraga semasa diet boleh meningkatkan otot mereka.

  Penyelidikan tentang risiko kesihatan kesan yoyo juga dilakukan di Indonesia oleh Dr.. Dr. Samuel Oetoro, Amerika Syarikat, Sp.GK., dalam kumpulan obes yang mengalami kesan berbasikal / berat badan yoyo dan kumpulan obes yang tidak pernah menjalani diet. Kedua-dua kumpulan menjalankan program penurunan berat badan dan hasilnya adalah tidak ada perbezaan dalam perubahan berat badan dalam kumpulan gemuk dengan berbasikal berat badan atau kumpulan gemuk yang tidak pernah menjalankan program diet. Walau bagaimanapun, dalam kumpulan gemuk yang tidak pernah menjalani diet, didapati bahawa penanda tekanan oksidatif lebih baik daripada yang dialami kumpulan gemuk yang mengalami berat badan berbasikal.

  Kajian-kajian lain yang diterbitkan oleh Nutrisi Klinikal pada tahun 2011 menunjukkan bahawa kesan yoyo dikaitkan dengan peningkatan lemak badan dan lemak perut. Ini lemak perut yang berlebihan boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, kanser, diabetes, dan juga kematian.

  Selain kesan kesihatan, kesan yoyo juga memberi kesan kepada psikologi anda. Kehilangan berat badan dan kemudian membawanya kembali berulang-ulang dapat membuat anda putus asa dan tertekan. Untuk menurunkan berat badan bukanlah sesuatu yang mudah dan menerima hakikat bahawa berat badan anda meningkat sekali lagi pastinya menjadikannya lebih sukar.

  Satu kajian yang diterbitkan oleh Etnik & Penyakit pada tahun 2011 menunjukkan bahawa orang yang mengalami kesan yoyo mempunyai harga diri yang lebih rendah dan tidak berpuas hati dengan badan yang mereka hadapi berbanding individu yang tidak mengalami kesan yoyo. Mereka juga boleh menjadi tertekan atau merasa gagal kerana ketidakupayaan mereka untuk menurunkan berat badan dan mengekalkannya.

  Kesan Yoyo tidak sepatutnya menjadi alasan anda berasa seperti kegagalan. Tetapi sebaliknya, ini boleh menjadi alasan anda untuk terus menumpukan pada membuat perubahan jangka panjang pada diet dan aktiviti fizikal anda untuk membantu anda mengekalkan berat badan.

  Sekiranya saya tidak menjalani diet?

  Itu tidak boleh dikatakan sama ada, kerana lemak / berat badan berlebihan juga tidak baik untuk kesihatan anda. Obesiti boleh meningkatkan risiko anda mendapat penyakit, seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung, strok, diabetes jenis 2, kanser, arthritis dan penyakit pundi hempedu.

  Walau bagaimanapun, tidak semua orang yang berlebihan berat badan mempunyai risiko yang sama menderita penyakit ini. Banyak faktor lain juga boleh menjejaskan penyakit ini, seperti sejarah keluarga, bilangan dan lokasi lemak dalam tubuh, jantina, dan sebagainya.

  Untuk menurunkan berat badan, ia perlu dilakukan dengan diet yang mudah dilakukan dan berjalan secara konsisten. Mempunyai diet yang mudah kehilangan 10% berat badan anda selama 6 bulan atau lebih boleh meningkatkan kesihatan seseorang yang berlebihan berat badan.

  Bagi orang yang tidak gemuk atau mengalami masalah kesihatan yang berkaitan dengan berat badan, anda harus mengekalkan kestabilan berat badan anda untuk mengelakkan risiko kesihatan yang boleh disebabkan oleh kesan yoyo.

  BACA JUGA

  • 6 gaya makan yang menggagalkan diet anda
  • 5 Cara Yang Salah Anda Boleh Lakukan
  • 4 Cara Menurunkan Diet Berlebihan