Rumah » Maklumat Kesihatan » Yogurt masih selamat untuk kanak-kanak dengan Intoleransi Laktosa, tetapi ada syarat

  Yogurt masih selamat untuk kanak-kanak dengan Intoleransi Laktosa, tetapi ada syarat

  Yogurt dikenali sebagai makanan probiotik yang baik untuk kesihatan badan. Bukan sahaja orang dewasa, kanak-kanak juga boleh makan yogurt sebagai makanan ringan yang sihat. Walau bagaimanapun, masih terdapat banyak ibu bapa yang tertanya-tanya, bolehkah anda memberi yogurt kepada kanak-kanak dengan intoleransi laktosa? Ayuh, cari jawapan di bawah.

  Faedah yogurt untuk kesihatan kanak-kanak

  Selain susu, yogurt adalah sumber makanan dengan protein dan kalsium yang tinggi. Kandungan nutrisi yogurt tidak jauh berbeza dengan susu kerana ia terbuat dari susu lembu atau jus kedelai. Perbezaannya ialah, yogurt mempunyai tekstur yang lebih tebal daripada susu cair. Selain protein dan kalsium, yogurt mengandungi vitamin A, fosforus, kalium, dan vitamin B2.

  Dalam proses pembuatan, yogurt ditambah bakteria baik yang sihat untuk sistem pencernaan. Sesetengah bakteria yang sering ditambah termasuk Lactobacillus acidophilus, Bifidobacteria bifidus dan Lactococcus paracasei.

  Kehadiran bakteria ini dalam yogurt dapat memulihkan keseimbangan bakteria baik dan buruk sehingga sistem pencernaan tetap sehat. Manfaat ini membuat kanak-kanak mengelakkan pelbagai gangguan pencernaan, seperti cirit-birit atau penyakit yang mempengaruhi usus.

  Bolehkah anda memberikan yogurt kepada kanak-kanak dengan intoleransi laktosa?

  Yogurt umumnya selamat untuk penggunaan kanak-kanak, walaupun untuk bayi berumur 9 hingga 12 bulan. Pada usia mereka telah mula mengkaji makanan pepejal selain susu ibu, yogurt boleh diberikan. Bagaimanapun, bagaimana jika kanak-kanak mempunyai intoleransi laktosa?

  Intoleransi laktosa adalah keadaan badan yang tidak dapat mencerna laktosa, iaitu jenis gula yang ada dalam susu atau produk susu. Apabila memasuki tubuh, enzim laktase harus memecah laktase menjadi gula mudah, seperti galaktosa dan glukosa sebagai bahan tenaga.

  Tetapi pada orang dengan intoleransi laktosa, laktosa akan berkumpul di usus kecil kerana ia tidak dicerna dengan betul. Akibatnya, laktosa akan memasuki usus besar dan bakteria usus akan memecah laktosa, menyebabkan pelbagai gejala, seperti mual, cirit-birit, sakit perut, kembung, atau kekejangan.

  Sekiranya bayi anda mempunyai intoleransi laktosa, memberi perhatian kepada pengambilan makanan atau minuman yang mengandungi laktosa adalah penting untuk mengelakkan timbulnya gejala. Walaupun yogurt adalah produk tenusu, ternyata bahawa kanak-kanak dengan intoleransi laktosa boleh menggunakan makanan ini. Bagaimana keadaannya??

  Yogurt mengandungi laktosa yang lebih rendah daripada susu. Kerana bakteria yang ditambahkan kepada yogurt telah menjadikan laktosa menjadi asid laktik. Ini menjadikan sistem pencernaan dalam tubuh lebih mudah memecah laktosa dan tidak menimbulkan gejala.

  Yogurt adalah selamat untuk kanak-kanak dengan intoleransi laktosa, jika ...

  Manfaat yogurt untuk kanak-kanak adalah makanan ringan yang anda tidak mahu ketinggalan. Walau bagaimanapun, snek yang sihat ini juga boleh menjadi berisiko jika diberikan dengan cuai, terutamanya untuk kanak-kanak yang tidak mempunyai intoleransi laktosa. Oleh itu, anda perlu memilih jenis yogurt yang betul dan pengambilannya masih dipantau. Pengambilan laktosa untuk kanak-kanak yang mempunyai keadaan ini tidak boleh melebihi 10 gram sehari.

  Yogurt di pasaran biasanya mengandungi pemanis tambahan, pewarna dan pemekat. Bagi kanak-kanak dengan intoleransi laktosa, anda harus memilih yogurt Yunani yang lebih tebal. Yoghurt Yunani mengandungi kurang daripada 6.8 gram laktosa untuk sebahagian yogurt berukuran 600 gram. Sementara yoghurt nonfat mengandungi 14 gram laktosa dan yogurt biasa mengandungi 8.5 gram laktosa dalam bahagian yang sama.

  Kemudian, juga memberi perhatian kepada cara memberi yogurt kepada anak-anak. Yogurt perlu diberikan dalam bahagian-bahagian kecil secara berperingkat-peringkat, tidak banyak makan. Rujuk doktor anda sebelum memberi yogurt kepada bayi anda jika anda mempunyai keadaan tertentu, termasuk intoleransi laktosa.

  Juga Baca:

  • Bila Haruskah Anda Sedikit Yang Makan Yogurt? Cara Pilih Yogurt Sihat
  • Bolehkah Anda Makan Yogurt dan Susu Minuman Secara Serentak pada Satu Masa?
  • Orang yang Memiliki Gastritis Boleh Makan Yogurt Apa Yang Tidak?