Rumah » Maklumat Kesihatan » Yoga adalah berkesan untuk mengatasi scoliosis

  Yoga adalah berkesan untuk mengatasi scoliosis

  Scoliosis adalah keadaan di mana tulang belakang mempunyai lengkung yang tidak normal. Gangguan ini boleh menyebabkan seseorang mengalami kesakitan di bahagian belakang dan terhambat untuk melakukan pelbagai aktiviti.

  Sehingga kini, rawatan scoliosis dilakukan secara perubatan, walaupun pesakit scoliosis juga boleh melakukan perkara lain yang dapat membantu merawat scoliosis yang dialaminya. Berikut adalah cara lain yang dapat anda gunakan untuk merawat gangguan tulang belakang.

  Pergerakan yoga boleh membantu merawat scoliosis

  Rawatan yang digunakan untuk pesakit dengan scoliosis biasanya beragam, terdapat pembedahan, terapi, dan penggunaan ubat - untuk melegakan kesakitan. Ini bergantung pada keadaan setiap tulang belakang pesakit.

  Walau bagaimanapun, kini pesakit dengan scoliosis - terutamanya dengan tahap yang rendah - boleh cuba bersenam untuk memperbaiki bentuk tulang belakang mereka. Sementara itu, tidak semua sukan boleh dilakukan oleh orang yang mengalami scoliosis. Oleh itu, anda boleh cuba melakukan yoga untuk merawat skoliosis.

  Bagaimana yoga boleh membantu pesakit scoliosis

  Satu kajian yang dijalankan oleh penyelidik di Columbia University College of Physicians and Surgeons, mendapati cara-cara baru untuk membantu merawat scoliosis. Kajian yang dilaporkan dalam jurnal Global Advances in Health and Medicine, menyatakan bahawa senaman, terutama yoga sangat berkesan dalam membantu orang-orang yang mengalami gangguan tulang belakang seperti scoliosis.

  Dalam kajian ini, para pakar menjemput seramai 30 ribu peserta yang terdiri daripada kanak-kanak dan remaja yang mengalami scoliosis dan diketahui menggunakan korset penyangga. Korset penyangga ini adalah salah satu terapi untuk orang yang mengalami scoliosis, supaya tulang belakang mereka lurus dan normal.

  Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa jumlah pesakit yang mengalami scoliosis, sebanyak 32% pesakit telah mendapat semula tulang belakang yang hampir normal. Ini adalah hasil daripada melakukan gerakan yoga sekurang-kurangnya 1.5 minit sehari selama 6 minggu.  

  Manakala dalam kumpulan pesakit lain diketahui bahawa bentuk tulang belakang menjadi lebih baik selepas melakukan yoga selama 3 hari berturut-turut dengan tempoh yang lebih lama.

  Manfaat yoga selain meluruskan bentuk tulang belakang

  Terapi korset penyangga yang digunakan dalam kajian ini memerlukan pesakit menggunakan peranti ini untuk kira-kira 40 sesi dalam masa 3-4 bulan. Sudah tentu jika dibandingkan dengan yoga, terapi ini mungkin lebih memenatkan.  

  Pergerakan yoga yang sederhana dan tidak memerlukan banyak masa dalam satu hari, boleh dipercayai oleh pesakit sebagai salah satu cara terapeutik baru untuk merawat skoliosis. Di samping itu, pergerakan yoga ini baik untuk meningkatkan fleksibiliti, menjadikannya lebih mudah bagi anda untuk mengendalikan nafas anda, meningkatkan stamina, dan juga membantu anda menurunkan berat badan.

  Juga Baca:

  • Bukan sekadar susu: 9 makanan yang menjadi baik untuk tulang yang kuat
  • Jenis Terbaik Sukan Mengekalkan Kekuatan Tulang
  • Tanda Peringatan Gejala Osteopenia, Mengurangkan Ketumpatan tulang Awal dari Osteoporosis