Rumah » Kanser serviks » Apa yang Anda Perlu Tahu Tentang Kanser Serviks

  Apa yang Anda Perlu Tahu Tentang Kanser Serviks

  Sepanjang tahun 2016, kira-kira 13,000 kes kanser serviks invasif ditemui dan 4,000 wanita akan mati akibat kanser serviks di Amerika Syarikat. Kanser serviks adalah salah satu penyumbang utama kepada kematian kanser di kalangan wanita Amerika Syarikat.

  Apakah kanser serviks??

  Seperti kebanyakan kanser, kanser serviks bermula apabila sel-sel di dalam serviks mula tumbuh di luar kawalan. Sel-sel baru berkembang dengan cepat, mewujudkan tumor dalam serviks.

  Kanser serviks adalah salah satu daripada kanser yang paling biasa untuk wanita dari seluruh dunia. Ujian Pap Rutin boleh membantu anda mengetahui risiko kanser sedini mungkin. Kanser serviks sering dapat sembuh apabila ditemui lebih awal. Di samping itu, terdapat kaedah untuk mengawal risiko kanser serviks, yang merupakan sebab bagi penurunan bilangan kes kanser serviks.

  Apa yang menyebabkan kanser serviks?

  Hampir semua kes kanser serviks disebabkan oleh papillomavirus manusia atau HPV. Virus ini sering ditularkan melalui hubungan seks tanpa perlindungan.

  Terdapat lebih daripada 100 jenis kanser serviks, tetapi kebanyakannya tidak berbahaya. Malah, kebanyakan orang dewasa sekurang-kurangnya telah terdedah kepada HPV dalam kehidupan mereka. Sesetengah jenis HPV tidak boleh menyebabkan gejala sama sekali, sesetengahnya boleh menyebabkan ketuat kemaluan, dan yang lain boleh menyebabkan kanser serviks. Dua jenis virus HPV (HPV 16 dan HPV 18) diketahui bertanggungjawab ke atas 70% kes kanser serviks seluruh dunia. Jenis jangkitan HPV tidak menunjukkan apa-apa gejala, begitu ramai wanita tidak menyedari bahawa mereka dijangkiti positif.

  HPV mudah dijumpai dengan ujian Pap. Itulah sebabnya mengapa ujian Pap juga sangat penting untuk mencegah kanser serviks. Ujian Pap dapat mencari perbezaan dalam sel-sel serviks sebelum bertukar menjadi kanser. Sekiranya perubahan sel-sel ini sembuh, anda boleh bertahan terhadap kanser serviks.

  Sesiapa yang berisiko untuk kanser serviks?

  Walaupun kebanyakan orang mempunyai HPV, ada hal-hal yang dapat meningkatkan risiko kanker serviks, termasuk:

  • Jangkitan papillomavirus manusia: Mempunyai hubungan seks tanpa perlindungan dengan pelbagai pasangan boleh meningkatkan risiko mendapatkan HPV 16 dan 18.
  • Merokok: Tembakau mengandungi banyak bahan kimia yang boleh membahayakan tubuh. Wanita yang merokok lebih dari dua kali ganda risiko kanser serviks daripada wanita yang tidak merokok.
  • Imunosupresi: Dadah atau keadaan yang memberi kesan kepada sistem imun, seperti virus immunodeficiency manusia (HIV), virus yang menyebabkan AIDS, boleh meningkatkan risiko jangkitan HPV dan menyebabkan kanser serviks.
  • Chlamydia: Sesetengah kajian mendapati bahawa risiko kanser serviks lebih tinggi pada wanita yang menunjukkan hasil ujian darah menunjukkan bukti jangkitan klamid, baik masa lalu dan sekarang..
  • Diet rendah buah-buahan dan sayur-sayuran: Wanita yang dietnya tidak terdiri daripada buah-buahan dan sayur-sayuran yang cukup diketahui mempunyai risiko kanser serviks yang lebih tinggi.
  • Berat badan berlebihan: Wanita yang berlebihan berat badan lebih cenderung untuk mengembangkan adenocarcinoma serviks
  • Penggunaan pil kawalan kelahiran jangka panjang: Terdapat bukti bahawa penggunaan kontraseptif oral jangka panjang meningkatkan risiko kanser serviks.
  • Penggunaan intrauterin: Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa wanita yang tidak pernah menggunakan alat intrauterin (sebuah IUD, sebuah kontraseptif yang dimasukkan ke dalam rahim untuk mencegah kehamilan) mempunyai risiko yang lebih rendah untuk membangunkan kanser serviks.
  • Melalui beberapa kehamilan jangka panjang: Wanita yang telah menjalani tiga kehamilan jangka panjang atau lebih akan menjadi lebih berisiko untuk kanser pangkal rahim.
  • Umur kurang daripada 17 tahun semasa kehamilan pertama: Wanita yang berumur kurang dari 17 tahun ketika menjalani kehamilan pertama mereka mempunyai peluang 2 kali untuk mengembangkan kanser pangkal rahim di kemudian hari.
  • Ekonomi rendah: Tahap ekonomi yang rendah menghalang wanita mendapat akses penuh ke perkhidmatan kesihatan yang mencukupi, termasuk ujian Pap.
  • Diethylstilbestrol (DES): DES adalah ubat hormon yang diberikan kepada sesetengah wanita untuk mencegah keguguran. Ibu yang menggunakan ubat ini semasa hamil sering lebih berisiko untuk kanser pangkal rahim. Anak perempuan ibu juga lebih berisiko.
  • Mempunyai sejarah kanser serviks dalam keluarga: Kanser serviks boleh diturunkan dalam beberapa keluarga. Sekiranya ibu atau adik anda mempunyai kanser serviks, peluang anda untuk mendapatkan penyakit adalah 2 atau 3 kali lebih besar daripada jika tiada seorang pun dalam keluarga.

  Apakah tanda-tanda dan gejala kanser serviks??

  Pada peringkat awal, wanita dengan kanser serviks awal dan pra-kanser tidak mengalami gejala. Kanser serviks tidak akan menunjukkan gejala sebelum tumor terbentuk. Pada masa itu, kanser boleh ditolak ke organ terdekat dan menyerang sel-sel yang sihat.

  Gejala kanser serviks boleh termasuk:

  • Pendarahan vagina yang tidak normal, seperti pendarahan antara kitaran haid, haid yang lebih lama, pendarahan selepas atau semasa seks, atau pendarahan selepas menopaus, selepas pergerakan usus, atau selepas pemeriksaan panggul
  • Sakit di perut bahagian bawah atau pelvis
  • Sakit semasa seks
  • Pelepasan faraj tidak normal, seperti mengandungi kesan darah

  Terdapat keadaan lain, seperti jangkitan, yang boleh menyebabkan gejala ini. Bagaimanapun, apa pun punca, anda masih perlu menyemak gejala anda kepada doktor. Mengabaikannya hanya akan membuat gejala lebih teruk dan dengan itu kehilangan peluang anda untuk mendapatkan rawatan yang berkesan.

  Lebih baik lagi, jangan tunggu sehingga gejala muncul. Cara terbaik untuk memastikan alat kelamin anda berada dalam keadaan baik adalah menjalani ujian Pap dan pemeriksaan pelvik biasa.

  Apakah komplikasi kanser serviks??

  Kanser serviks sering menyebabkan beberapa komplikasi di bahagian lain badan. Sekiranya anda mempunyai kanser serviks, anda mungkin berisiko membangun:

  • Kegagalan buah pinggang: Tumor kanser hati boleh menyekat saluran pundi kencing - saluran yang membawa air kencing keluar dari badan dari buah pinggang. Penumpukan air kencing di buah pinggang boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.
  • Gumpalan darah: Tumor boleh memampatkan saluran darah ke kaki, memperlambat aliran darah dan menyebabkan bekuan darah di kaki.
  • Fistula: Kanser serviks boleh tumbuh fistula (lubang di dinding usus) antara faraj dan rektum.

  Bagaimana kanser serviks didiagnosis?

  Doktor biasanya menggunakan ujian Pap untuk mendiagnosis kanser serviks. Doktor anda boleh melakukan ujian lain untuk mencari sel pra kanser atau sel kanser di serviks anda jika ujian Pap menunjukkan perubahan sel yang tidak berfungsi seperti biopsi.

  Doktor boleh merujuk anda kepada pakar obstetrik jika ujian menunjukkan keabnormalan, atau jika dia sedar pertumbuhan serviks anda atau jika anda mengalami pendarahan yang tidak normal.

  Perlu diperhatikan bahawa pendarahan dalam-dan-vagina tidak selalu bermaksud kanser serviks. Chlamydia adalah salah satu sebab yang paling biasa mengapa wanita mengalami pendarahan faraj yang luar biasa. Doktor anda boleh menasihati anda untuk mengambil ujian Chlamydia sebelum dirujuk.

  Beberapa ujian lain yang mungkin diperlukan untuk mengesahkan bahawa anda mempunyai kanser serviks adalah:

  • Kolposkopi: Mikroskop kecil dengan colposcope digunakan untuk memeriksa serviks anda.
  • Tulang belakang: Prosedur kecil ini dilakukan dalam analgesia. Satu bahagian berbentuk kerucut kecil anda akan dikeluarkan untuk pemeriksaan. Selepas itu, anda mungkin mengalami pendarahan faraj sehingga empat minggu selepas prosedur. Anda juga mungkin mengalami sakit haid.

  Apabila doktor percaya bahawa anda mempunyai kanser serviks, perkara berikutnya yang akan dilakukannya ialah memeriksa seberapa parah kanser. Ujian ini boleh termasuk:

  • Periksa rahim, vagina, rektum, dan pundi kencing anda untuk kanser. Prosedur ini dilakukan dalam analgesia.
  • Ujian darah untuk memeriksa keadaan organ di sekelilingnya seperti tulang, darah, dan buah pinggang.
  • Imbasan tomografi berkomputer (CT), imbasan pengimejan resonans magnetik (MRI), x-ray dan tomografi pelepasan positif (PET) dipanggil ujian pencitraan. Ujian pengimejan direka untuk mengenal pasti tumor dan menentukan sama ada sel-sel kanser telah tersebar.

  Apakah rawatan untuk kanser serviks??

  Rawatan untuk kanser serviks adalah rumit. Oleh itu, hospital akan membentuk satu pasukan profesional yang pakar dalam merawat kanser serviks peringkat awal dan kanser serviks maju. Walaupun ia adalah ideal untuk merawat kanser serviks pada peringkat awal, biasanya tidak didiagnosis segera.

  Secara umum, terdapat tiga pilihan utama untuk rawatan kanser serviks: pembedahan, radioterapi, dan kemoterapi.

  Operasi

  Rawatan ini akan membuang setiap bahagian yang dijangkiti oleh kanser. Anda bersama-sama dengan pasukan perubatan mesti bekerjasama untuk rawatan terbaik.

  • Trikalektomi radikal: serviks, tisu sekeliling dan bahagian atas vagina dikeluarkan, tetapi rahim dibiarkan utuh.
  • Hysterectomy: serviks dan rahim dikeluarkan, bergantung kepada peringkat kanser, mungkin juga diperlukan untuk menghilangkan tiub ovari dan fallopa. Anda tidak akan dapat mempunyai anak jika anda menjalani histerektomi.
  • Pengekstrakan pelvis: operasi utama di mana serviks, vagina, rahim, pundi kencing, ovari, tiub fallopi dan rektum dikeluarkan.

  Radioterapi

  Pada peringkat awal kanser serviks, anda akan dirawat dengan radioterapi sahaja atau digabungkan dengan pembedahan. Kemudian, apabila kanser mencapai peringkat lanjut, doktor boleh mengesyorkan radioterapi digabungkan dengan kemoterapi untuk mengurangkan pendarahan dan kesakitan bagi pesakit.

  Dalam rawatan ini, tubuh anda akan terdedah kepada radiasi. Sumber radiasi boleh menjadi luaran, di mana terdapat mesin yang mengeluarkan radiasi kepada anda, atau secara dalaman. Dalam kaedah dalaman ini, implan akan ditanamkan dalam badan anda untuk mengeluarkan radiasi. Terdapat kes di mana kedua-dua kaedah akan digabungkan. Program radioterapi biasanya berlangsung selama lima hingga lapan minggu.

  Kemoterapi

  Kemoterapi boleh digunakan secara bebas atau bersama dengan radioterapi untuk merawat kanser serviks. Dalam kanser maju, kaedah ini sering digunakan untuk mencegah kanser daripada berkembang. Anga mesti membuat temu janji untuk mendapatkan dos kemoterapi anda melalui titisan intravena.

  Semua rawatan kanser servikal boleh memberi kesan sampingan. Anda perlu berbincang dengan doktor terlebih dahulu mengenai kesan sampingan ini. Anda boleh meramalkan kejadian menopaus awal, penyempitan vagina atau lymphedema selepas rawatan.

  Bagaimana untuk merawat kanser serviks?

  Mempunyai kanser boleh menjadi satu cabaran yang sukar bagi anda untuk hidup bersendirian. Perkongsian dengan keluarga, rakan, atau kaunselor mental profesional boleh sangat membantu dan lebih baik jika anda meminta doktor tentang kumpulan sokongan.

  Ujian Pap adalah cara terbaik untuk mencari perubahan dalam sel serviks atau HPV dalam serviks anda. Adalah penting untuk membuat susulan dengan doktor anda selepas mendapat keputusan ujian Pap yang tidak normal supaya anda dapat mendapat rawatan tepat pada waktunya.

  Jika anda berumur kurang dari 26 tahun, anda boleh mendapatkan vaksin HPV, yang akan memberikan perlindungan terhadap dua jenis HPV 16 dan HPV 18, dua jenis HPV yang boleh menyebabkan kanser serviks.

  Elakkan mendapat HPV dengan melakukan seks yang selamat, seperti menggunakan kondom dan mengehadkan pasangan seks anda.

  Mengetahui bahawa anda mempunyai kanser boleh mengubah hidup anda. Anda mungkin merasakan bahawa dunia anda telah musnah dan anda telah kehilangan semua kawalan. Walau demikian, kanser serviks boleh dirawat. Sekiranya anda mengetahui tanda-tanda yang mungkin membawa kepada kanser serviks, segera dapatkan nasihat doktor.