Rumah » Maklumat Kesihatan » Yoga untuk Pemula Bermula dari mana, ya?

  Yoga untuk Pemula Bermula dari mana, ya?

  Apabila anda mendengar perkataan "yoga", apa yang masuk ke dalam fikiran dahulu? Badan yang fleksibel dengan kedudukan aneh dan ajaib tidak masuk akal di atas tikar? Ekspresi muka gabungan menahan kesakitan semasa cuba menggabungkan nafas dan yoga yang menimbulkan rasa sakit? Atau orang ramping yang dibungkus dengan pakaian sukan yang ketat dengan label jenama menyerupai nama buah? Atau anda segera bayangkan orang duduk bersilang dengan kedua telapak tangan bersama-sama, ekspresi muka tenang, dan postur tubuh tegak tetapi kelihatan sangat santai?

  Jika anda pernah membayangkan salah satu imej di atas, anda bukan sahaja satu-satunya. Mungkin anda telah memikirkan masa yang lama untuk mencuba yoga, tetapi masih tidak menggalakkan anda melangkah ke studio yoga hanya kerana anda tidak merasa fleksibel atau tidak mempunyai fleksibiliti yang mencukupi untuk mencuba yoga. Jika benar, maka anda mesti membaca artikel ini dengan teliti.

  Apa yang anda perlu lakukan adalah untuk memulakan yoga sebagai salah satu aktiviti rutin anda?

  Terbuka untuk mencuba perkara baru

  Kenapa ini perkara utama yang perlu anda miliki apabila anda mahu memulakan yoga? Kerana, apabila anda dibebani dengan pemikiran bahawa anda tidak cukup fleksibel, tidak cukup tipis, lama atau tidak pasti anda boleh mengambil kelas kerana terdapat banyak pose yang anda tidak kenali, anda perlu pergi ke sesi yoga / kelas dengan minda terbuka bahawa anda sedang mencuba perkara baru yang memerlukan penyesuaian. Ini dapat membantu meringankan beban anda apabila anda melihat peserta lain dilihat terlebih dahulu dengan pose yoga yang sukar.

  Ingat, yoga bukan persaingan. Perkara penting ialah anda telah meluangkan masa untuk berlatih pada tikar yoga anda. Dan untuk diingat juga, yoga adalah untuk semua orang dan semua orang: muda, lemak kurus, dan semakin anda merasa kurang fleksibel, semakin banyak yang anda perlukan untuk berlatih yoga.

  Cuba pelbagai jenis yoga

  Ini penting untuk dilakukan kerana sering selepas mencuba yoga untuk kali pertama, anda mungkin merasa yoga bukan untuk anda. Ramai faktor membuat anda merasa ini, sebagai contoh kerana watak anda dinamik tetapi anda cuba Hatha Yoga yang terasa terlalu perlahan laju-atau sebaliknya, orang santai anda merasakan Yoga Suara terlalu cepat aliran-ia adalah. Ketahui beberapa jenis yoga gaya di sini.

  Gunakan etika yoga apabila memasuki bilik darjah

  Sudah tiba masanya, matikannya deringan telefon bimbit anda, dan jika anda datang ke studio dengan rakan, letakkan suara anda semasa sedang berbual sebelum kelas bermula. Jika anda mendesak untuk meninggalkan kelas sebelum sesi berakhir, jangan lupa untuk meminta izin pengajar sebelum kelas bermula. Jangan teragak-agak untuk memberitahu pengajar bahawa ini adalah kali pertama anda mengamalkan yoga. Anda juga boleh mengucapkan terima kasih secara terus kepada pengajar jika anda suka sesi yang anda ambil, atau jika anda mempunyai soalan pada akhir sesi yoga.

  Gunakan pakaian yang selesa

  Tidak perlu bimbang atau tidak yakin jika anda tidak mempunyai koleksi pakaian yoga berjenama semasa mengamalkan yoga, kerana perkara yang paling penting ialah keselesaan pakaian yang anda pakai. Jangan lupa membawa sedikit tuala atau botol minuman untuk memastikan anda tidak kering dalam sesi yoga pertama anda.

  Jangan teragak-agak untuk menggunakan alat

  Selain tikar yoga yang biasanya juga disediakan oleh studio (termasuk dalam yuran sesi / kelas), terdapat beberapa studio yang juga menyediakan alat bantuan yoga seperti blok dan tali yang boleh membantu anda menyesuaikan diri dengan pose yoga yang anda tidak menguasai. Sekiranya anda meletakkan bantuan ini di atas tikar yoga, pengajar yoga biasanya akan memberi panduan untuk menggunakan alat ini semasa kelas. Sekiranya anda ingin menjadi lebih serius tentang mengamalkan, mempunyai yoga yoga yang berkualiti tinggi sangat disyorkan. Ia seperti pelaburan terbaik untuk amalan yoga masa depan anda!

  Katakan "terima kasih" kepada diri sendiri!

  Yep, penting untuk menghargai usaha anda untuk datang ke studio untuk berlatih, peluh lebih dari 1 jam lagi, dan ingat bahawa yoga akan membawa perubahan kepada anda secara fizikal dan mental jika dilakukan secara rutin. Jadi, jangan lupa untuk mengambil maklumat jadual kelas dari studio dan meletakkannya pada agenda anda. Anda juga boleh membeli pakej yoga untuk menjadi lebih ekonomik dan sememangnya lebih bermotivasi untuk segera kembali ke latihan yoga.

  Semoga berjaya!

  ** Dian Sonnerstedt adalah seorang pengajar yoga profesional yang aktif mengajar pelbagai jenis yoga dari Hatha, Vinyasa, Yin, dan Prenatal Yoga baik untuk kelas swasta, pejabat, dan di Ubud Yoga Centre, Bali. Dian kini berdaftar dengan YogaAlliance.org dan boleh dihubungi terus menerusi akaun Instagramnya, @diansonnerstedt.