Rumah » Maklumat Kesihatan » Yogurt ternyata menjadi ubat untuk jangkitan kulat faraj, inilah cara menggunakannya

  Yogurt ternyata menjadi ubat untuk jangkitan kulat faraj, inilah cara menggunakannya

  Gatal-gatal faraj, rasa panas dan merah, dan bau tajam boleh menjadi ciri anda mengalami jangkitan yis faraj. Jangkitan kulat faraj umumnya disebabkan oleh pertumbuhan berlebihan cendawan Candida albicans. Ubat untuk jangkitan kulat faraj biasanya pilihan antibiotik preskripsi seperti penisilin, eritromisin, atau amoksisilin. Tetapi jika anda ingin mempercepat proses penyembuhan, tidak ada salahnya menggunakan yogurt sebagai ubat semulajadi. Kira-kira diambil atau digunakan terus ke vagina, ya?

  Yogurt boleh digunakan sebagai ubat untuk jangkitan kulat faraj semulajadi

  Pelaporan dari Talian Kesihatan, kajian 2012 menunjukkan bahawa campuran madu bercampur dengan yogurt lebih kuat daripada krim antikulat generik seperti clotrimazole untuk melawan pertumbuhan jamur yang menyebabkan jangkitan kulat vagina pada wanita hamil. Campuran madu dan yogurt boleh menyembuhkan 87.7% kes jangkitan manakala krim antikulat hanya 72.3 peratus.

  Yogurt adalah salah satu ubat jangkitan kulat faraj semulajadi kerana kandungan Lactobacillus probiotik. Lactobacilllus adalah bakteria yang baik yang secara semula jadi hidup dalam sistem pencernaan, saluran kencing, dan juga kawasan sekitar vagina.

  Bakteria yang baik ini menghasilkan asid laktik untuk mengekalkan persekitaran dalam vagina untuk kekal berasid. Lactobacillus juga menghasilkan hidrogen peroksida untuk menghalang perkembangan kulat yang menyebabkan jangkitan vagina.

  Di samping itu, probiotik juga boleh meningkatkan tindak balas imun badan. Sistem imun yang baik dapat membantu tubuh lebih berkesan melawan jangkitan dan mengekalkan kesihatan badan keseluruhan.

  Yogurt adalah ubat alternatif untuk jangkitan kulat vagina kerana ia dianggap lebih murah dan tidak tahan terhadap ubat antijamur.

  Cara menggunakan yogurt sebagai ubat untuk jangkitan yis faraj

  Tidak semua yogurt boleh digunakan sebagai ubat jangkitan kulat. Pilih yogurt yang 100% semulajadi (jika boleh organik) tanpa rasa tambahan, pemanis, dan pewarna. Juga pilih jenis yogurt yang rendah lemak.

  Terdapat dua cara untuk menggunakan yogurt untuk merawat jangkitan kulat faraj. Yang pertama adalah sebagai krim topikal.

  Berikut adalah langkah-langkah untuk rawatan:

  • Sediakan yogurt, tampon atau aplikator dari krim antikulat yang anda miliki, tetapi basuh dengan teliti dengan sabun dan air suam.
  • Bekas yogurt terlebih dahulu; boleh diletakkan pada tampon atau memakai sarung tangan getah. Selepas yogurt beku, anda boleh memasukkan tampon ke dalam vagina.
  • Sebagai alternatif, anda boleh mengambil yogurt dengan jari anda dan memasukkannya ke dalam vagina.

  Sekiranya anda kurang gembira dengan cara topping terus ke dalam faraj, hanya makan satu cawan yogurt setiap hari untuk membantu melegakan gejala.

  Tetapi, anda masih perlu pergi ke doktor jika ...

  Keberkesanan kaedah ini boleh berbeza untuk setiap orang, serta seberapa pantas masa penyembuhan.

  Tetapi anda masih perlu pergi ke doktor dahulu sebelum cuba menggunakan yogurt, terutamanya jika anda jangkitan kulat faraj pertama yang berpengalaman. Kerana gejala jangkitan ini boleh sangat serupa dengan beberapa penyakit kelamin lain, yang mungkin lebih serius. Dengan melihat doktor, anda akan tahu apa yang menyebabkan gejala. Yogurt pastinya tidak akan berkesan untuk menyembuhkan penyakit kelamin yang disebabkan oleh virus.

  Anda juga perlu melihat doktor terlebih dahulu jika anda mengalami penyakit ini apabila Anda hamil. Pakar obstetrik anda perlu mengetahui apa yang anda gunakan untuk merawat jangkitan untuk memastikan bahawa rawatan semula jadi tidak akan mengganggu kehamilan.

  Jika anda sering mengalami jangkitan berulang, kira-kira empat atau lebih jangkitan terus berlaku selama setahun, ini juga memerlukan rawatan daripada doktor bukan hanya menggunakan yoghurt. Jangkitan vagina berulang boleh menunjukkan simptom diabetes atau keadaan perubatan lain.

  Di samping menggunakan ubat jangkitan yogurt dan vagina dari doktor anda, pastikan anda juga mengekalkan kesihatan vagina dengan mengurangkan pengambilan makanan manis, elakkan memakai seluar ketat, dan pastikan vagina anda kering kerana kulat tumbuh di tempat yang hangat dan lembap.

  Juga Baca:

  • Bagaimana Minyak Kelapa yang Efektif Memperlakukan Jangkitan Kulat Kulit?
  • Diet ini Boleh Membantu Mengurangkan Cendawan. Cuba?
  • 7 Perkara Yang Membuat Anda Berisiko untuk Jangkitan Kulat Faraj