Rumah » Maklumat Kesihatan » Datang, Ketahui Ketahui Anatomi Telinga dan Setiap Fungsi

  Datang, Ketahui Ketahui Anatomi Telinga dan Setiap Fungsi

  Pendengaran adalah salah satu kebolehan dalam telinga manusia yang menyokong komunikasi antara satu sama lain. Di samping itu, telinga juga berfungsi untuk mengekalkan keseimbangan badan. Sekiranya telinga anda mengalami gangguan, tentu saja aktiviti yang anda lakukan juga mengalami halangan. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat semakan anatomi telinga berikut.

  Memahami anatomi telinga manusia

  Telinga manusia terdiri daripada tiga bahagian, iaitu telinga luar (telinga luar), telinga tengah (telinga tengah), dan akhirnya telinga dalam (telinga dalam). Perhatikan ilustrasi anatomi telinga berdasarkan tiga bahagian berikut.

  Telinga luar (telinga luar)

  Bahagian telinga ini terbentuk daripada auricula (auricle) dan kanal pendengaran luaran (telinga telinga atau telinga telinga) Auricula terbentuk oleh rawan elastik yang melekat pada kulit yang licin. Ia berfungsi untuk menangkap bunyi dan menyetempatkan bunyi. Auricula membentuk lembangan yang dipanggil concha dan tepi dipanggil heliks.

  Telinga telinga terdiri daripada:

  • Helix
  • Spiral
  • Antiheliks
  • Scaphoid fossa
  • Segi tiga Fosa
  • Kriket anthelikal
  • Antitragus
  • Lobule
  • Tragus

  Terusan telinga (telinga telinga) yang terbentuk oleh tulang rawan dan tulang temporal. Saiznya kira-kira 4 cm dari tragus ke membran timpani (membran timpani) yang juga dikenali sebagai gendang telinga dan lengkung untuk membentuk huruf S. Kelengkungan itu berguna untuk menghalang objek asing daripada mencapai membran tympanic. Terdapat condyle mandible di bahagian depan tulang telinga telinga dan sel udara mastoid pada akhir.

  Terdapat beberapa saraf sensori di telinga luar, seperti saraf auricular, saraf okupital, saraf ariculotemporal, dan cabang aurikular saraf fagus (saraf arnold).

  Telinga tengah (telinga tengah)

  Fungsi bahagian telinga ini adalah untuk menyampaikan bunyi yang telah dikumpulkan oleh auricula ke telinga dalam. Bahagian telinga ini meluas dari rongga ke membran timpani ke tingkap bujur yang terdiri daripada tulang-tulang malleus, incus, dan stapes serta banyak dinding rumit. Sebagai contoh, dinding sisi, dinding medial, dinding tagmen, dan dinding jugular.

  Membran timpani adalah nipis dan separa telus yang memisahkan telinga luar dari telinga tengah yang terdiri daripada pars flaksida dan pars tensa. Manubrium malang dilekatkan pada membran tympanic dalam bentuk lembangan yang disebut umbo. Bahagian yang lebih tinggi dari umbo adalah apa yang dipanggil pars flaccida dan selebihnya dipanggil pars tensa.

  Terdapat tiga saraf deria dalam saraf timpani, iaitu saraf auriculotemporal, saraf arnold, dan cabang syaraf tympanic. Di permukaan membran timpani terdapat gerudi tulang bergerak yang disebut ossicles, iaitu malleus (tukul), incus (landasan), stapes (stirrups). Unsur-unsur tulang ini berfungsi untuk menyampaikan dan menguatkan gelombang bunyi hingga 10 kali lebih kuat dari udara ke dalam perilymph telinga dalam.

  Di samping itu, terdapat tiub eustachian yang menghubungkan telinga tengah ke bahagian atas esofagus dan hidung (nasofaring). Fungsinya adalah untuk menyamakan tekanan udara dengan gerakan terbuka dan rapat. Otot penting di telinga tengah termasuk otot stapedius dan tendon tensor tympani.

  Bahagian mendatar saraf muka melintasi rongga timpani. Oleh itu, jika terdapat lumpuh saraf atau otot muka, ketajaman suara akan disekat dan merosakkan telinga dalam.

  Telinga dalaman (telinga dalam)

  Bahagian telinga ini dipanggil rongga labirin yang berfungsi untuk membantu mengimbangi dan menyalurkan bunyi ke sistem saraf pusat. Rongga ini terbentuk dari labirin osseous, iaitu satu siri tulang temporal dan labirin membran (selang dan saluran membran). Labyrinth membran juga mempunyai komponen koklea, vestibular, dan separuh bulatan (separuh bulatan).

  Cochlear (cohclea) adalah organ penting dalam telinga dalam yang berbentuk seperti siput. Bentuknya seperti tiub yang membungkuk ke belakang sejauh 2.5 lingkaran dengan bentuk kon di akhir. Bahagian ini mempunyai tiga ruang, iaitu skala vertibuli, saluran koklea, dan skala tympanic. Dalam koklea ini, terdapat organ kortikal yang berfungsi untuk menukarkan gelombang bunyi ke dalam impuls saraf.

  Vestibuli adalah bahagian penyambung antara koklea dan saluran separuh bulatan. Ia terdiri daripada kantung dan utricula, sel-sel rambut yang mengekalkan keseimbangan kedudukan kepala terhadap daya graviti apabila badan itu bergerak.

  Walaupun separuh bulatan adalah kanal separuh bulatan tiga saluran yang berbeza, iaitu kanal separuh bulatan mendatar, kanal separuh bulatan menegak atas, dan kanal separuh bulatan menegak belakang yang mengandungi ampul. Ini berfungsi untuk menentukan kedudukan kepala apabila terdapat pergerakan putaran atau berputar.

  Bagaimana anda boleh mendengar?

  Dari anatomi telinga, anda telah mempelajari bahagian-bahagian yang membentuk telinga, iaitu telinga luar, telinga tengah, dan telinga luar. Tiga bahagian telinga menjadi saluran bunyi dari luar untuk masuk dan diterjemahkan ke dalam otak.

  Melaporkan dari Kanak-kanak Stanford, bunyi dari sekeliling anda ditangkap oleh telinga luar dalam bentuk getaran atau gelombang. Kemudian, bunyi diturunkan ke telinga telinga untuk memberi tekanan atau meniup pada gendang telinga (membran tympanic). Apabila geger gegendang bergetar, getaran akan dihantar ke ossikel tulang supaya getaran diperkuat dan dihantar ke telinga dalam.

  Setelah getaran mencapai telinga dalam, getaran akan ditukar menjadi impuls elektrik dan dihantar ke saraf pendengaran di otak. Otak kemudian menerangkan impuls ini sebagai bunyi.

  Setelah mengetahui anatomi telinga, anda harus memahami bahawa telinga bukan hanya alat pendengaran, tetapi juga mengekalkan keseimbangan. Ini membolehkan anda berjalan, melompat, berlari tanpa jatuh. Jika anda merasakan gangguan di telinganya, segera semak kesihatan anda kepada doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat.

  Juga Baca:

  • 4 daripada Penyebab Paling Teruk Flushing dan Haba
  • Punca Telinga Bindeng dalam Flu dan 5 Trik Terbaik untuk Mengatasi Ia
  • 5 Punca Telinga Berdarah dan Bagaimana Mengatasi Ia