Rumah » Maklumat Kesihatan » Ayo, Bincangkan Fakta, Mitos, dan Manfaat Sukan Berjalan

  Ayo, Bincangkan Fakta, Mitos, dan Manfaat Sukan Berjalan

  Anda pasti tahu jika senaman sangat bermanfaat untuk kesihatan badan. Nah, satu jenis senaman yang mudah dan mudah berjalan. Ya, sukan ini adalah pilihan kebanyakan orang yang sibuk atau ingin belajar untuk bersenang-senang.

  Malangnya, terdapat banyak maklumat yang salah mengenai jenis sukan kaki ini. Untuk tidak lagi digunakan oleh maklumat yang buruk, mari lihat kajian berikut.

  Fakta dan mitos tentang berlari

  Walaupun ia agak mudah dan boleh dilakukan oleh semua kalangan, ternyata masih terdapat banyak orang yang tidak benar-benar memahami dunia berjalan. Penasaran? Datang, semak dan semak semula mitos dan fakta tentang sukan ini.

  1. Fakta: "Jalankan berlainan daripada berjoging"

  Seperti halnya pecah dua, ramai berpendapat bahawa kedua-dua sukan ini sama. Sekiranya diperhatikan, berjalan memerlukan tahap kecergasan keseluruhan yang lebih tinggi daripada berjoging.

  Running memerlukan anda bergerak lebih cepat, menggunakan lebih banyak tenaga, dan menuntut agar jantung, paru-paru, dan otot anda bekerja lebih keras daripada berjoging.

  2. Fakta: "Running termasuk bentuk latihan aerobik"

  Anda mungkin tidak biasa dengan istilah senaman aerobik. Biasanya istilah ini lebih melekat pada istilah latihan aerobik. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu sama ada berlari ternyata berada dalam jenis senaman aerobik. Bagaimana keadaannya??

  Latihan aerobik adalah jenis senaman fizikal yang merangsang kadar pernafasan dan kadar denyutan jantung semasa sesi sukan. Apabila kadar pernafasan dan kadar jantung meningkat, anda pasti memerlukan lebih banyak oksigen. Jika anda bayangkan, kesannya adalah sama apabila anda sedang berjalan, bukan??

  Selain daripada berlari, jenis latihan lain adalah senaman lantai, berjalan cepat, berenang, berbasikal dan latihan berat badan.

  3. Fakta: "Menjalankan lebih cepat dan lebih lama, membakar lebih banyak kalori"

  Latihan boleh membakar tenaga tubuh. Sekiranya terdapat lebih banyak kalori dalam badan yang anda mahu terbakar, maka anda perlu meningkatkan keamatan. Ambil contoh contohnya jalan sejauh 13 km, contohnya.

  Sekiranya seseorang yang beratnya 100 kg bergerak sejauh itu dengan berjalan, dia boleh membakar kira-kira 150 kalori. Bagi orang yang beratnya 54 kg, mereka boleh membakar kira-kira 82 kalori. Ini bermakna, lebih sesuai dengan tubuh anda, kalori yang sedikit dibakar pada jarak yang sama.

  4. Mitos: "Mesti minum minuman sukan selepas atau semasa bersenam"

  Minuman sukan mengandungi kalori dan elektrolit yang membantu dalam menjalankan. Kerana kandungan dalam minuman akan menggantikan cecair badan yang hilang, menghalang tubuh anda daripada menjadi letih dan lemah.

  Walau bagaimanapun, minuman jenis ini amat berguna untuk menjalankan sesi dengan lebih daripada satu jam. Sekiranya anda hanya berjalan 30 minit atau kurang daripada 1 jam, air adalah pilihan terbaik. Kenapa?

  Tenaga yang anda gunakan untuk berjalan selama 30 minit tidak banyak membazir sehingga anda tidak perlu minum minuman sukan yang mempunyai kalori yang tinggi. 

  5. Mitos: "Tidak perlu panas sebelum berlatih"

  Running adalah sejenis sukan dengan keamatan yang cukup tinggi. Oleh itu, latihan pemanasan yang betul sangat disyorkan. Walau bagaimanapun, senaman panas atau regangan yang disyorkan bukanlah regangan statik, yang merupakan cara untuk melonggarkan otot dengan menahan selama beberapa saat. 

  Latihan pemanasan yang lebih baik untuk berlari, sekurang-kurangnya 5 hingga 10 minit. Ini memberikan otot anda lebih lama untuk melaraskan latihan kemudian. Ini dikenali sebagai latihan regangan dinamik, yang terdiri daripada pergerakan lunges, buaian kaki, atau tendangan tajam.

  6. Mitos: "Berlari setiap hari selamat"

  "Jadi, lakukan senaman secara teratur", anda mungkin sering mendengar rayuan ini dari doktor atau iklan perkhidmatan kesihatan. Walaupun memang benar, ramai orang tidak faham. Dilakukan secara rutin, ia tidak ditafsirkan sebagai dilakukan setiap hari, tetapi dijalankan secara berterusan atau berterusan.

  Jadi, bolehkah anda melakukan jogging setiap hari? Bukan yang terbaik, terutamanya jika dilakukan oleh pemula. Anda perlu tahu bahawa semasa bersenam, beberapa otot dalam tubuh rosak. Untuk pulih, otot memerlukan masa.

  Sekiranya anda mahu melakukan latihan ini, lakukan juga latihan balas. Berjalan tidak hanya termasuk pergerakan kaki berulang; Otot dan stamina anda perlu meningkat untuk dapat menempuh jarak yang jauh. Untuk itu, cuba untuk menggabungkan latihan dengan berenang, berbasikal, mengangkat berat, atau jenis latihan lain.

  Keuntungan berlari adalah memalukan jika anda merinduinya

  Di samping tidak memerlukan peralatan tertentu, sukan berjalan ternyata sihat untuk tubuh secara keseluruhan. Apakah manfaatnya? Berikut adalah manfaat berlari mengikut beberapa kajian, seperti:

  1. Sihat hati anda

  Semakin cepat anda berlari, semakin banyak oksigen yang anda perlukan. Nah, oksigen akan mengalir dengan darah dan dipam oleh jantung ke seluruh badan.

  Di samping melancarkan peredaran darah, berjalan menurut kajian juga dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat dalam darah (tahap LDL) dan dapat meningkatkan kadar kolesterol "baik" untuk menyuburkan hati.

  2. Otot kaki semakin kuat

  Mengikut kajian yang sama, berjalan juga meningkatkan fungsi dan kekuatan otot kaki. Apabila anda bergerak lebih cepat, otot akan bergerak lebih fleksibel. Di samping itu, keupayaan otot untuk membekalkan oksigen semasa senaman juga akan meningkat.

  3. Mengurangkan tekanan dan meningkatkan kualiti tidur

  Minum kopi pada sebelah petang atau petang menjadikan sukar untuk anda tidur. Walau bagaimanapun, itu bukan satu-satunya sebab. Ramai yang tidak menyedari bahawa tekanan kerap membuat anda kesulitan tidur pada waktu malam. Sama ada ia tidur begitu terlambat, sering terbangun semasa tidur, dan sukar untuk kembali tidur jika saya bangun di tengah malam.

  Untuk meningkatkan tidur, tentu anda mesti dapat menangani stres, bukan? Nah, satu cara adalah menjalani latihan aerobik, seperti berjalan dengan kerap.

  Satu kajian menunjukkan bahawa remaja yang berlari setiap pagi selama 30 minit selama 3 minggu mengalami peningkatan fungsi psikologi. Di samping itu, mereka juga mendapati lebih mudah tidur pada waktu malam. Kesannya juga membuat mereka tidak mengantuk dan lebih tertumpu pada siang hari walaupun suasana menjadi lebih baik.

  4. Mengekalkan berat badan anda

  Jika anda malas untuk bergerak aka mager, kalori dari makanan yang anda makan akan berkumpul. Akibatnya, berat badan anda boleh naik. Sekiranya dibiarkan, terapkan "Gaya Hidup Sendiri" ini dapat meningkatkan risiko banyak penyakit kronik, seperti obesiti, penyakit jantung dan diabetes.

  Nah, memilih senaman, seperti berjalan boleh membantu anda membakar kalori yang tidak digunakan. Dengan cara itu, pembentukan lemak dan kalori tambahan boleh dielakkan dan berat badan anda menjadi lebih terkawal.

  Pelbagai perkara yang perlu disediakan sebelum berlari

  Seperti sukan lain, berjalan juga boleh menyebabkan kecederaan. Terutamanya jika anda seorang pemula, ada beberapa perkara yang perlu anda sediakan dan perhatikan sebelum melakukan latihan aerobik ini, iaitu:

  1. Pilih kasut yang betul

  Apakah aduan yang sering dihadapi oleh pelari? Selain sakit badan, sesetengah daripada anda mesti merasakan lepuh kaki dan kesakitan. Adakah anda tahu mengapa? Ya, kasut anda mungkin masalahnya.

  Apabila berlari, anda bergantung banyak pada kekuatan kaki anda untuk memegang berat badan dan tekanan pada kaki anda. Untuk itu, jangan memilih kasut untuk sukan kaki ini tanpa tujuan. Sediakan kasut yang bertujuan untuk berjalan. Kemudian, semak bahagian getah sebelum menggunakannya. Sekiranya terlalu kurus, sudah tiba masanya untuk menggantikan kasut dengan yang baru.

  Selain jenis kasut yang tepat, pastikan saiz kasut juga tidak sempit atau terlalu besar. Kasut sempit meningkatkan risiko lepuh anda. Daripada memperkuat otot kaki, anda sebenarnya menjadi tidak selesa berjalan kaki kerana lepuh kaki kerana kasut sempit. Sebaliknya, jika kasut terlalu besar, anda akan jatuh lebih mudah. Sangat berbahaya, bukan??

  2. Jangan bersenam sepanjang hari di luar rumah

  Bilakah masa terbaik untuk sukan? Pagi atau petang adalah pilihan terbaik untuk anda bersenam, termasuk latihan aerobik. Jadi, jangan bersenam sepanjang hari di luar rumah.

  Sinar matahari yang menyala, tidak mendatangkan faedah yang baik untuk badan. Selain kulit anda boleh terbakar, haba boleh menyebabkan peluh badan lebih banyak. Akibatnya, cecair dalam badan akan berkurangan dan dehidrasi boleh berlaku. Sekiranya anda berniat melakukan latihan aerobik pada siang hari, anda harus memilih untuk melakukan treadmill.

  3. Latihan boleh, jangan lupa untuk berehat

  Cuba untuk menyuburkan badan dengan berjalan, ia pasti akan membuat anda teruja, bukan? Walaupun anda sangat bersemangat untuk bersenam, jangan paksa diri anda. Jika anda merasa letih, ambil masa untuk berehat dan berehat otot anda.

  Berlalu lama boleh menyebabkan kecederaan hamstring. Kecederaan ini akan menyebabkan bahagian belakang paha berasa sakit. Bukan itu sahaja, dalam beberapa kes yang teruk, kecederaan hamstring juga boleh menyebabkan seseorang tidak dapat berdiri dan harus berehat sehingga kondisinya pulih.

  4. Ayo, memenuhi keperluan pemakanan anda terlebih dahulu

  Latihan memerlukan banyak stamina. Untuk itu, jangan tinggalkan perut anda kosong apabila anda ingin bersenam. Ini boleh menyebabkan anda keletihan, menurunkan kadar gula dalam darah, dan sakit kepala. Sentiasa menyediakan makanan untuk bekalan tenaga, seperti:

  • Telur ayam dengan segelas susu
  • Mentega yang dibakar atau dikukus dan segelas susu
  • Yogurt dengan topping buah dan kacang
  • Sandwich sayur dengan potongan daging ayam

  Elakkan makanan yang mengandungi lemak tinggi, seperti pisang goreng atau kentang goreng Perancis dan makanan serat tinggi, seperti brokoli atau kembang kol. Kemudian di luar senaman aerobik, sentiasa menyediakan air minuman, bar snek, atau pisang untuk menambah tenaga dan mencegah anda daripada keletihan.

  5. Jangan lupa untuk memanaskan badan

  Selain mencari kasut yang betul dan beristirahat di antara sukan, anda juga perlu memanaskan badan sehingga anda tidak cedera. Kecederaan hamstring juga boleh berlaku kerana anda berjalan secara tiba-tiba tanpa melegakan otot-otot badan. Nah, ketegangan dinamik adalah pilihan terbaik untuk dilakukan sebelum berlari.

  Peregangan ini membantu menyediakan otot sebelum anda berlari. Lakukan latihan ini selama 10 minit. Beberapa pergerakan disyorkan sebelum melakukan latihan kaki ini termasuk:

  1. Berjalan lunge

  Pergerakan ini membuka otot utama yang digunakan semasa anda menjalankan, terutama otot-otot di sekitar peha dan pinggul. Untuk mengamalkan gerakan ini, ikuti langkah-langkah berikut:

  • Posisi badan berdiri tinggi
  • Kemudian, langkah satu kaki ke hadapan
  • Selanjutnya, bengkokkan lutut depan anda hingga 90 darjah dan lengan belakang anda hampir menyentuh tangan anda
  • Tahan selama beberapa saat dan kembali ke kedudukan berdiri badan
  • Ulangi pergerakan dengan kaki yang berbeza selama 10 kali (5 kali kaki kanan dan 5 kali kaki kiri)

  2. Sentuh peregangan flexor pinggul

  Jika anda menghabiskan sepanjang hari, otot-otot di sekeliling pinggul anda akan mengeras. Ini kadang-kadang menyebabkan kesakitan belakang anda. Untuk mengelakkannya daripada berjalan, anda harus terlebih dahulu melakukan flexor pinggul lutut. Ikuti langkah-langkah di bawah:

  • Posisi badan anda tegak
  • Langkah satu kaki ke hadapan dalam sudut 90 darjah
  • Jangan biarkan kaki lain yang berada di belakang lekuk, biarkan ia ditarik ke hadapan.
  • Pastikan badan seimbang dengan menaikkan tangan anda
  • Tahan selama beberapa saat kemudian kembali ke kedudukan permulaan
  • Ulangi pergerakan dengan kaki yang berbeza selama 10 kali (5 kali kaki kanan dan 5 kali kaki kiri)

  3. Peregangan sampingan

  Berjalan tanpa pemanasan boleh menyebabkan tubuh anda menjadi sakit, untuk mengelakkannya dari melakukan pergerakan bahagian regangan. Bagaimana? Ikuti langkah-langkah seperti berikut:

  • Lakukan kedudukan badan berdiri tegak
  • Tunjukkan kedua-dua belah tangan, tepat di sebelah telinga anda
  • Kemudian, tolak bahagian atas badan ke kanan diikuti dengan tangan ke arah yang sama dan kepala condong
  • Pegang badan bawah anda lurus
  • Pegang dua nafas dalam
  • Kemudian, lakukan pergerakan yang sama ke kiri

  4. Lingkaran pinggul

  Tulang pinggul anda memegang berat badan anda apabila anda berlari. Jadi, untuk mengelakkan kecederaan tulang dan sendi di kawasan ini lingkaran pinggul. Ikuti langkah-langkah untuk mengamalkan pergerakan ini, iaitu:

  • Berdiri lurus
  • Letakkan tangan anda pada pinggul anda dan hamparkan lebar bahu kaki anda
  • Kemudian, putar pinggang anda ke dalam bulatan, seperti bermain hulahop
  • Lakukan putaran dalam satu arah terlebih dahulu dan kemudian ke arah yang bertentangan
  • Setiap arah, lakukan 6 hingga 10 pusingan

  Juga Baca:

  • 4 Bahaya Yang Boleh Menampakkan Jika Anda Menjalankan Menggunakan Jaket
  • Melompat di Trampolin adalah lebih baik daripada berlari
  • 8 sukan terbaik bagi anda yang tidak suka berpeluh