Rumah » Maklumat Kesihatan » Datang, Beritahu dengan pelbagai bahagian otak manusia dan fungsinya

  Datang, Beritahu dengan pelbagai bahagian otak manusia dan fungsinya

  Otak adalah organ yang merupakan pusat perintah dan sistem saraf manusia. Perisikan, kreativiti, emosi, memori, dan pergerakan badan adalah beberapa perkara yang dikawal oleh otak. Jika anda mahu melakukan sesuatu, maka otak memerintah dan mengawalnya. Bagaimana? Anda melakukan ini dengan menerima input dari organ deria dan menghantar output ke otot dalam bentuk tindakan. Tetapi otak bukan entiti. Terdapat banyak bahagian otak yang bertanggungjawab untuk pelbagai fungsi tubuh. Ayolah, berkenalan!

  Sebahagian daripada otak dan fungsinya

  Otak dilindungi oleh tengkorak untuk melindungi otak daripada kecederaan kepala kecil. Tengkorak terbentuk dari lapan tulang yang bercabang yang meliputi frontal, parietal, temporal, sphenoid, occipital dan etmoid.

  Maka apakah bahagian-bahagian otak yang menjalankan setiap fungsi? Lihat penjelasan di bawah, ya.

  Otak besar

  Otak besar (cerebrum) adalah bahagian terbesar otak yang terdiri daripada otak kanan dan otak kiri. Permukaan cerebrum mempunyai penampilan kali ganda yang dipanggil korteks. Korteks mengandungi kira-kira 70 peratus daripada 100 bilion sel saraf.

  Fungsi serebrum untuk mengawal selia semua tindakan dan pemikiran. Dalam bahagian ini terdiri daripada empat bahagian yang dipanggil lobus, iaitu:

  • Lobus hadapan. Sebahagian daripada hemisfera otak terletak di belakang dahi. Berkhidmat untuk mengawal selia membuat keputusan, keperibadian, pergerakan, proses intelektual, dan interaksi. Lobul depan adalah penting untuk mengawal minda, penalaran, dan kelakuan.
  • Lobus Parietal. Bahagian otak ini bertanggungjawab terhadap lima deria manusia. Iaitu menyentuh, merasa, melihat, mendengar dan bau.
  • Lobak occipital. Lobus ini sangat penting untuk menerima, memproses, dan menafsirkan maklumat deria.
  • Lobos Temporal. Bahagian ini memainkan peranan penting dalam mengawal selia input deria, persepsi pendengaran, pengeluaran bahasa dan ucapan, dan ingatan.

  Otak kanan dan otak kiri

  Otak kiri adalah hemisfera serebrum di sebelah kiri. Secara umumnya, hemisfera yang betul mengawal kreativiti, keupayaan spatial, artistik, dan kemahiran muzik.

  Kemudian, otak kiri adalah hemisfera serebrum di sebelah kanan. Secara umum, hemisfera kiri mengawal ucapan, pemahaman, aritmetik, dan penulisan.

  Menurut Klinik My Field, hemisfera kiri dominan di tangan dan penggunaan bahasa di sekitar 92% orang. Kedua otak ini dihubungkan dengan akson, korpus callosum.

  Otak tengah dan batang otak

  Bahagian tengah otak terdiri daripada tektum dan tegmentum. Selalunya orang tengah, pon, dan medulla oblongata dirujuk bersama sebagai batang otak. Bahagian ini berfungsi untuk menyambung cerebrum dan cerebellum ke kord rahim. Di samping itu, seksyen ini juga menjalankan banyak fungsi automatik seperti pernafasan, kadar denyutan jantung, suhu badan, kitaran tidur dan tidur, pencernaan, bersin, batuk, muntah-muntah dan menelan.

  Otak belakang

  Bahagian belakang otak terdiri daripada cerebellum, pons dan medulla. Cerebellum juga dikenali sebagai cerebellum yang terletak di bawah cerebrum. Fungsinya adalah untuk menyelaraskan pergerakan otot, mengekalkan badan badan, dan keseimbangan.

  Juga Baca:

  • Berhati-hati dengan Gejala dan Bahaya Perdarahan Otak Disebabkan Kecederaan Kepala Besar
  • 5 Perkara Yang Dapat Anda Lakukan Sekarang untuk Mencegah Mengurangkan Fungsi Otak
  • 9 Perkara Yang Dapat Menyebabkan Memori Anda Akan Hilang (Tidak Selalu Kemalangan Seperti Kereta di Opera opera!)
  • Cinta untuk dilupakan tidak selalu buruk, bagaimana datangnya. Inilah yang berlaku kepada otak apabila anda terlupa