Rumah » Maklumat Kesihatan » Yin Yoga vs Hatha Yoga, Dua Jenis Yoga dengan Manfaat Berbeza

  Yin Yoga vs Hatha Yoga, Dua Jenis Yoga dengan Manfaat Berbeza

  Yoga adalah salah satu jenis sukan yang dicintai oleh ramai orang, lelaki dan wanita. Yoga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, salah satunya adalah untuk mengekalkan keseimbangan antara badan, minda dan semangat. Nah, anda juga boleh mendapat manfaat ini dengan melakukan yoga Hatha dan Yin yoga, dua jenis yoga yang cukup popular di kalangan masyarakat. Jadi, apa yang membezakan keduanya? Inilah penjelasannya.

  Apa itu Hatha yoga?

  Hampir semua pergerakan yoga yang anda lihat termasuk yoga Hatha. Hatha yoga bermakna yoga adalah kuat, kerana jenis yoga ini dapat meningkatkan tenaga untuk yogis (sebagai orang yang melakukan yoga) melalui penampilan yang dilakukan.

  Berbanding dengan jenis yoga lain, yoga Hatha memberi tumpuan kepada pergerakan fizikal dan pernafasan daripada mental. Biasanya, yoga Hatha dilakukan dengan menggabungkan posisi duduk dan berdiri dengan tempo yang perlahan. Jadi, anda boleh menikmati pergerakan yoga Hatha lebih santai.

  Apa itu Yin yoga?

  Yin yoga adalah sebahagian daripada yoga Hatha. Walau bagaimanapun, perbezaannya terletak pada prestasi yang dilakukan.

  Berdasarkan pergerakannya, yoga Yin berpose cenderung menjadi lebih santai dan pasif daripada jenis yoga yang lain. Anda akan menghabiskan banyak masa duduk atau berbaring di tempat yang selesa sebelum beralih ke pose yoga yang akan datang.

  Menurut Sara Gottfried, MD, seorang doktor dari Berkeley, California, Yin yoga sangat baik untuk mengaktifkan sistem saraf dan melegakan kesakitan dan tekanan. Kerana, yoga Yin dapat membantu mengurangkan ketegangan pada tisu penghubung dan sendi, seperti lutut, pergelangan kaki, pelvis, pinggul, dan tulang belakang yang lebih rendah.

  Apabila anda melakukan yoga Yin, anda akan melakukan beberapa pose yoga dan biarkan mereka bertahan selama beberapa minit, kadang kala sehingga 20 minit. Ini bertujuan untuk memberi masa kepada otot-otot badan anda untuk lebih santai dan santai. Pergerakan yoga Yin boleh membantu menyembuhkan parut pada ligamen.

  Jenis yoga yang paling bermanfaat untuk kesihatan?

  Pada asasnya, yoga Hatha dan Yin yoga menawarkan manfaat untuk kesihatan badan. Tetapi ingatlah, faedahnya tentu berbeza di kedua-duanya. Oleh itu, sesuaikan dengan keperluan dan masalah kesihatan yang anda alami. Mari kita mengupas satu demi satu.

  Hatha yoga

  Masalah keseimbangan adalah salah satu masalah yang biasa terjadi pada orang dewasa. Nah, bagi anda yang merasa mudah jatuh atau tidak stabil semasa berjalan, adalah idea yang baik untuk cuba melakukan yoga Hatha dengan kerap. Ya, jenis yoga ini dapat membantu meningkatkan keseimbangan tubuh anda!

  Di samping itu, yoga Hatha juga boleh membantu meningkatkan kecergasan anda. Ini terbukti dengan kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Yoga 2014 yang Yoga Hatha dapat meningkatkan daya tahan mental dan fizikal seseorang.

  Yin yoga

  Bagi anda yang sering sakit atau mengalami sakit sendi, Yin yoga boleh menjadi pilihan yang tepat. Kerana, Yin yoga dapat membantu mengurangkan ketegangan pada tisu penghubung yang meluruskan otot-otot tubuh. Dengan melakukan yoga secara rutin, anda tidak akan mudah letih ketika bergerak dan mengurangkan risiko kecederaan.

  Melaporkan dari Livestrong, kunci kejayaan dalam meraih faedah Yin yoga adalah untuk tetap tenang sambil melakukan yoga. Oleh itu, gunakanlah setiap pergerakan yoga Yin untuk menjadi benar-benar santai dan tenang. Tumpukan perhatian anda pada perkara-perkara yang menyeronokkan semasa melakukan pergerakan yoga Yin agar lebih tenang dan selesa.

  Juga Baca:

  • 7 Mudah Yoga Poses Itu Boleh Dilakukan Selagi Duduk Di Kerusi
  • 4 Yoga Moves Jadi Anda Tidur Lebih Baik
  • 7 Manfaat Yoga Aerial untuk Kesihatan yang memalukan jika terlepas