Rumah » Maklumat Kesihatan » Apa yang Berlaku Semasa Serangan Gas Kimia (dan apa yang perlu dilakukan jika anda merasakannya)

  Apa yang Berlaku Semasa Serangan Gas Kimia (dan apa yang perlu dilakukan jika anda merasakannya)

  Lebih 80 orang terbunuh (20 daripada mereka kanak-kanak) meninggal dunia dan banyak lagi cedera dalam serangan gas sarin yang dikatakan berlaku di wilayah utara-barat Syria pada April 2017. Sarin adalah agen saraf buatan manusia yang menyebabkan kesakitan yang tidak dapat ditahan.

  Apa itu sarin, apa yang berlaku jika badan terdedah kepada sejumlah besar sarin gas, dan apa yang kelihatan seperti rawatan kecemasan - jika anda terjebak dalam keadaan yang sama satu hari?

  Apa itu sarin?

  Sarin adalah peperangan kimia buatan manusia yang dikelaskan sebagai agen saraf. Agen saraf adalah ejen tanda-tanda kimia yang paling toksik dan pantas dalam beberapa saat sahaja.

  Sarin hampir mustahil untuk mengesan sehingga terlambat. Kami tidak tahu ia ada sehingga tubuh kita bertindak balas. Ini kerana sarin adalah cecair tidak berwarna, dan tidak mempunyai bau dan rasa yang dapat dijelaskan. Walau bagaimanapun, sarin dapat menguap dengan cepat ke wap (gas) dan menyebar ke alam sekitar.

  Sarin digunakan dalam dua serangan pengganas di Jepun pada 1994 dan 1995, dan kemudian digunakan sekali lagi dalam serangan pengganas di bandar Damsyik pada tahun 2013. Walaupun bahan kimia ini tidak pada mulanya bertujuan sebagai senjata.

  Seorang ahli kimia Jerman, Gerhard Schrader, pada tahun 1937 hanya bertujuan untuk mengembangkan sarin sebagai insektisida. Dengan saintis Nazi, sarin kemudiannya berkembang menjadi senjata perang gas syaraf setelah mengetahui potensi kesan buruk terhadap tubuh manusia.

  Bagaimana sarin berfungsi untuk menyerang badan?

  Apabila digunakan sebagai senjata, sarin biasanya dipecat melalui roket atau peluru yang kemudian memecahkan dan menyembur cecair sebagai gas aerosol - berjuta-juta titisan kecil yang cukup lembut untuk dihirup atau mandi kulit dan mata. Bayangkan semburan nyamuk, atau apabila anda menyemburkan minyak wangi. Sarin kemudian akan menguap menjadi gas yang bercampur dengan udara sekitarnya.

  Sarin mudah dicampurkan dengan air. Selepas sarin dicampur ke dalam air, orang boleh terdedah kepada menyentuh atau minum air yang mengandungi sarin. Mereka juga boleh terdedah kepada sarin dari makanan yang telah tercemar dengan sarin. Pakaian seseorang boleh mengeluarkan sarin selepas bersentuhan dengan wap sarin, yang boleh menyebabkan penyebaran pendedahan kepada orang lain.

  Saraf kita bercakap antara satu sama lain dengan melepaskan bahan kimia yang dipanggil neurotransmitter. Agen saraf seperti sarin bekerja untuk mengubah fungsi neurotransmitter ini. Sekali di dalam badan, sarin mengganggu enzim yang dipanggil acetylcholinesterase, neurotransmitter yang berfungsi sebagai "switch" badan untuk mengendalikan saraf yang mengawal kelenjar dan otot. Tanpa "matikan", kelenjar dan otot terus dirangsang secara brutal, memberitahu mereka untuk melakukan perkara yang biasanya dilakukan, tetapi dengan kekerapan yang berubah. Akibatnya, badan akan berfungsi seperti kaset yang patah - terus melakukan arahan yang sama berulang kali.

  Dalam masa beberapa saat pendedahan kepada sarin, kawalan otot licin akan dihalang. Otot biasa adalah tisu yang memastikan organ-organ seperti perut, usus dan pundi kencing berfungsi dengan berkesan. Akibatnya, terdapat pengeluaran air mata yang berlebihan, diikuti oleh air liur yang tidak terkawal, air kencing, najis, dan muntah. Visi juga bertukar dan pernafasan menjadi sangat terhad kerana dada berasa ketat.

  Jika seseorang telah terdedah kepada sarin yang mematikan, tubuh akan mula mengalami kejang yang teruk dan kemudian menjadi lumpuh. Sesetengah mangsa menyifatkannya sebagai beg cacing yang menggeliat di bawah kulit. Anda mendapat banyak pergerakan kecil dari semua otot di dalam badan anda. Kemudian, selepas satu atau dua minit, otot anda lumpuh, dan anda tidak dapat mengendalikan otot yang diperlukan untuk bernafas.

  Tanda dan gejala terus dari pendedahan kepada sarin semasa serangan gas kimia

  Gejala pertama termasuk kekeliruan, mengantuk dan sakit kepala; mata berair, mata yang menyakitkan, penglihatan kabur, murid kecil; batuk, drooling, hidung berair, pernafasan yang cepat, sesak dada; mangsa menggambarkan gas sarin sebagai "pisau yang terbakar" yang mengoyakkan paru-paru mereka; berpeluh berlebihan, berkedut di lokasi badan yang terjejas oleh pendedahan; loya, muntah, sakit perut, peningkatan kencing, cirit-birit; kepada kelemahan badan, tekanan darah dan kadar denyutan jantung yang tidak normal.

  Pendedahan kepada dos yang mematikan boleh menyebabkan serangan teruk untuk meneruskan, kehilangan kesedaran kepada koma, kelumpuhan total, dan kegagalan untuk bernafas.

  Bagaimana menangani kecemasan untuk menangani serangan gas kimia

  Selepas menghirup dehidrasi, ia mengambil masa 60 saat untuk mangsa mati. Serangan kimia skala besar boleh membunuh dalam masa 10 minit. Sarin tidak selalu membunuh, tetapi mangsa boleh menderita dengan teruk sehingga kesannya hilang.

  CDC mengesyorkan meninggalkan kawasan di mana gas sarin hadir dan mencari udara segar. Mereka juga mengesyorkan perlindungan ke tempat yang lebih tinggi, kerana gas sarin tenggelam. CDC juga mengatakan bahawa mangsa serangan gas kimia sarin mesti:

  • Lepaskan pakaian dengan cepat, terkoyak jika perlu.
  • Untuk melindungi dari pendedahan selanjutnya, letakkan pakaian yang tercemar dalam beg, kemudian segelkannya dalam beg lain secepat mungkin.
  • Basuh seluruh badan dengan banyak sabun dan air
  • Siram mata selama 10-15 minit jika penglihatan bertukar
  • Jika ditelan, jangan paksa muntah atau minum cecair

  Membilas tubuh mangsa terdedah kepada dos sarin yang tinggi dengan air yang mengalir boleh membantu kerosakan racun yang melekat pada kulit. Memberi bantuan pernafasan dengan oksigen dapat mengurangkan kesukaran bernafas, tetapi kaedah ini tidak dapat menghentikan kesan sarin atau membalikkan kerosakan yang menyebabkannya menjadi saraf. Anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan.

  Rawatan utama adalah suntikan dengan penawar kimia yang dipanggil atropin atau pralidoksim. Kedua-dua kerja menghalang kesan sarin pada sistem saraf dan dapat menghidupkan semula mangsa-mangsa serangan gas kimia yang hampir mati. Kedua-dua atropin dan pralidoksim mesti diberikan kepada mangsa dalam masa 10 minit selepas pendedahan pertama untuk kesan penawar untuk berfungsi dengan berkesan.

  Juga Baca:

  • Petua untuk melindungi mata ketika diserang oleh gas pemedih mata
  • Untuk Apakah Gas Tawa Yang Digunakan Dalam Keperluan Perubatan?
  • Sperma ternyata digunakan sebagai dakwat rahsia dalam era Perang Dunia
  • 6 Kebanyakan Jenis Asas Pertolongan Pertama Anda Harus Menguasai