Rumah » Maklumat Kesihatan » Apa yang Berlaku Apabila Minum Terlalu Banyak dan Terlalu Cepat

  Apa yang Berlaku Apabila Minum Terlalu Banyak dan Terlalu Cepat

  Apabila cuaca panas atau selepas bersenam, kadang-kadang kerongkong kami tersumbat, jadi segelas air adalah sesuatu yang perlu diingati. Kerana dahaga saya, kadang-kadang kita minum sangat teruja, sangat cepat, dan sangat banyak. Tidak jarang, kita merasa pelik atau berasa buruk selepas menelan banyak air. Tepat apa tindakan kita?

  Apa yang akan berlaku apabila anda minum terlalu banyak dalam masa yang singkat?

  Dehidrasi kadang-kadang membuat kita minum secara tidak sedar, kita menelan air sekali lagi, tanpa mengetahui berapa banyak yang masuk ke dalam badan kita. Ternyata minum terlalu banyak dan cepat bukan perkara yang baik untuk dilakukan. Ini juga boleh mencetuskan keadaan berbahaya. Tubuh akan mengalami penurunan mendadak dalam tahap gula, atau natrium dalam darah. Keadaan ini dipanggil hyponatremia atau mabuk air, keadaan ini sangat serius dan berbahaya. Hyponatremia dikaitkan dengan natrium rendah dalam darah.

  Biasanya, anak-anak muda dan sihat tidak akan mengalami hiponatremia, melainkan jika mereka minum sebotol air pada masa yang sama. Ini berlaku kerana buah pinggang hanya boleh mengeluarkan air paling banyak selama kira-kira sejam. Tugas natrium adalah untuk mengekalkan keseimbangan bendalir di dalam dan di sekeliling sel. Minum terlalu banyak air boleh menyebabkan ketidakseimbangan, dan cecair akan bergerak dari darah ke dalam sel, sehingga membengkak. Bengkak boleh menyebar ke otak, dan menjadi masalah serius. Masalah ini kadang-kadang dapat ditemui pada bayi, kerana badan kecil bayi tidak dapat memegang terlalu banyak air. Ini adalah sebab mengapa bayi hanya perlu minum susu atau susu ibu.

  Gejala dan rawatan keracunan air

  Tanda-tanda yang timbul daripada hipodatremia kelihatan seperti gejala keletihan atau heatstroke. Anda juga akan merasa panas, sakit kepala, dan merasa kekejangan. Gejala awal keadaan ini juga boleh diare, mual dan muntah. Jika anda melihat seseorang selepas bersenam, atau anda mengalami sendiri, cuba tariknya ke tempat yang selamat, biarkan mereka berada di bawah naungan, dan segera dapatkan bantuan. Adalah agak sukar untuk membezakan perbezaan antara keracunan air dan haba dahaga.

  Jika orang yang mengalami keadaan ini tidak mendapat bantuan, ia akan menjadi semakin teruk, seperti yang dijelaskan di atas, bengkak boleh menyebabkan keadaan serius di otak, sawan dan koma. Selepas mendapatkan bantuan, doktor akan menyuntik air dalam kepekatan air garam untuk melegakan bengkak, untuk membalikkan keadaan. Ini dilakukan supaya darah mendapat sodium.

  Bagaimana untuk mencegah keracunan air

  Pencegahan yang terbaik adalah tidak banyak minum dalam masa yang singkat. Air yang anda minum akan cuba untuk tidak menjadi seperti ketika anda mengambilnya. Walau bagaimanapun, memang sukar untuk diukur. Pakar mengatakan, minum sehingga anda tidak merasa dahaga, kemudian berhenti. Ada cara lain, anda juga boleh mengukurnya dengan melihat air kencing. Sekiranya gelap, ia adalah tanda bahawa anda telah kering. Apabila itu berlaku, anda perlu minum.

  Anda pasti tahu bahawa air sangat baik untuk badan. Walau bagaimanapun, minuman tenaga, atau minuman untuk sukan, adalah pilihan yang lebih baik daripada air apabila anda melakukan senaman berat. Mengapa minuman itu lebih baik? Kerana minuman tenaga mengandungi natrium dan elektrolit. Anda perlu tahu, terlalu banyak cairan masuk dalam masa yang cepat boleh menyebabkan masalah. Jadi, masih, apa-apa minuman, cuba jangan minum dengan cepat.

  Seorang atlet harus tetap terhidrasi, bahkan minuman 'slogan sebelum anda dahaga'. Tetapi ini boleh memburukkan prestasi dan menjadi sangat berbahaya. Menurut Jurnal atau Sukan Klinikal, kata laman web Sains ZME. Mendidik atlet, pelatih dan penganjur acara mengenai bahaya dan risiko yang terlalu terhidrat perlu dilakukan. Mengetahui ini tidak bermakna anda membiarkan diri anda dehidrasi. Anda mesti mengekalkan cecair badan. Walau bagaimanapun, cuba sedar betapa anda perlu minum.

  BACA JUGA:

  • 7 Sebab Kenapa Harus Anda Minum Air Minuman Timun
  • 5 Kesan Sampingan Jika Kami Minum Kebanyakan Teh
  • Faedah dan Risiko Minum Kopi Hijau