Rumah » Maklumat Kesihatan » Apa yang berlaku kepada tubuh selepas minum soda

  Apa yang berlaku kepada tubuh selepas minum soda

  Adakah anda peminat minuman ringan? Mungkin anda harus memikirkannya kerana minum soda sebenarnya mempunyai banyak kesan buruk pada tubuh kita.

  Hari ini semakin banyak jenama dan variasi minuman ringan. Peminat jenis minuman ini juga tidak kecil, dari kanak-kanak kecil kepada orang tua yang sering makan dan seperti rasa. Rasa manisnya dan datang dengan pelbagai rasa membuat minuman ini lebih popular dari tahun ke tahun. Bahkan diketahui bahawa penggunaan purata minuman ringan adalah 9,5 galon per orang setahun pada tahun 1997 dan meningkat menjadi 11.4 galon per orang pada tahun 2010. Ini menunjukkan bahawa minuman ringan semakin disukai oleh banyak orang.

  Terdapat banyak kajian yang mengatakan bahawa kebiasaan minum minuman ringan mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan, seperti obesiti, yang kemudiannya orang yang gemuk mempunyai risiko tinggi mengalami berbagai penyakit degeneratif, seperti penyakit jantung koroner, diabetes mellitus, penyakit buah pinggang, dan sebagainya. Tetapi adakah anda tidak ingin tahu tentang apa yang berlaku kepada badan anda seketika sejurus selepas minum minuman ringan?

  Minuman soda memang tidak baik untuk digunakan dan akan ada pelbagai kesan, tetapi kesannya muncul beberapa minit selepas anda mengambil minuman ringan. Berikut adalah kesan yang disebabkan oleh minuman ringan selepas anda meminumnya. 

  BACA JUGA: Sesungguhnya soda membuat haid semakin berat?

  Kesan minum 10 minit pertama soda

  Biasanya, dalam satu minuman ringan terdapat sekurang-kurangnya 10 hingga 15 sudu teh gula yang bersamaan dengan 160 hingga 240 kalori. Jumlah gula yang anda dapat dari satu minuman ringan adalah jumlah gula yang diperlukan dalam satu hari, walaupun jumlah minuman itu melebihi keperluan anda. 10 minit pertama, mungkin sebahagian daripada anda akan merasa mual kerana gula yang menyebabkan rasa yang sangat manis.

  20 minit kemudian, gula darah meningkat

  Jumlah gula yang banyak akan menjejaskan tahap gula dalam darah anda. Selepas 20 minit meminum minuman ringan, gula darah anda meningkat dengan cepat. Ini kemudian menyebabkan peningkatan pengeluaran insulin hormon dalam badan untuk bertindak balas terhadap gula darah tinggi.

  Tetapi peningkatan dalam gula darah bukan sahaja dihasilkan kerana minuman ringan, makanan yang anda makan juga mengandungi gula yang akan meningkatkan gula darah. Jadi gula darah berkumpul dan menyebabkan ketahanan terhadap hormon insulin. Apabila insulin hormon tahan, anda berisiko untuk membangunkan diabetes mellitus jenis 2. Terlalu banyak paras gula dalam badan juga akan ditukar oleh insulin ke dalam rizab lemak dalam badan. Oleh itu, dalam beberapa hari anda mungkin mengalami peningkatan berat badan yang drastik.

  BACA JUGA: Adalah Soda Diet Sihat Daripada Biasa Sodas?

  Dalam 40 minit, tekanan darah meningkat

  Dalam hanya 40 minit, kafein yang terkandung dalam minuman ringan telah diserap sepenuhnya oleh badan. Ini akan menyebabkan murid membesar dan meningkatkan tekanan darah secara drastik. Kemudian keadaan itu disertai dengan tindak balas tubuh untuk mengatasi tekanan darah yang tiba-tiba naik. Adenosine, yang merupakan agen penerima isyarat di dalam otak, ditindas oleh badan untuk mengelakkan keletihan akibat peningkatan tekanan darah.

  45 minit kemudian, ketagihan timbul

  Tubuh kemudian menghasilkan dopamin hormon yang biasanya menimbulkan rasa ketagihan dan kesenangan. Kesan ini hampir sama dengan impak yang menyebabkan anda mengambil heroin. Keseronokan memakan soda ini akan menyebabkan anda menjadi ketagih dan ingin mengambilnya lagi dan lagi.

  BACA JUGA: Mendedahkan Rahsia Soda Bubbles

  60 minit selepas minum soda, pencernaan dan penyerapan nutrien

  Asid fosforik yang terkandung dalam soda akan mengikat kalsium, magnesium dan zink dalam usus kecil anda. Ini berlaku hanya dalam tempoh 1 jam. Kalsium, magnesium, dan zink menjejaskan metabolisme nutrien lain dalam badan, supaya jika bilangan mereka dalam badan berkurangan, ia menyebabkan gangguan pencernaan dan penyerapan nutrien..

  Di samping itu, anda akan sering buang air kecil selepas meminum minuman ringan kerana minuman ini mengandungi gula yang tinggi, yang mengganggu penyerapan air di buah pinggang. Dan apabila anda buang air kecil, kalsium, magnesium, dan zink juga akan terbuang melalui air kencing anda kerana mengikat kepada asid fosfat.  

  Kemudian, lebih daripada satu jam selepas minum soda, apa yang berlaku?

  Penyelidikan yang dijalankan oleh penyelidik dari Harvard University pada tahun 2012 mendapati bahawa orang yang minum satu minuman ringan semata-mata boleh meningkatkan risiko penyakit jantung secara drastik dan ketara. Orang yang mengambil minuman ringan juga mempunyai peluang 20% ​​mengalami serangan jantung.

  Bukan itu sahaja, sifat minuman berasid yang lembut menyebabkan enamel gigi terhakis dan menyebabkan plak gigi. Plus, soda mempunyai tahap pH yang rendah dan menghasilkan penurunan pengeluaran air liur, yang sebenarnya berfungsi untuk mencegah pertumbuhan bakteria di dalam mulut. Ini mempunyai peluang yang tinggi untuk menyebabkan karies gigi.