Rumah » Kanser serviks » Apa yang Berlaku Semasa Kemoterapi Kanser Serviks

  Apa yang Berlaku Semasa Kemoterapi Kanser Serviks

  Kemoterapi adalah salah satu rawatan utama yang disarankan oleh doktor untuk melawan kanser, termasuk kanser serviks. Tetapi adakah anda tahu bagaimana prosedur kemoterapi kanser serviks dilakukan? Apa ubat-ubatan yang digunakan semasa kemoterapi? Inilah penjelasan lanjut.

  Apakah kanser serviks??

  Kanser serviks adalah sejenis kanser yang berlaku di serviks, yang merupakan pintu masuk ke rahim dari vagina. Kanser servikal pada peringkat awal biasanya tidak menyebabkan gejala, tetapi tanda yang paling biasa yang wanita mengalami adalah pendarahan faraj yang luar biasa, yang boleh berlaku selepas seks, antara jeda haid, atau selepas menopaus.

  Apakah kemoterapi??

  Kemoterapi adalah rawatan kanser menggunakan ubat antikanser yang direka untuk membunuh atau melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser yang membahagikan diri dengan cepat ke dalam badan. Matlamat rawatan ini adalah untuk memusnahkan sel-sel kanser sambil menghasilkan kerosakan terkecil kepada sel yang sihat. Kemoterapi juga boleh dianggap sebagai cara untuk mengecut kanser serviks dan mengurangkan pertumbuhan tumor. Kemoterapi boleh digunakan secara bebas atau bersama dengan terapi radiasi, yang dipanggil chemoradiation. Kemoterapi juga boleh digunakan untuk merawat kanser serviks yang telah tersebar di luar serviks.

  Bila untuk mendapatkan kemoterapi?

  Kemoterapi kanser serviks biasanya digunakan sebagai rawatan utama untuk memusnahkan sel kanser, atau sebelum kaedah rawatan lain untuk mengurangkan tumor. Malah, kemoterapi boleh dianggap digunakan selepas rawatan lain untuk memusnahkan sel-sel kanser yang tersisa atau melegakan simptom kanser maju.

  Bagaimana prosedur kemoterapi kanser serviks dilakukan?

  Semasa kemoterapi kanser serviks, doktor akan menyuntik ubat anti kanser ke dalam urat anda atau juga boleh diambil secara lisan. Jika anda perlu menggunakan ubat intravena, doktor akan meminta anda untuk bermalam di hospital, atau anda boleh dirawat sebagai pesakit luar. Berapa banyak sesi kemoterapi kanser serviks yang perlu anda ambil akan bergantung pada jenis kanser dan rawatan lain yang mungkin anda terima.

  Dadah yang anda gunakan akan memasuki aliran darah dan mencapai semua bahagian badan, menjadikan kaedah ini berguna untuk membunuh sel-sel kanser di kebanyakan bahagian badan. Doktor akan sering memberi ubat dalam kitaran, dengan setiap tempoh rawatan diikuti dengan tempoh pemulihan. Pada peringkat awal kanser serviks, menggunakan ubat-ubatan boleh meningkatkan kelangsungan hidup anda.

  Dalam sesetengah keadaan, anda boleh dinasihatkan untuk menjalankan radiasi dan kemoterapi yang diberikan bersama, yang dipanggil chemoradiation bersamaan. Malah, menggabungkan kemoterapi dengan radiasi akan membuat radiasi berfungsi dengan lebih baik. Terdapat beberapa pilihan untuk kemoterapi bersamaan seperti cisplatin yang diberi setiap minggu semasa radiasi. Ubat ini dimasukkan ke dalam vena kira-kira 4 jam sebelum jadual radiasi, cisplatin plus 5-fluorouracil (5-PU) diberikan setiap 4 minggu semasa radiasi. Di samping itu, ubat juga diberikan tanpa radiasi sebelum dan / atau selepas kemoterapi.

  Di samping itu, kemoterapi boleh dipilih untuk merawat kanser serviks yang telah berulang selepas rawatan atau telah merebak. Ubat-ubatan akan melawan kanser yang telah merebak ke organ dan tisu lain. Ubat yang paling sering digunakan untuk merawat kanser serviks maju termasuk cisplatin, carboplatin, paclitaxel (Taxol®), topotecan, gemcitabine (Gemzar®), dan lebih kerap, gabungan ubat ini digunakan. Sesetengah ubat lain juga boleh digunakan seperti Ocetaxel (Taxotere®), Ifosfamide (Ifex®), 5-fluorouracil (5-FU), Irinotecan (Camptosar®, CPT-11) dan mitomycin.

  Apakah kesan sampingan kemoterapi untuk kanser pangkal rahim?

  Walaupun ia boleh menyembuhkan, kemoterapi kanser serviks juga mempunyai kesan sampingan. Kesan sampingan kemoterapi boleh berbeza bagi setiap pesakit, bergantung kepada ubat yang diberikan, berapa kerap anda mengambil rawatan, dan kesihatan umum dan kecergasan anda. Kesan sampingan biasa yang boleh anda alami dari ubat adalah mual atau muntah, rasa letih, dan kehilangan rambut pada badan atau kepala. Kemoterapi juga boleh menyebabkan menopaus yang bersifat sementara atau kekal.

  Jumlah sel darah di dalam badan boleh dikurangkan kerana kemoterapi. Sesetengah jenis sel boleh membuat anda merasa sangat letih dan menjadi lebih mudah terdedah kepada jangkitan, seperti selesema. Itulah sebabnya anda perlu menjalani ujian darah rutin semasa rawatan untuk memeriksa kiraan darah lengkap anda.

  Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui bahawa kebanyakan kesan sampingan kemoterapi untuk kanser pangkal rahim yang anda boleh alami adalah sementara. Jika anda terlalu bimbang tentang kesan sampingan, ini boleh memberi kesan negatif dan mengurangkan pemulihan anda. Pasukan doktor anda akan membantu mencegah atau mengurangkannya.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Juga Baca:

  • Bagaimana Mengatasi 4 Kesan Sampingan Kemoterapi yang Biasa Berlaku
  • Bagaimana Radiasi Boleh Menyembuhkan Kanser?
  • Mengiktiraf Biopsi Kolposkopi dan Serviks: Ujian Diagnosis Kanser Serviks