Rumah » Maklumat Kesihatan » Apa yang berlaku kepada badan semasa orgasme

  Apa yang berlaku kepada badan semasa orgasme

  Walaupun alasan untuk melakukan hubungan seks dapat sangat bervariasi dan kompleks, mencapai orgasme secara umum adalah matlamat utama. Satu perkara yang boleh diluluskan oleh ramai orang ialah orgasme adalah pengalaman menyenangkan yang sangat sengit.

  Jadi, apakah orgasme??

  Apabila diragukan, buka kamus. Kamus Bahasa Inggeris Oxford mendefinisikan orgasme sebagai "pergerakan badan tiba-tiba; seperti sawan, kontraksi, atau getaran kerana peningkatan dalam rangsangan seksual. "

  Merriam-Webster menggambarkan pengalaman seksual ini dengan lebih terperinci, menyatakan bahawa orgasme adalah satu siri tanda dan gejala fizikal yang berlaku pada puncak keseronokan seksual yang biasanya dicirikan oleh ejakulasi air mani pada lelaki dan kontraksi vagina pada wanita.

  Penyelidik seks terkemuka, Dr. Alfred Kinsley pernah mengatakan bahawa orgasme dapat disamakan dengan klimaks crescendo dalam komposisi muzik. Menurutnya, orgasme adalah keseronokan seksual yang berlaku secara beransur-ansur, dari ketenangan yang menjadi semakin kuat, dan berakhir dengan keheningan.

  Tiga peringkat reaksi badan sebelum orgasme

  Dikutip dari WebMD, William Masters dan Virginia Johnson (dua ahli terapi seks yang terkenal) mencipta istilah "tindak balas kitaran seksual" untuk menerangkan urutan kejadian yang dilalui oleh tubuh ketika pemiliknya terangsang secara seksual dan mengambil bahagian dalam aktiviti merangsang seksual (seks penetratif, melancap, foreplay, dll.).

  Sambutan kitaran seksual dibahagikan kepada empat peringkat: rangsangan seksual, tempoh yang stabil, orgasme, dan resolusi. Tiada sempadan yang jelas di mana satu peringkat bermula dan berakhir - semuanya adalah sebahagian daripada proses tindak balas seksual yang berterusan. Perlu diingat bahawa kitaran ini adalah gambaran yang sangat umum tentang apa yang berlaku kepada setiap badan apabila kita menjadi terangsang secara seksual. Terdapat banyak variasi antara individu, dan juga antara kejadian seksual yang berlainan.

  Kedua-dua lelaki dan wanita melalui empat fasa ini, satu-satunya perbezaan adalah masa. Lelaki biasanya mencapai orgasme pertama semasa hubungan seks, manakala wanita boleh mengambil masa sehingga 15 minit untuk mencapai titik yang sama.

  1. Apa yang berlaku kepada tubuh apabila ia mendapat keinginan seksual

  Fasa ini biasanya bermula dalam masa 10-30 saat selepas rangsangan erotik, dan boleh berlangsung beberapa minit hingga beberapa jam.

  Lelaki: Zakar menjadi sedikit tegak. Uji buah membengkak, skrotum mengencangkan, dan zakar mula memancarkan cecair pra-ejakulasi. Puting lelaki juga boleh mengeras dan mengangkat.

  Wanita: Pelinciran vagina bermula. Faraj membengkak dan memanjangkan. Bibir luar, bibir dalaman, kelentit, dan kadang-kadang payudara mula membengkak. Payudara menjadi lebih penuh.

  Kedua-duanya: Otot mengencangkan, murid membesar, dan ambang kesakitan anda meningkat. Kadar jantung, tekanan darah, dan pernafasan meningkat.

  Terdapat peningkatan vasocongestion, atau bengkak tisu yang disebabkan oleh aliran darah tambahan, yang menyebabkan tiga tanda rangsangan umum: pengetatan puting, kulit yang reddened, dan ereksi.

  Pada masa yang sama, otak anda dibanjiri dengan hormon kuat: dopamin dan oxytocin, khususnya. Dopamin, yang pertama kali dilepaskan, mencetuskan motivasi - dalam konteks ini, motivasi untuk mencapai orgasme. Oxytocin, yang datang kemudian, membuatkan anda berasa terikat (itulah sebabnya ia dipanggil "hormon memeluk").

  Sebagai sepasang hormon, kedua-dua neurotransmitter ini dapat menjelaskan mengapa kita merasa dengan serta-merta - walaupun seketika seketika - untuk terikat kepada rakan kongsi kita apabila kita mula berasa gembira. Melaporkan dari Refinery 29, geografi otak menyala seperti bunga api semasa rangsangan seksual: Separuh selusin bahagian otak menjadi aktif, termasuk amygdala (yang berkaitan dengan emosi), hippocampus (yang berkaitan dengan pengurusan memori), dan insula anterior (membantu memproses perasaan fizikal).

  Otak lelaki dan wanita tidak selalu bertindak balas dengan cara yang sama seperti rangsangan rangsangan. Lelaki menunjukkan aktiviti otak lebih dalam di amygdala manakala wanita hampir tidak wujud.

  2. Apa yang berlaku kepada tubuh semasa tempoh yang stabil (dataran tinggi)

  Sekiranya rangsangan seksual berterusan, peringkat seterusnya dalam kitaran tindak balas seksual akan berlaku. Fasa ini, yang dipanggil tahap stabil (dataran tinggi), boleh atau tidak boleh dinyatakan, sama ada secara lisan atau melalui tindakan atau tingkah laku.

  Lelaki: Tekanan ditarik ke dalam skrotum. Zakar menjadi tegak sepenuhnya.

  Wanita: Bibir vagina menjadi lebih membonjol. Tisu dinding faraj, satu pertiga daripada bahagian luar, membengkak kerana penuh dengan darah, dan pembukaan vagina sempit. Clitoris wanita menjadi sangat sensitif (ia mungkin juga menyakiti apabila disentuh) dan 'menyembunyikan' di bawah penutup clitoral untuk mengelakkan rangsangan secara langsung dari zakar. Labia dalaman (bibir) berubah warna (walaupun agak sukar untuk dilihat). Bagi wanita yang tidak pernah mempunyai anak, bibir berubah dari merah jambu menjadi merah cerah. Pada wanita yang mempunyai anak, warna berubah dari merah cerah ke ungu gelap.

  Kedua: Kadar pernafasan dan nadi semakin meningkat. A "flush seks" (bintik kemerahan) boleh muncul di bahagian perut, dada, bahu, leher atau muka (seperti kemerahan). Otot paha, pinggul, tangan dan punggung mengencangkan, dan sawan mungkin bermula.

  Semasa fasa dataran tinggi, rangsangan arousal dapat mencapai tahap tertinggi, boleh hilang, dan kemudian timbul lagi beberapa kali. Sebaik sahaja anda mencapai puncak dataran tinggi, orgasme akan mengikuti. Semasa orgasme, semua ketegangan seksual dikeluarkan. Hanya sebelum orgasme, denyutan jantung, pernafasan, tekanan darah, dan ketegangan otot mencapai puncak tertinggi.

  Orgasme adalah peringkat klimaks dari empat set tindak balas kualitinya. Tahap ini juga tahap tindak balas seks paling singkat, biasanya hanya berlangsung selama beberapa saat.

  3. Apa yang berlaku kepada badan semasa orgasme

  Pada lelaki, perubahan fisiologi apabila mencapai orgasme termasuk air mani yang terkumpul di dalam uretra. Keadaan ini berlaku apabila seorang lelaki berasa yakin tentang mempunyai orgasme, atau apa yang disebut "tidak dapat dielakkan ejakulasi". Tambahan pula, zakar mengeluarkan ejakulasi. Kontraksi juga berlaku di dalam zakar semasa fasa orgasmik.

  Bagi wanita, fasa orgasmik akan dicirikan oleh kontraksi satu pertiga daripada dinding vagina hadapan dengan lapan tenths dari pukulan kedua. (Amaun dan intensiti kontraksi berbeza-beza bergantung kepada orgasme yang dialami oleh individu.) Otot-otot uterus juga berkontrak, walaupun mereka hampir tidak dirasakan.

  Secara umum, fasa orgasmik dapat dirasai apabila kadar pernafasan, kadar denyutan, dan tekanan darah terus meningkat. Ketegangan otot dan pembengkakan saluran darah akan mencapai puncaknya. Kadang-kadang, orgasme datang dengan refleks "genggam" pada otot-otot tangan dan kaki.

  Bagi lelaki dan wanita, terdapat empat jenis saraf yang bertanggungjawab untuk menghantar maklumat ke otak semasa orgasme. Saraf hipogastrik menghantar isyarat dari rahim dan serviks pada wanita, dan dari prostat pada lelaki; saraf pelvis menghantar isyarat dari vagina dan serviks pada wanita, dan dari dubur dalam kedua-dua jantina; saraf pudendal dihantar dari klitoris pada wanita, dan dari skrotum dan zakar pada lelaki; dan saraf vagus dihantar dari serviks, uterus, dan vagina kepada wanita.

  Perbezaan antara orgasma lelaki dan orgasma wanita

  Walaupun kedua-dua jantina ini cenderung terlibat dalam tingkah laku yang berbeza semasa aktiviti seksual, otak lelaki dan perempuan tidak terlalu berbeza. Semasa orgasme, korteks orbitofrontal sisi - kawasan otak di belakang mata kiri - beralih semasa orgasme. Rantau ini dianggap menyediakan alasan logik dan kawalan tingkah laku. Otak lelaki dan wanita pada orgasme dikatakan kelihatan seperti otak orang yang terkena heroin, demikian menurut Daily Medical, menurut kajian dari Journal of Neuroscience.

  Wanita lebih terlibat dalam emosi dan rasa aman, lelaki menganggap seks sebagai aktiviti santai

  Perbezaan antara dua jantina terletak pada kelabu periaqueductal (PAG) - bahagian otak yang diaktifkan apabila seorang wanita terlibat dalam hubungan seksual. PAG adalah bahagian otak yang mengawal tindak balas perjuangan atau penerbangan, dan ia tidak diaktifkan pada lelaki apabila mereka mencapai orgasme. Kajian itu juga mendapati wanita mengalami penurunan aktiviti amgydala dan hippocampus apabila mereka mencapai orgasma, yang membantu mengawal ketakutan dan kebimbangan.

  Apakah perbezaannya? Para penyelidik berhujah bahawa bahagian-bahagian aktif otak ini adalah kerana wanita perlu berasa selamat dan santai untuk mencapai orgasme, sesuatu yang mungkin tidak penting untuk orgasme lelaki. Para penyelidik juga percaya bahawa lelaki mungkin tidak terlalu dipengaruhi oleh oxytocin (ikatan kimia), yang dikeluarkan semasa orgasme.

  Oxytocin dapat menginspirasi perasaan kedekatan, kasih sayang, dan keintiman, dan beberapa orang menganggap bahawa ini adalah sebab mengapa wanita mungkin lebih mudah terdedah selepas seks. Para penyelidik menunjukkan bahawa tahap testosteron dalam otak lelaki mungkin memerangi oxytocin dan membuat lelaki kurang terjejas oleh perasaan intim, menjadikan hubungan seks dan kasual bermakna dangkal untuk mereka.

  Wanita boleh mencapai orgasme berkali-kali, lelaki memerlukan masa untuk pulih

  Selepas fasa orgasme turun, individu akan dialu-alukan oleh resolusi atau fasa pemulihan, yang ditandai dengan pengembalian fungsi tubuh normal secara beransur-ansur. Bahagian badan yang mengeras dan membengkak perlahan-lahan kembali ke saiz dan warna normal mereka. Fasa ini dicirikan oleh rasa kebahagiaan dan keselesaan umum, keakraban meningkat dan, selalunya, keletihan.

  Di samping itu, perbezaan utama antara fasa orgasmik wanita dan lelaki ialah wanita yang jauh lebih banyak daripada lelaki mempunyai keupayaan fizikal untuk mencapai orgasme beberapa kali dalam masa yang singkat tanpa perlu jatuh ke fasa dataran tinggi pertama.

  Walau bagaimanapun, fenomena multiorgasm bergantung kepada rangsangan rangsangan yang berterusan serta kepentingan seksual setiap pihak. Seorang wanita tidak boleh selalu mengalami salah satu penentu ini, sehingga orgasme berulang kali tidak berlaku dalam setiap hubungan seksual.

  Sebaliknya, selepas ejakulasi, lelaki akan memasuki fasa pemulihan yang disebut tempoh refraktori. Semasa peringkat refraktori, orgasma lebih lanjut atau ejakulasi fisiologi tidak mungkin. Tempoh tempoh refraktori berbeza dari satu orang ke yang lain, dan biasanya akan lebih lama berikutan umur. Walau bagaimanapun, sesetengah orang boleh belajar untuk mencapai orgasme tanpa ejakulasi, sehingga memungkinkan untuk mencapai orgasme berulang kali.

  Juga Baca:

  • 4 Punca Wanita Orgasm Sulit
  • Kenapa orgasme wanita berbeza daripada orgasma lelaki?
  • Benar-benar Merangsang Clitoris Memicu Orgasm Perempuan?