Rumah » Maklumat Kesihatan » Apa yang berlaku kepada badan tidak lama selepas anda mengalami penangkapan jantung

  Apa yang berlaku kepada badan tidak lama selepas anda mengalami penangkapan jantung

  Penangkapan jantung (penangkapan jantung) adalah keadaan maut apabila jantung berhenti berdetak secara tiba-tiba. Hati yang berhenti memukul secara automatik tidak akan mengepam darah ke seluruh badan. Kematian boleh berlaku dalam beberapa minit kerana organ-organ penting, terutamanya otak, tidak mendapat cukup darah segar. Sebenarnya, apa yang berlaku pada minit selepas penangkapan jantung?

  Apa yang menyebabkan penangkapan jantung?

  Kebanyakan kes-kes serangan jantung disebabkan oleh aritmia (kadar denyutan jantung atau irama yang tidak normal) disebabkan gangguan tenaga elektrik dalam otot jantung. Ini menyebabkan aliran darah dari jantung ke seluruh badan berhenti.

  Penangkapan jantung (serangan jantung) lebih cenderung dialami oleh seseorang yang mempunyai kecacatan jantung kongenital atau yang jantungnya mengalami kerosakan yang serius, seperti disebabkan oleh penyakit jantung koronari. Trauma dari kecederaan juga boleh menyebabkan serangan jantung secara tiba-tiba, contohnya apabila terkena elektrik, overdosis dadah, latihan berat badan berlebihan, kehilangan darah berat, halangan saluran udara, kemalangan jalan raya, lemas, dan hipotermia.

  Apa yang berlaku semasa penangkapan jantung (penangkapan jantung)?

  Dari segi proses kejadian, penangkapan jantung berlaku dengan cepat dan ditandakan dengan tanda-tanda berikut:

  • Kehilangan nafas atau tidak bernafas sama sekali
  • Murid memasuki tengkorak
  • Senyap secara tiba-tiba
  • Tidak sedarkan diri
  • Warna kulit menjadi kebiruan pucat
  • Pulse atau denyutan jantung tidak dapat dijumpai

  Penangkapan jantung boleh menyebabkan disfungsi organ. Sekiranya tidak dirawat dengan serta-merta, penangkapan jantung boleh mengakibatkan kerosakan kekal dan kematian.

  Apa yang berlaku kepada tubuh selepas mengalami serangan jantung

  Menghentikan aliran darah ke seluruh tubuh boleh menyebabkan bahan toksik yang tersisa daripada metabolisme sel untuk mengumpul darah. Dalam beberapa minit, sel akan rosak dan kemudian mati. Perkara pertama yang berlaku selepas penangkapan jantung adalah kehilangan kesedaran kerana otak mengalami kejutan kerana kekurangan oksigen. Biasanya, kerosakan otak berlaku selepas empat hingga enam minit penangkapan jantung.

  Menurut Dr. Sam Parnia, pengarah penyelidikan kritikal dan resusitasi di NYU Langone School of Medicine, New York, badan itu akan semasa penangkapan jantung, manusia akan kehilangan semua refleks dari otak buat sementara waktu.

  Itulah sebabnya salah satu gejala awal apabila seseorang mengalami penangkapan jantung yang dapat dilihat adalah nafas yang patah. Ini disebabkan oleh pemberhentian fungsi otak untuk mengarahkan paru-paru untuk mengambil oksigen. Beberapa minit selepas penangkapan jantung, anda akan berhenti bernafas.

  Pada masa yang sama, dua hingga 20 saat selepas penangkapan jantung, korteks serebrum otak yang digunakan untuk berfikir akan mengalami kematian secara perlahan. Walaupun pada masa ini pernafasan dan kadar jantung telah berhenti, anda masih sedar. Kerana korteks serebrum dianggap mampu bertahan tanpa oksigen.

  Masih menurut Parnia, kematian diartikan apabila jantung tidak lagi berdegup. Apabila ini berlaku, darah tidak lagi mengalir di dalam otak. Iaitu, fungsi otak akan berhenti sepenuhnya dan akan kehilangan semua refleks batang otak, termasuk refleks pupillary di mata. Inilah yang menyebabkan kebanyakan kes-kes serangan jantung berakhir dengan kematian.

  Penangkapan jantung mesti dirawat dengan segera untuk mengelakkan risiko kematian

  Walaupun penangkapan jantung menyebabkan penghentian aliran darah, anda sebenarnya masih mempunyai peluang untuk menghantar darah ke otak, walaupun hanya 15% dari total otak perlu berfungsi secara normal.

  Ini boleh dilakukan melalui resusitasi jantung aka CPR. Kaedah ini sangat berguna untuk memperlahankan kematian sel otak, tetapi masih belum cukup untuk memulakan kembali otak untuk bekerja. Semakin lama anda melambatkan CPR, kematian sel otak akan berlaku lebih cepat.

  Juga Baca:

  • Penangkapan jantung dan serangan jantung, apa perbezaannya?
  • Kenali Penangkapan Jantung Jantung (Henti Hati), Pemain Besar Pemain Bola Sepak
  • Apa Latihan Yang Benar Dapat Menghalang Hati Jantung?