Rumah » Strok » Apa yang Anda Perlu Tahu Tentang Bayi Strok Dalam Kandungan

  Apa yang Anda Perlu Tahu Tentang Bayi Strok Dalam Kandungan

  Apabila bayi mempunyai strok sebelum kelahiran, kebimbangan dan ketidakpastian boleh meresap untuk calon ibu bapa. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, keupayaan doktor untuk mengesan strok yang menjejaskan bayi sebelum lahir telah bertambah baik, sementara penyelidikan saintifik mengenai pencegahan dan rawatan juga telah dibangunkan.

  Siapa yang berisiko?

  Biasanya tidak terdapat gejala yang jelas berkaitan dengan strok di rahim (strok bayi sebelum lahir), jadi sangat penting bagi calon ibu untuk menjalani rawatan pranatal yang baik dan mendapatkan rawatan perubatan kecemasan untuk masalah kesihatan seperti trauma, demam dan sawan.

  Sesetengah kehamilan berisiko tinggi mempunyai kemungkinan bayi mengalami strok sebelum dilahirkan. Ramai bayi mengalami pukulan sebelum kelahiran kepada ibu yang mempunyai keadaan pembekuan darah daripada mereka yang dilahirkan kepada ibu yang tidak mempunyai masalah darah. Banyak masalah pembekuan darah boleh dikenal pasti dengan menggunakan ujian darah dan dilakukan apabila bekuan darah berlaku atau mengesyaki gangguan pendarahan. Rawatan gangguan pembekuan darah semasa hamil memerlukan proses membuat keputusan yang kompleks. Kawalan strok yang menjejaskan bayi sebelum kelahiran juga tidak dilakukan secara langsung, dan dalam sesetengah kes memerlukan ubat, sementara dalam keadaan lain ia hanya melibatkan pemerhatian.

  Apakah akibatnya untuk bayi??

  Strok yang berlaku sebelum kelahiran bayi mempunyai kesan terhadap kerosakan pada perkembangan otak. Memandangkan pengesanan stroke sebelum kelahiran hanya baru-baru ini muncul, mungkin ada banyak contoh sebatan rahim yang tidak pernah dikesan. Terdapat beberapa hasil yang berbeza dari kesan strok di rahim dan ini boleh berkisar dari masalah ringan hingga kecacatan sebenar. Sesetengah kanak-kanak mungkin mengalami sawan atau cerebral palsy. Orang lain mungkin mengalami kelemahan dalam satu bahagian badan, seperti tangan atau kaki, sementara sesetengahnya mungkin mengalami masalah tingkah laku atau masalah pembelajaran, bergantung kepada bahagian otak yang terjejas. Kajian menunjukkan bahawa banyak kanak-kanak yang mengalami strok sebelum dilahirkan tidak mempunyai masalah saraf yang signifikan dalam kehidupan mereka.

  Apa yang boleh anda lakukan?

  Sekiranya anda mengalami pendarahan atau masalah pembekuan darah, adalah penting untuk memberitahu doktor apabila anda mula mempertimbangkan mengandung atau sebaik sahaja anda mengetahui bahawa anda hamil. Begitu juga, jika anda mengalami keguguran berulang atau jika anda mengalami pembekuan darah, adalah penting untuk bekerjasama dengan doktor anda dan pasukan kesihatan lain untuk menentukan sama ada anda mengalami masalah pembekuan darah atau masalah pendarahan yang anda tidak tahu.

  Jaga bayi anda

  Sekiranya anda mengetahui, sama ada semasa kehamilan atau selepas bayi anda dilahirkan, dia mungkin mempunyai stroke, anda perlu pastikan anda mempunyai ahli pediatrik yang baik untuk anak anda dan juga pakar saraf pediatrik. Penilaian saraf yang terperinci dapat mengenal pasti masalah awal untuk membantu membuat diagnosis, menjawab soalan, dan membuat rencana tindakan. Menjaga penilaian perubatan untuk menentukan dan memantau pembangunan saraf bayi adalah sangat penting. Terapi awal membantu membangunkan keseimbangan yang baik dan kemahiran motor dan kemahiran emosi dan kemahiran belajar dapat mengoptimumkan pemulihan. Penilaian awal visi, pertuturan dan pendengaran dapat membantu langkah pembetulan langsung untuk mengurangkan ketidakupayaan. Ubat untuk masalah seperti sawan boleh membantu mencegah kecederaan dan akan membantu mengawal sawan untuk jangka masa panjang.