Rumah » Maklumat Kesihatan » Apa yang Harus Dilakukan Apabila Membantu Orang Yang Terlibat oleh Serangan Jantung

  Apa yang Harus Dilakukan Apabila Membantu Orang Yang Terlibat oleh Serangan Jantung

  Kita sering berfikir bahawa serangan jantung hanya berlaku pada masa-masa tekanan yang melampau atau aktiviti berat, seperti ketika mengangkat berat. Sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit jantung, ini boleh membuat anda lebih terdedah kepada serangan jantung. Walau bagaimanapun, serangan jantung boleh menyerang sesiapa sahaja, di mana sahaja, pada bila-bila masa. Malah, serangan jantung umumnya berlaku semasa aktiviti harian seperti membeli-belah, bersantai di sofa, atau bahkan selepas bangun dari tidur malam yang baik.

  Serangan jantung adalah keadaan yang serius dan mengancam nyawa - tetapi ramai yang melihat seseorang yang mengalami serangan jantung tidak menganggapnya sebagai keadaan kecemasan. Pelaporan dari Republika, dianggarkan bahawa angka kematian pesakit jantung koronari di Indonesia mencapai 7.6 juta orang setahun - 325 ribu daripada mereka mati akibat serangan jantung sebelum mendapat bantuan perubatan. Kebanyakan kes kematian ini dapat dicegah jika seseorang mendapat bantuan perubatan secepat mungkin.

  Apakah ciri-ciri orang yang mempunyai serangan jantung?

  Serangan jantung berlaku apabila jantung tidak dapat mendapatkan oksigen yang mencukupi. Kekurangan oksigen menyebabkan otot jantung mati. Simptom yang paling biasa adalah sakit dada. Tetapi ini hanya gambaran yang kecil. Kadang-kadang, seseorang boleh mempunyai gejala lain dengan atau tanpa sakit dada, termasuk:

  • Sakit atau ketidakselesaan di dada yang mungkin bertahan lebih daripada beberapa minit, atau hilang pulangan kemudian; dada mungkin berasa seperti meremas, ketat, ditekan, atau menyakitkan. Sakit biasanya berpusat di tengah dada.
  • Sakit atau ketidakselesaan di bahagian atas badan, termasuk lengan, bahu kiri, belakang, leher, rahang, atau di bawah tulang dada.
  • Kebas, sakit, atau kesedihan di lengan (biasanya lengan kiri, tetapi mungkin lengan kanan akan dipengaruhi, atau bersama dengan sebelah kiri)
  • Kesukaran bernafas atau sesak nafas (dengan atau tanpa sakit dada); ia kelihatan seperti menggelegak untuk udara.
  • Keringat atau "peluh sejuk"; kulit pucat, berasa lembap sejuk.
  • Masalah pencernaan, pedih ulu hati, loya, atau muntah (lebih biasa pada wanita)
  • Pusing, kepala yang pening; keletihan atau kelemahan badan yang melampau (terutama pada orang tua dan wanita)
  • Sakit jantung yang cepat, perlahan, atau tidak teratur
  • Takut (kiamat akan datang / akan mati); perubahan status mental, terutama pada orang tua.
  • Jatuh jatuh, sering tanpa amaran
  • Kemungkinan kehilangan kesedaran

  Apa yang perlu saya lakukan jika seseorang mempunyai serangan jantung?

  Sekiranya anda berfikir seseorang yang berdekatan dengan anda mempunyai serangan jantung, jangan panik. Jangan tunda mendapatkan bantuan perubatan kecemasan dan tunggu simpulan gejala, walaupun anda hanya mengesyaki serangan itu masih meneka. Gejala serangan jantung dengan mudah boleh difahami sebagai keadaan lain. Jika ia hanya serangan panik, tidak mengapa. Tetapi ia boleh menjadi serangan jantung.

  "Para doktor dan pesakit perlu berhati-hati apabila berhadapan dengan gejala jantung yang ditunjukkan oleh wanita," kata Carl F. Dennison, MD, seorang doktor dari Fort Lauderdale, yang dilaporkan oleh Health Everyday. Dan ini adalah untuk alasan yang baik: Penyakit jantung membunuh lebih banyak wanita daripada keadaan kesihatan yang lain.

  Mendapatkan bantuan secepat yang mungkin boleh membuat perbezaan besar antara kehidupan seseorang dan kematian. Kemungkinan hidup seseorang meningkat tiga kali ganda jika dia mendapat bantuan perubatan yang mencukupi dalam masa 30 minit hingga satu jam dari titik permulaan serangan jantung.

  Beri bantuan secepat mungkin mengikut susunan di bawah:

  1. Ambulans telephone

  Masa adalah faktor penting apabila anda berhadapan dengan serangan jantung. Perkara pertama dan terbaik yang perlu anda lakukan ialah panggil ambulans kecemasan (119). Beritahu dengan jelas bahawa anda adalah dengan seseorang yang mempunyai serangan jantung. Jangan tinggalkan mangsa sahaja untuk mencari ubat preskripsi mereka, ini boleh menyebabkan anda menangguhkan panggilan untuk bantuan perubatan.

  Jangan cuba mengambil pesakit ke hospital dengan usaha anda sendiri. Keadaan lalu lintas dan pentadbiran hospital akan menghalang pesakit mendapatkan bantuan perubatan. Dengan ambulans, pegawai kecemasan membawa dia terus kepada anda. Kakitangan kecemasan boleh memberikan aspirin atau rawatan lain yang diperlukan.

  Sebagai contoh, jika pesakit tidak bertindak balas / tidak sedarkan diri, mereka boleh mengarahkan anda untuk melakukan bantuan kecemasan dengan menggunakan alat AED (auto defibrillator luar) yang dapat anda temui di tempat awam sehingga bantuan tiba. Atau, memandu anda untuk menyediakan CPR tangan kecemasan. Sama pentingnya, responden kecemasan tahu, dalam masa nyata, yang mana jabatan kecemasan terdekat bersedia untuk menangani keadaan anda.

  Sehingga ambulans tiba, panggil pesakit untuk duduk dan tenang. Jadikannya selesa mungkin, dalam kedudukan separuh duduk dengan bersandar pada kepala dan bahu anda, juga lentur kedua-dua lutut. Ini dilakukan untuk melepaskan ketegangan jantung. Keluarkan pakaian di leher, dada dan pinggang.

  2. Berikan aspirin

  Jika pesakit sedar sepenuhnya, berikan dos penuh tablet pil aspirin sebanyak 300 mg (jika ada dan jika pesakit tidak alah) sehingga ambulans tiba. Mintalah dia mengunyah tablet perlahan-lahan, jangan menelannya dengan segera. Mengunyah aspirin akan membantu ubat menyerap ke dalam aliran darah dengan lebih cepat. Anda juga ingin memastikan bahawa aspirin yang anda berikan adalah asid tulen, bukan derivatif seperti ibuprofen, acetaminophen, atau penyingkiran kesakitan yang lain. Aspirin dalam bentuk aslinya adalah nipis darah yang sangat berkesan.

  Jika pesakit tidak responsif, jangan masukkan apa-apa ubat ke mulutnya, kecuali ubat-ubatan preskripsi untuk penyakit jantung. Sekiranya orang itu telah ditetapkan nitrogliserin pada masa lalu untuk penyakit jantung atau angina, dan ubat itu berdekatan, anda boleh memberi dos peribadi.

  Sekiranya anda, ahli keluarga, atau saudara terdekat anda berisiko serangan jantung, pakar-pakar menggalakkan anda sentiasa menyimpan inventori tablet aspirin dalam beg atau dompet anda sekiranya kemungkinan serangan jantung.

  3. Memantau pesakit

  Sentiasa periksa pernafasan, kadar nadi dan kadar tindak balas pesakit. Perlu diketahui bahawa orang yang mengalami serangan jantung dapat mengalami kejutan. Ini tidak bermakna kejutan emosi, tetapi merupakan kejutan fizikal yang mengancam nyawa - yang boleh disebabkan oleh serangan jantung.

  Sekiranya AED dilekatkan pada pesakit, biarkan mesin hidup pada setiap masa dan biarkan pad kekal di dalam badan pesakit walaupun dia telah pulih.

  Jika pesakit kehilangan kesedaran, buka saluran udara mereka, periksa nafas mereka, dan bersiaplah untuk menangani seseorang yang tidak responsif. Anda mungkin perlu melakukan CPR (Resusitasi Jantung) atau urut jantung.

  Juga Baca:

  • Punca serangan jantung pada anak-anak kecil
  • 6 Gejala Serangan Jantung yang Hanya Berlaku dalam Wanita
  • Berhati-hatilah, Orang yang Terkejut Dapat Memacu Serangan Jantung yang Sakit Fatal