Rumah » Maklumat Kesihatan » Apa yang Harus Dilakukan Selepas Ibu Berjuang Di Hadapan Kanak-kanak

  Apa yang Harus Dilakukan Selepas Ibu Berjuang Di Hadapan Kanak-kanak

  Mereka mungkin tidak mendengar apabila anda meminta mereka untuk membersihkan bilik, tetapi apabila ibu dan ayah bertarung, berteriak-teriak, pintu slam, kanak-kanak mendengar.

  Apa yang kanak-kanak mendengar atau menonton tidak baik untuk perkembangan mereka, kata sebuah kajian dari Universiti Cardiff, yang dilaporkan oleh ABC News, yang menunjukkan bahawa apabila hujah orang tua di hadapan seorang kanak-kanak boleh menyebabkan kerosakan yang serius.

  Pertengkaran orang tua berdampak pada keterbatasan perkembangan emosi anak

  "Apabila kanak-kanak diancam pada tahap emosi, mereka menunjukkan peningkatan dalam gejala negatif seperti kemurungan, kecemasan, pencerobohan, dan permusuhan," Dr. Gordon Harold, pengarang penyelidikan. Seorang kanak-kanak yang bertindak balas terhadap pergaduhan orang tua mungkin kelihatan ditarik atau diam, dan kelakuan sedemikian sering diabaikan, dia meneruskan.

  Atau, anak-anak sebenarnya menjadi agresif dan sukar untuk menangani, bahkan bertindak ketika ibu bapa berjuang untuk mengalihkan perhatian mereka. Sekiranya usaha ini berjaya, kanak-kanak mungkin melakukannya sekali lagi.

  Penyelidikan menunjukkan bahawa pencerobohan secara fizikal dan lisan agresif, "diam", perkelahian hebat, dan hujah-hujah yang berkenaan atau melibatkan kanak-kanak adalah yang paling teruk untuk kanak-kanak.

  Bagaimana perjuangan berakhir, memberi kesan kepada kanak-kanak itu

  Tetapi menghairankan, tidak banyak pergaduhan yang seolah-olah mempunyai kesan yang paling besar kepada kanak-kanak. Sebaliknya, sejauh mana hujah ibu bapa memberi kesan kepada seorang kanak-kanak akan bergantung kepada sama ada pertarungan semakin panas atau kedua-dua pihak membuat perdamaian.

  Pergaduhan ibu bapa tidak menjadi masalah jika kedua-dua pihak cuba menyelesaikan masalah tersebut. Walau bagaimanapun, apabila konflik ini tetap terbuka, kanak-kanak akan bertindak balas dengan masalah kemurungan, kegelisahan, dan / atau tingkah laku.

  Ibu bapa tidak menyedari bahawa kanak-kanak sensitif terhadap konflik mereka. Walau bagaimanapun, kajian mendapati bahawa kanak-kanak paling sensitif pada usia yang sangat awal, sekurang-kurangnya bermula pada usia 1 tahun.

  Walaupun banyak kajian telah menunjukkan bahawa perkahwinan yang bermasalah cenderung untuk menghasilkan kanak-kanak yang bermasalah, para penyelidik telah mencari maklumat khusus mengenai bagaimana anak-anak disakiti. "Seorang lelaki muda yang melihat ibu bapanya mengalami kesulitan mungkin takut," kata Robert Emde, pakar psikiatri anak di Pusat Perubatan Universiti Colorado, yang menjalankan penyelidikan mengenai emosi dalam keluarga, yang dilaporkan oleh NY Times..

  "Anak-anak yang lebih tua juga mungkin merasa bersalah, percaya bahawa dia mesti dipersalahkan," jelas Emde. Kesemua perasaan ini kelihatan menawan dalam jangka pendek, katanya, tetapi tidak apabila permusuhan terus berlangsung lama. Dalam kes sedemikian, kanak-kanak mungkin menjadi marah terlalu letih atau terlalu takut untuk menyatakan kemarahan, yang menyebabkan kanak-kanak berisiko mempunyai batasan emosional, juga.

  Jika ibu bapa benar-benar menyelesaikan masalah, kanak-kanak akan tahu. Sekiranya tidak, kanak-kanak akan mengetahui juga. Kemudian, apa yang boleh dilakukan ibu bapa?

  Sekiranya anda sudah bertanding di hadapan kanak-kanak ...

  1. Terima "konyol" buat masa sekarang

  Berita baik ialah walaupun kanak-kanak mengalami konflik ibu bapa, banyak bahaya boleh dielakkan.

  Menerima dan biarkan kanak-kanak itu meronta dan berteman untuk sekarang. Dunianya agak goyah, jadi dia mencari kepastian dan keselesaan dari salah seorang ibu bapanya. Tugas anda adalah untuk mencari jalan tengah, apabila anda mendapati anak anda mula menarik diri sebagai respons terhadap pengalaman yang menyedihkan. Biarkan crap berjalan untuk seketika, tetapi juga menggalakkan dia untuk mencari kekuatannya sendiri.

  Sebagai contoh, anda mungkin membiarkan dia mengawasi anda sepanjang hari, tetapi mencari jurang antara mereka, seperti ketika anda menyiapkan makan malam, apabila anda mengharapkan dia sibuk di bilik lain. Sesetengah kanak-kanak akan kembali ke 'pulih' dalam beberapa hari; beberapa hari menghabiskan beberapa bulan atau lebih. Tidak ada garis panduan pasti, tetapi ini akan berfungsi dengan lancar jika anda menolak dengan perlahan-lahan, kemudian perhatikan kemampuannya untuk bertindak balas terhadap badan anda sebagai ukuran apakah anda menolak terlalu keras atau tidak.

  2. Bercakap dengan anak anda tentang hujah anda

  Selepas pertarungan, suasana rumah sekarang dipenuhi dengan penyelewengan yang besar dan nyata, dan anda perlu membincangkannya - bukan sahaja dengan pasangan anda, tetapi juga dengan anak anda. Jika tidak, imaginasi kanak-kanak akan berkembang dengan lancar, mengubah sesuatu yang tidak seharusnya menjadi beban kepada fikiran kanak-kanak itu menjadi kebimbangan emosi yang mengalirkan masa dan tenaganya. Idealnya, kedua-dua ibu bapa mesti terlibat dalam perbualan dengan kanak-kanak tentang hal ini, supaya dia dapat melihat bahawa anda berdua berada di jalan yang sama.

  Salah satu cara untuk meneruskan perbincangan adalah memberitahu anak anda untuk mengalami hujah yang menakutkan antara satu sama lain dan ingin membincangkannya bersama dengannya, sebagai sebuah keluarga. Anda juga mungkin tahu bahawa ayah dan ibu anda mengampuni satu sama lain kerana mengatakan perkara yang menyakitkan itu. Bergairah dengan dia dengan menjelaskan bahawa anda tahu hujah ini menakutkan baginya untuk didengar. Kemudian tanya apa yang dia mahu katakan atau bertanya kepada anda. Sesetengah kanak-kanak akan bertindak balas terhadap ungkapan dan diam; yang lain akan melepaskan semua emosi dan pemikiran mereka. Bagaimana anda mengambil alih dari sana akan bergantung pada anak individu.

  Bagaimanapun, ketika perbincangan berlangsung, berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu diperhatikan:

  • Sebelum memulakan perbincangan, adalah baik untuk berunding bersama dan datang kepada anak dengan rancangan. Adalah penting untuk menyampaikan bahawa anda boleh "menyahtoksikan" pencerobohan dan mencari penyelesaian yang membina.
  • Anda berdua saling mencintai, dan perkahwinan anda masih baik dan kuat. Meyakinkan anak bahawa dia tidak perlu risau tentang apa-apa seperti perceraian, dan apabila ibu bapa saling mencintai, mereka akan mencari cara untuk bekerja bersama untuk mencapai apa yang mereka tidak setuju.
  • Kata-kata yang menyakitkan yang anda buang satu sama lain berlaku kerana anda adalah emosi - bukan gambaran tentang apa yang anda rasa untuk pasangan anda.

  Apa yang perlu diingat selepas berjuang dengan rakan kongsi

  Kanak-kanak mesti yakin bahawa perkahwinan anda masih baik selepas pertarungan. Sangat penting bagi anda untuk menunjukkan kepada anak anda bahawa anda dan pasangan anda mempercayai satu sama lain bahawa setiap individu yang menyenangkan. Tetapi, keseronokan tidak bermakna sempurna.

  Semua ibu bapa, walaupun mereka yang saling mencintai, mengalami kekecewaan dan kekecewaan tentang satu sama lain. Kadang-kadang, ibu bapa dapat berubah; masa lain dia tidak boleh. Walau apa pun, penting untuk terus mendengarkan satu sama lain dan cuba membuat perubahan.

  Ini penting kerana kanak-kanak akan berjaya mengenal pasti diri mereka dengan ciri-ciri ibu bapa mereka yang bernilai hanya jika ibu bapa menunjukkan mereka menghargai ciri-ciri ini.

  "Satu perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa adalah cuba untuk bekerja bersama untuk mencari penyelesaian, dan biarkan anak-anak mereka tahu mengenai resolusi," kata E. Mark Cummings, PhD, psikologi dari University of Notre Dame, yang dipetik oleh WebMD. "Walaupun orang tua melawan pintu tertutup dan keluar benar-benar kelihatan seperti mereka telah menyelesaikan masalah, anak itu akan melihatnya sebagai usaha 'gencatan senjata'. Dan, ibu bapa boleh menerangkan kepada anak apa yang berlaku. "

  BACA JUGA:

  • Jika Ibu Bapa Suka Memukul Kanak-kanak
  • 8 Kesalahan Ibu Bapa dalam Memberi Makan Kanak-kanak
  • Pelbagai Penyebab Bayi Tidak Tidur, dan Bagaimana Mengatasi Ia