Rumah » Asma » Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Asma Neraka

  Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Asma Neraka

  Asma pada waktu malam atau dikenali sebagai asma malam, muncul apabila anda mengalami gejala asma yang muncul pada waktu malam semasa tidur. Ini boleh membuatkan anda berasa letih dan mengantuk sepanjang hari. Asma pada waktu malam boleh menjadi serius jika dibiarkan. Ini akan memberi kesan kepada kualiti hidup anda dan menjadikannya lebih sukar untuk anda mengawal asma pada waktu pagi hingga tengah hari.

  Gejala-gejala asma pada waktu malam

  Gejala-gejala asma pada waktu malam termasuk:

  • Batuk
  • Dengung
  • Ketegaran di dada
  • Nafas pendek

  Ramai orang hanya fikir ia adalah gejala asma biasa yang hanya meningkat pada waktu malam. Tubuh anda mempunyai kitaran yang berbeza pada siang hari. Kitaran ini berfungsi pada pelbagai fungsi tubuh termasuk suhu badan dan fungsi paru-paru. Fungsi paru-paru anda berfungsi secara optimum pada jam 4 petang, dan berfungsi sekurang-kurangnya 4 pagi.

  Asma anda akan dikawal pada waktu siang, tetapi anda mungkin mengalami batuk, berdehit, sesak dada, atau sesak nafas pada waktu malam. Jika anda mengalami gejala asma pada waktu malam, asma anda mungkin lebih serius dan tidak terkawal seperti yang anda fikirkan. Bukan sahaja ia boleh menjadi lebih teruk asma, asma malam juga mempengaruhi tidur anda, ia juga menunjukkan kawalan asma yang tidak baik. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa banyak gejala asma pada waktu malam dikaitkan dengan peningkatan bilangan pesakit dalam bilik kecemasan, perlu dirawat, dan juga kematian akibat asma.

  Punca asma semasa malam

  Banyak sebab mengapa orang dengan asma akan mengalami gejala asma pada waktu malam. Kitaran semula jadi badan memainkan peranan, dengan beberapa hormon yang berada pada puncak (atau terendah) pada waktu pagi. Beberapa hormon ini, seperti melatonin, meningkatkan keradangan di saluran pernafasan.

  Bagi orang yang menghidap asma, bilangan sel keradangan yang paling tinggi di udara adalah pada waktu pagi, dengan puncak pada jam 4 pagi. Di samping itu, semua orang yang mengalami asma mengalami pengurangan fungsi paru-paru pada waktu malam. Dalam satu kajian, pesakit yang mengalami asma pada waktu malam diketahui mengalami pengurangan fungsi paru pada waktu malam sebanyak 20% berbanding dengan orang yang tidak mempunyai asma yang sekitar 4%.

  Sebagai tambahan kepada penyumbang asma pada waktu malam, beberapa sebab lain adalah:

  • Pendedahan untuk memicu asma di katil, seperti tungau haiwan kesayangan atau bulu
  • Kelewatan sebagai tindak balas kepada pencetus asma pada waktu siang
  • Sinus dan masalah sejuk (lendir mengalir keluar dari hidung apabila tidur)
  • Penyakit refluks Gastroesophageal (GERD)
  • Bronkospasma disebabkan oleh penurunan suhu badan
  • Rawatan asma sehari sekali diambil pada waktu pagi
  • Apnea tidur, yang merupakan tempoh perencatan yang singkat disebabkan oleh rembasan saluran pernafasan atau isyarat otak yang tidak normal

  Diagnosis asma semasa malam

  Pengukuran dibuat dengan meter aliran puncak adalah untuk mendiagnosis asma, termasuk asma nocturnal.  Meter aliran puncak adalah alat yang dapat membantu merawat pesakit asma. Alat ini boleh membandingkan keparahan penyempitan saluran pernafasan atau kekejangan pada masa yang berlainan.

  Penyelidik menunjukkan bahawa sekitar 30-70% pesakit asma di mana saja telah memberitahu doktor mereka bahawa mereka bangun pada waktu malam kerana gejala asma sekurang-kurangnya sekali sebulan. Anda boleh menghidap asma pada waktu malam bergantung kepada jenis asma yang anda miliki - termasuk alahan, bukan alahan, kerja, dan senaman yang menyebabkan asma.

  Semua pesakit dari mana-mana jenis asma boleh mendapat asma pada waktu malam jika asma mereka tidak terkawal. Itulah sebabnya jika anda mempunyai asma pada waktu malam, kemungkinan bahawa asma anda tidak terkawal dengan betul.

  Jika anda bangun lebih daripada dua kali malam kerana batuk, mengi, atau sesak dalam dada, maka asma anda membuktikan tidak terkawal dan anda perlu menyemak pelan rawatan asma anda dengan pembantu kesihatan anda.

  Rawatan asma pada waktu malam

  Asma semasa malam benar-benar boleh mengganggu malam anda, yang boleh menyebabkan pengurangan fungsi pada siang hari. Adalah penting untuk mengenal pasti punca secara khusus dan mencari rawatan yang terbaik.

  Elakkan alergen

  Ini adalah rawatan paling mudah bagi asma semasa malam. Anda boleh mencuba beberapa petua ini:

  • Gunakan penutup tilam dan bantal yang menghalang hama
  • Cari bantal anti-alergi
  • Jangan biarkan haiwan masuk ke dalam bilik tidur (haiwan dan anak patung hidup)
  • Gunakan humidifier untuk menjaga udara lembap.

  Tukar rawatan dari semasa ke semasa

  Jika asma pada waktu malam disebabkan oleh rawatan asma terlalu awal, mengubah masa dan dos rawatan dapat mengurangkan gejala pada waktu malam. Sebagai contoh, menggunakan penyedut sekali sehari pada siang hari dan bukannya menggunakannya pada waktu pagi dapat menahan kesannya hingga petang.

  Di samping itu, setiap rawatan untuk asma telah diperiksa secara khusus pada waktu malam. Agonis beta bertindak lama, seperti serevent (salmetrol), dipercayai boleh mengubati gejala apabila diambil dua kali sehari.

  Rawatan asid perut

  Terdapat kontroversi mengenai hubungan antara GERD atau penyakit asid gastrik, dengan asma semasa malam. Ada hubungan antara refluks dari asid perut ke esofagus dan menghalang saluran pernafasan. Oleh itu, jika anda mengalami asid perut dan asma, tanya doktor anda tentang rawatan yang boleh mengurangkan pengeluaran asid dan makanan yang baik untuk refluks gastrik.