Rumah » Penyakit mental » Mengalami masalah tidur pada waktu malam disebabkan oleh kemurungan? Ini adalah Tips Pelbagai tepat untuk Mengatasinya

  Mengalami masalah tidur pada waktu malam disebabkan oleh kemurungan? Ini adalah Tips Pelbagai tepat untuk Mengatasinya

  Kemurungan adalah gangguan mood yang disertai oleh gejala emosi dan fizikal yang mengganggu kehidupan harian anda. Semua orang mengalami kemurungan dengan cara yang berbeza. Sesetengah orang mungkin mengalami peningkatan gejala kemurungan pada waktu malam. Kemurungan waktu malam juga boleh membuat atau memburukkan insomnia, dengan memastikan anda terjaga lebih lama atau menjadikannya lebih sukar untuk anda tertidur.

  Punca kemurungan malam

  Ada beberapa sebab yang boleh menyebabkan kemurungan malam muncul.

  Satu punca biasa adalah kekurangan aktiviti pada waktu malam. Pada siang hari, anda boleh membimbangkan diri dengan kerja, sekolah, atau aktiviti sosial yang lain. Walau bagaimanapun, pada waktu malam, apabila anda tidur, tiada apa-apa selain anda dan minda anda.

  Para penyelidik telah memeriksa perkara-perkara lain yang boleh meningkatkan gejala depresi pada waktu malam. Mengikut kajian haiwan, cahaya terang (terutamanya biru dan putih) pada waktu malam tidak hanya membuat anda terjaga, tetapi juga dapat memperbaiki gejala kemurungan.

  Dalam kajian ini, walaupun mempunyai TV di dalam bilik gelap meningkat tahap kortisol haiwan dan mencipta perubahan kepada hippocampus, kedua-duanya dapat meningkatkan gejala kemurungan.

  Diduga ini juga berlaku kerana jam biologi anda terganggu. Gejala-gejala kemurungan boleh dengan mudah muncul dan bertambah buruk. Satu kajian mendapati bahawa terlalu kerap dan lama pendedahan kepada cahaya pada waktu malam, boleh mengganggu jam biologi dan menyebabkan mood merosot.

  Bagaimana menangani kemurungan pada waktu malam?

  Terdapat pelbagai cara untuk menangani kemurungan yang berlaku atau mengurangkan gejala kemurungan pada waktu malam. Untuk simptom kemurungan, tanpa mengira masa ketibaan, anda mesti mengekalkan pelan rawatan yang ditetapkan oleh doktor anda. Ini termasuk mengambil ubat secara teratur, walaupun anda merasa baik.

  Jika anda baru mengalami gejala kemurungan atau anda tidak menjalani rawatan, anda perlu segera berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan diagnosis dan membantu anda mendapatkan rawatan yang sesuai untuk anda.

  Untuk menguruskan kemurungan malam, anda mungkin mempertimbangkan untuk mencoba beberapa kaedah ini untuk membantu memperbaiki gejala.

  • Bersantai sekurang-kurangnya dua jam sebelum tidur. Ini membolehkan badan anda mula perlahan dan bersiap untuk tidur. Tidur yang baik adalah penting untuk kesihatan anda secara keseluruhan
  • Lakukan penyegar tekanan. Aktiviti menenangkan yang melegakan tekanan seperti yoga dan meditasi boleh membantu anda melegakan tekanan sebelum tidur.
  • Elakkan skrin terang. Cuba untuk tidak melihat skrin terang selama sekurang-kurangnya dua jam sebelum tidur, dan gunakan cahaya yang redup.
  • Hadkan penggunaan alkohol dan kafein. Kedua-dua ini boleh meningkatkan gejala kemurungan. Kafein pada siang hari juga boleh mengganggu tidur anda.
  • Tetapkan jadual tidur. Pergi tidur dan bangun pada masa yang sama setiap hari.
  • Lakukan rutin tidur. Sertakan aktiviti santai seperti membaca atau mandi sebelum tidur. Menonton berita bukan rutin.
  • Senaman yang kerap. Latihan membantu melegakan kemurungan dan boleh membuat anda letih, menyebabkan tidur mendalam.
  • Keluar di bawah matahari setiap pagi. Ini membantu anda mengawal jam biologi anda.
  • Bangun jika anda tidak dapat tidur. Jangan hanya berbaring di katil di langit, keluar dari katil dan lakukan aktiviti yang senyap seketika sehingga anda merasa letih.

  Juga Baca:

  • Kenapa Selebriti Lebih Keras Terhadap Kemurungan dan Bunuh Diri?
  • Apakah Perbezaan Antara Kesedihan Adil dan Kesepian Berikutan Kemurungan?
  • Mengenali Tanda-tanda Kemurungan dalam Orang Kurang Upaya (dan Bagaimana Mengatasi Ia)