Rumah » Maklumat Kesihatan » Pembungkusan Susu Cair Terbuka, Masih Tidak Minum?

  Pembungkusan Susu Cair Terbuka, Masih Tidak Minum?

  Anda sering boleh membeli susu cair dalam pembungkusan. Nah, adakah anda sentiasa menyelesaikan kandungan selepas pembukaan atau susu yang dibuka dalam pembungkusan sering tidak habis? Kira-kira selamat atau tidak, ya, minum susu yang pembungkusannya telah lama dibuka? Berikut adalah jawapan daripada ahli pemakanan.

  Penyimpanan susu cecair dalam pakej

  Susu cair dibahagikan kepada pelbagai jenis, bergantung kepada proses pemprosesan. Ada susu mentah (susu mentah), susu pasteur, dan susu UHT. Ketahanan setiap jenis susu tentu berbeza. Susu dengan jangka hayat terpanjang adalah susu UHT, diikuti oleh susu pasteurisasi, dan akhirnya susu mentah.

  Berita baiknya ialah susu yang paling dibungkus telah diproses menggunakan pasteurisasi atau UHT, tidak lagi mentah. Jadi, susu dibungkus biasanya lebih tahan lama daripada susu mentah yang ditanam secara langsung dari lembu tanpa sterilisasi.

  Sebelum pembungkusan dibuka, susu dipasteur biasanya boleh berlangsung seminggu hingga dua minggu selepas pengeluaran. Walaupun susu UHT boleh disimpan lebih lama jika pembungkusan tidak dibuka, sehingga beberapa bulan. Perhatikan bahawa susu perlu disimpan di tempat yang sejuk (idealnya dalam peti sejuk), jauh dari cahaya matahari langsung, dan tidak basah atau basah.

  Bolehkah anda minum baki susu cair yang bungkusannya terbuka?

  Anda mungkin telah membeli sekotak susu lembu cair dan minum selama seminggu, tidak dibelanjakan dengan segera. Atau anak anda meminta minum susu yang dibungkus, tetapi kemudian tidak menyelesaikannya dan meminta susu yang tersisa disimpan untuk malam atau bahkan esok.

  Nah, selamat atau tidak minum susu yang pembungkusannya terbuka bergantung kepada jenis susu dan bagaimana ia disimpan. Inilah penjelasannya.

  Susu dipasangkan

  Susu pasteur pastinya diproses untuk bebas daripada bakteria buruk dan selamat untuk digunakan. Walau bagaimanapun, jika pembungkusan telah dibuka, susu juga terdedah kepada terdedah kepada bakteria yang lebih buruk (recontaminasi). Terutamanya jika selepas pembukaan susu tidak lagi dimasukkan ke dalam peti sejuk lagi.

  Menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah di Amerika Syarikat, yang bersamaan dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah Indonesia di Indonesia, kami menyarankan agar anda tidak menggunakan susu pasteur jika dibiarkan terbuka di luar peti sejuk selama 1-2 jam, bergantung pada suhu udara pada waktu itu. Lebih panas cuaca dan udara, semakin pendek rintangan susu pasteur yang telah dibuka.

  Manakala jika susu disimpan di dalam peti sejuk selepas ia dibuka, anda masih perlu membelanjakannya dengan segera. Jangan tinggalkannya selama beberapa hari, apatah lagi seminggu. Kerana pemakanan susu yang telah dibuka dan tidak segera dimakan tidak lagi optimal.

  Susu UHT

  Sedikit berbeza daripada susu pasteur, susu UHT mempunyai jangka hayat yang lebih lama. Selepas pembukaan pertama, susu UHT boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga kira-kira 4 hari selepas itu. Ia masih selamat untuk digunakan dan nutriennya masih terjaga.

  Walau bagaimanapun, sama seperti susu pasteur, jika ia telah dibuka dan tidak disimpan secara langsung di dalam peti sejuk dalam masa 1-2 jam, jangan memakannya lagi.

  Apakah tanda bahawa susu itu basi dan tidak bernilai minum?

  Seorang pakar sains pemakanan, Dr. Matthew Lantz Blaylock, Ph.D., bercakap mengenainya ketika ditemui di Pacific Place, Jakarta Selatan pada hari Jumat (14/09). Menurut beliau, susu perlu diminum dan dibelanjakan serta-merta. Tambahan pula, Dr. Mati menjelaskan, "Terbuka susu cair boleh tercemar dengan bakteria buruk yang menghasilkan gas, rasa masam, atau perubahan warna."

  Pencemaran bakteria ini, kata Dr. Matthew, yang membuat susu basi dan rasa berubah. Susu yang tidak boleh dimakan biasanya akan menjadi kembung, masam, dan warna akan berubah menjadi kuning atau tekstur akan bertambah.

  Dr. Matthew juga menjelaskan bahawa mungkin jika perubahan itu tidak terlalu jelas, susu masih berdaya maju walaupun nutrisi tidak optimum ketika masih segar. Walau bagaimanapun, Dr. Matthew memberi amaran bahawa jika susu telah dibuka terlalu lama dan tidak disimpan di dalam peti sejuk, atau jika anda ragu tentang kualitinya, lebih baik membuangnya segera.

  Juga Baca:

  • Fakta yang Mengejutkan Tentang Susu Pekat Yang Dikeringkan (SKM), Yang Tidak Memilih Susu
  • Dibuat Dari Bahan Semulajadi, Bolehkah Madu Menjadi Basi?
  • 4 Fakta yang Anda Perlu Tahu Mengenai Tarikh Tamat Tempoh