Rumah » Maklumat Kesihatan » Susu Cockroach, Adakah Ia Akan Jadi Trend Minuman Tenaga Masa Depan?

  Susu Cockroach, Adakah Ia Akan Jadi Trend Minuman Tenaga Masa Depan?

  Bosan minum susu lembu, atau tidak selera untuk minum susu legum kerana rasanya tidak enak? Hmm ... Bagaimana dengan susu kecoa, tidak?

  Sebelum mengambil loya dan muntah, pertimbangkan terlebih dahulu penjelasan kenapa anda perlu minum susu kecoa dari pasukan penyelidik India, Perancis, Jepun dan Kanada bersama dengan Institut Kesihatan Nasional (NIH) di Amerika..

  Susu lusuh tidak diperah dari lipas biasa

  Susu jus tidak dipetik daripada lipas yang sibuk di rumah anda. Susu diambil dari kecoak kumbang Pasifik (Diploptera punctata).

  Lipas kumbang adalah spesies lipas yang unik. Mereka tidak bertelur. Serangga-serangga asli pulau-pulau Hawaii melahirkan kecoa hidup dari organ-organ berisi yang dipanggil kantung ibu bapa. Sama seperti bagaimana bayi dilahirkan dari rahim manusia.

  Juga seperti manusia, ibu-ibu saus kumbang Pasifik akan "menyusu" anak-anak mereka dengan segera selepas lahir. Kanak-kanak ini mendapat nutrien daripada cecair tebal berwarna kuning pucat yang dihasilkan oleh ibu dalam kantung ibu bapa.

  Susu payudara beret dilaporkan sangat tinggi dalam tenaga, jadi ia terus menjadi sumber makanan tunggal sehingga kecoa bayi membesar. Itulah sebabnya kanak-kanak lipas pacau Pasifik akan jauh lebih besar daripada spesies lain kanak-kanak lipas.

  Apa yang terkandung dalam susu kecoa?

  Pakar serangga telah lama mengetahui bahawa spesies lipas ini menghasilkan "ASI". Walau bagaimanapun, mereka menyangka bahawa susu akan dimusnahkan di dalam perut selepas menjalani proses pencernaan yang mudah seperti biasa.

  Ternyata, cairan ini sebenarnya mengkristal dalam perut anak kecoa setelah mereka "menyusu". Pasukan penyelidikan menganalisis kristal susu ini dan mereka kagum dengan apa yang mereka dapati,

  Kristal susu lipas adalah salah satu bahan yang paling berkhasiat di Bumi. Lipas "ASI" ini, menurut penemuan penyelidik, diperkaya oleh lemak, semua asid lemak penting, lipid, gula, karbohidrat, dan protein.

  "Gabungan nutrien ini adalah gabungan yang tepat yang diperlukan oleh manusia," kata seorang penyelidik yang terlibat, Leonard Chavas, yang dipetik daripada CNN.

  Protein susu dari lipas adalah lebih daripada susu kerbau

  Chavas meneruskan, satu kelopak susu dari lipas kumbang Pasifik mempunyai kandungan tenaga sebanyak tiga kali lebih banyak daripada jumlah susu kerbau yang sama. Buffalo telah menguasai peringkat pertama sebagai haiwan yang menghasilkan susu dengan protein dan kalori tertinggi.

  Malah lebih menghairankan, kristal susu ini boleh melepaskan protein pada kelajuan yang sama seperti badan anda menggunakannya. Selain itu, bentuk kristal ini lebih mudah disimpan di dalam tubuh manusia supaya ia mempunyai potensi untuk penggunaan manusia.

  Kandungan tenaga yang tinggi dan mekanisme penyimpanan yang lebih tahan lama dalam badan menjadikan susu kecoa sebagai minuman tenaga yang sesuai untuk atlet untuk pulih selepas sesi senaman yang sengit.

  Apakah rasa susu kecoa??

  Mengutip NPR, Subramanian Ramaswamy, ketua penyelidik dan biokimia dari Institut Biologi Stem Cell dan Perubatan Regeneratif di Bangalore, India, mengatakan dia tidak meragukan potensi susu kecoa super berkhasiat ini sebagai salah satu makanan manusia utama di masa depan.

  Ramaswamy menggambarkan rasa susu kecoa (percaya saya, dia telah merasainya) sebagai susu segar. Tidak mempunyai rasa atau bau yang tersendiri.

  Adakah susu kecoa selamat untuk manusia?

  Jadi, bolehkah susu kecoa memasuki pasaran yang kompetitif makanan sihat yang telah dikuasai oleh susu lembu, susu kambing, susu badam, susu padi, dan santan? Menurut penyelidik, tidak begitu mudah.

  Secara teori, susu kecoa boleh dimakan oleh manusia. Walau bagaimanapun, penyelidik masih tidak dapat mengesahkan bahawa susu ini benar-benar selamat diminum.

  Di samping itu, ia juga tidak mudah untuk kecoa susu. Populasi spesies kumbang tidak cukup untuk menghasilkan susu susu yang dapat memenuhi kebutuhan pasar dunia.

  Lagipun, kecoa adalah "jenama" yang tidak baik untuk perniagaan. Siapa, yang benar-benar mahu meminum segelas yang diberi label "susu kecoa" walaupun ia dianggap sebagai sihat?

  Susu siam, jika pernah ada, kemungkinan besar akan direalisasikan bukan melalui proses memerah susu kecoa hidup. Tetapi melalui proses yis tiruan. Yis tiruan telah biasa digunakan dalam industri makanan untuk menghasilkan pemanis sintetik, contohnya.

  Juga Baca:

  • 7 Bahaya Lipas untuk Kesihatan Manusia
  • Kenapa Saya Tidak Gatal Tanpa Punca, Seperti Serangga yang Merayap di Kulit?
  • Apa yang perlu dilakukan apabila anda mendapat ulat (termasuk bagaimana menangani gatal-gatal)