Rumah » Maklumat Kesihatan » Mengalami masalah tidur semasa haid? Ini adalah kedudukan terbaik untuk tidur lebih selesa

  Mengalami masalah tidur semasa haid? Ini adalah kedudukan terbaik untuk tidur lebih selesa

  Menstruasi boleh mengganggu aktiviti anda, walaupun tidur anda. Tidur tidak berbunyi dan akhirnya membuatkan anda kurang tidur. Salah satu cara untuk mengatasi insomnia semasa haid ialah untuk menukar kedudukan tidur. Apakah kedudukan tidur paling disyorkan semasa haid? Pertimbangkan kajian berikut.

  Kenapa sukar tidur semasa haid?

  Menstruasi membuat tubuh anda berasa letih pada siang hari dan membuat kesukaran untuk anda tidur pada waktu malam. Menurut Yayasan Tidur Nasional, sebanyak 23 peratus wanita melaporkan kesukaran tidur nyenyak seminggu sebelum haid dan 30 peratus wanita lain mengalami masalah tidur semasa haid. Apakah sebabnya??

  Kepada Huffington Post, pakar obstetrik di New York, Dr. Karen Duncan menyatakan bahawa terdapat beberapa perkara yang berlaku di dalam tubuh semasa haid supaya ia dapat mengganggu tidur, terutama keseimbangan hormon.

  Apabila haid berlaku, suhu badan akan meningkat menjadi lebih panas. Suhu badan yang perlu turun sebelum waktu petang, ia tidak turun. Akhirnya hormon yang merangsang tubuh untuk tidur dan berehat menjadi terganggu. Kerana hormon itu sedang menunggu "isyarat tidur" semulajadi, yang merupakan penurunan suhu badan.

  Kemudian, perubahan mood semasa haid menjadikan emosi negatif anda lebih kuat. Kegelisahan dan tekanan ini menjadikan anda sukar tidur dengan baik. Belum lagi gejala haid yang lain seperti kejang perut, sakit punggung rendah, payudara sakit, atau punggung sakit juga boleh mengganggu keselesaan semasa tidur.

  Anda perlu memperbaiki kedudukan tidur anda semasa tempoh anda untuk menjadikannya lebih selesa

  Sumber: MedyLife

  Untuk tidur anda tidak terganggu semasa haid, meningkatkan kedudukan tidur anda boleh menjadi salah satu cara. Kedudukan tidur semasa haid yang secara meluas disyorkan adalah kedudukan tidur janin. Tidur digambarkan sebagai kedudukan janin (janin) di perut ibu. Iaitu dengan kedudukan badan sebelah dan lenturan kaki. Lutut anda juga tahap dengan dada anda. Maklumat lanjut, lihat gambar di atas.

  Mengapa kedudukan tidur ini lebih baik semasa haid? Semasa haid, otot-otot di sekeliling abdomen dan sekitar punggung menjadi tegang dan menerima banyak tekanan. Itulah sebabnya anda merasakan kesakitan semasa haid.

  Kedudukan tidur janin boleh melegakan otot di sekeliling perut dan punggung, ketegangan dan kesakitan akan berkurangan sehingga membantu anda tidur. Di samping itu, kedudukan tidur ini juga tidak mengganggu pad atau tampon yang anda gunakan.

  Jangan tidur di perut atau di bahagian belakang semasa haid

  Sumber: EnkiMD

  Jika anda tidur di perut anda, tekanan pada otot perut dan rahim anda akan meningkat. Otot perut menjadi tegang dan akhirnya meningkatkan kesakitan. Begitu juga, tidur di belakang anda, tekanan dan ketegangan di otot di sekeliling pantat semakin besar dan peningkatan kesakitan.

  Kedua-dua kedudukan tidur ini boleh menyebabkan lebih banyak darah keluar dan akhirnya mencemarkan seluar dan cadar anda kerana mereka menembusi pad atau tidak di tampon.

  Di samping kedudukan tidur, beberapa perkara ini juga membantu anda tidur lebih baik semasa haid

  Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu anda tidur lebih baik semasa tempoh anda, seperti:

  • Tetapkan suhu bilik tidur menjadi lebih sejuk. Suhu bilik sejuk membantu suhu badan yang lebih rendah. Anda bebas memilih untuk tidur dengan selimut atau tidak, menyesuaikan diri dengan keselesaan anda.
  • Mandi dahulu dengan air suam sebelum tidur. Air hangat boleh membuat otot yang tegang, termasuk otot perut, menjadi lebih santai.
  • Gunakan bantal tambahan untuk meningkatkan keselesaan dan mengambil beberapa minit untuk memampatkan perut dengan air suam.
  • Ambil ubat penahan sakit seperti acetaminophen dan ibuprofen. Kedua-dua ubat boleh mengurangkan kesakitan sementara kesan sampingan membuat anda mengantuk.

  Juga Baca:

  • Butt merasakan kesakitan semasa haid, mengapa, ya?
  • 7 Cara Mudah dan Berkesan untuk Mengatasi Perut Kembung semasa haid
  • 5 cara untuk membezakan kesakitan haid yang normal dan normal