Rumah » Maklumat Kesihatan » Mempunyai masalah tidur? Cuba 3 Herba ini untuk Membantu Tidur Lebih Baik

  Mempunyai masalah tidur? Cuba 3 Herba ini untuk Membantu Tidur Lebih Baik

  Sesetengah orang mungkin sangat mudah tertidur di mana-mana, sehingga ada istilah "terperangkap". Walau bagaimanapun, tidak sedikit dari anda mungkin mengalami kesulitan tidur, walaupun esok anda perlu bangun awal untuk memulakan aktiviti anda sekali lagi. Pelbagai cara yang mungkin anda lakukan untuk dapat tidur dengan cepat, seperti latihan pertama, membaca buku, dan lain-lain. Tetapi, adakah anda cuba menggunakan herba untuk membantu anda tidur dengan lebih baik??

  Jenis herba untuk membantu anda tidur dengan lebih baik

  Ketidakselesaan biasanya disebabkan oleh kebimbangan atau kebimbangan. Rasa tidak selesa ini menjadikannya sukar untuk memberi isyarat kepada otak bahawa ia adalah masa untuk tidur. Untuk itu, anda mungkin memerlukan perkara yang boleh membuat anda lebih tenang untuk tidur. Salah seorang daripada mereka, anda boleh mendapatkannya dari herba.

  Berikut adalah beberapa herba yang boleh anda gunakan untuk membuat tidur lebih baik. Daripada cuba mengambil pil tidur yang mungkin menyebabkan kesan sampingan untuk anda, tidak ada salahnya cuba menggunakan ramuan ini terlebih dahulu.

  1. Chamomile

  Chamomile, yang biasanya terdapat dalam bentuk teh chamomile, adalah herba yang boleh membantu anda tidur dengan lebih baik. Di samping itu, herba ini juga boleh membantu mengurangkan ketegangan otot, penghadaman yang tenang, dan mengurangkan kebimbangan. Chamomile juga mempunyai ciri-ciri anti-radang dan antibakteria, jadi ia juga digunakan secara meluas untuk membantu mengurangkan masalah kesihatan lain, seperti masalah pencernaan.

  2. Valerian

  Valerian (Valeriana officinalis) adalah herba yang telah dipercayai sejak zaman purba untuk melegakan insomnia. Herba ini boleh digunakan untuk membantu tidur dengan membancuhnya sebagai teh atau minum sebagai suplemen. Walaupun beberapa kajian mendapati bahawa valerian dapat meningkatkan kedalaman tidur, mempercepat tidur, dan meningkatkan kualiti tidur, keberkesanan valerian sebagai herba yang membantu tidur sebenarnya belum terbukti.

  Para penyelidik menganggarkan bahawa valerian boleh mempengaruhi tahap salah satu neurotransmiter yang tenang, iaitu gamma aminobutyric acid (GABA). Oleh itu, valerian boleh membuat tidur anda lebih baik. Apabila anda menggunakan valerian, anda tidak boleh menggabungkannya dengan suplemen atau ubat lain untuk membantu anda tidur.

  3. Lavender

  Lavender dikenali sebagai aromaterapi yang boleh memberi anda keamanan. Di samping itu, lavender juga boleh membantu anda mendapatkan tidur yang lebih baik. Anda boleh menggunakan penyegar udara lavender sebelum tidur atau mencuci bantal dan selimut dengan aroma lavender untuk dapat menikmati wangian lavender semasa anda tidur. Lavender juga selamat digunakan dan tidak beracun.

  Adakah herba ini berkesan untuk membantu tidur?

  Walaupun tidak ada kajian yang membuktikan bahawa herba ini berkesan untuk membantu anda tidur, itu tidak bermakna mereka tidak dapat membantu anda tidur. Seperti yang dikatakan oleh Lisa Shives, pakar tidur dari American Academy of Sleep Medicine, dipetik dari WebMD.

  Sesetengah orang mungkin merasa dibantu dengan menggunakan herba ini sebelum tidur. Walau bagaimanapun, sesetengah orang lain mungkin tidak merasakan apa-apa kesan. Kesan herba mungkin berbeza untuk setiap orang. Tetapi, tidak ada salahnya mencuba, supaya anda dapat mencari cara yang tepat untuk tidur dengan lebih baik.

  Juga Baca:

  • Manfaat dan risiko menggunakan pil tidur
  • Mengalami masalah tidur sering? Ini Adakah Cara Cepat Untuk Tidur Dalam Satu Minit
  • Berapa Lama Anda Tidur Sepertinya Dipengaruhi oleh Gen