Rumah » Osteoporosis » Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Ujian Kepadatan Tulang

  Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Ujian Kepadatan Tulang

  Anda mungkin pernah mendengar ketepatan tulang istilah atau ujian jisim tulang, atau kadang-kadang ujian ketumpatan mineral tulang (BMD). Mereka semua merujuk kepada satu ujian biasa untuk menentukan kesihatan tulang anda dengan mengukur jisim tulang anda. Ujian ini digunakan untuk mendiagnosis osteoporosis, risiko fraktur, dan mengukur tindak balas anda terhadap rawatan osteoporosis. Anda boleh mengulangi ujian setiap satu atau dua tahun. Ini akan membolehkan doktor mendiagnosis anda dengan osteoporosis dan memberikan rawatan yang sesuai untuk anda.

  Walaupun terdapat beberapa cara untuk menguji ketumpatan tulang anda, kaedah yang paling umum digunakan dipanggil absorptimetry pusat, atau ujian DXA pusat. Ujian ini mengukur kepadatan tulang di pinggul dan tulang belakang. Satu lagi jenis ujian jisim tulang adalah alat uji ketumpatan tulang untuk mengukur kepadatan tulang di lengan bawah, pergelangan tangan, jari atau tumit.

  Biasanya ujian akan dilakukan pada tulang yang mudah pecah seperti tulang belakang bawah, tulang paha (leher sempit di sebelah sendi pinggul anda) dan tulang di lengan anda. Tetapi ketumpatan tulang berbeza di bahagian badan yang lain. Jika keputusan ujian pada satu menunjukkan tulang anda mempunyai penyakit tulang, doktor anda mungkin ingin memeriksa tulang lain juga.

  Kenapa saya perlu membuat ujian ketumpatan tulang?

  Ujian tulang boleh digunakan untuk mengukur kepadatan tulang anda. Dari hasil ujian, doktor anda boleh:

  • Lihat jika anda mempunyai tulang yang lemah atau osteoporosis sebelum keadaan menjadi lebih serius.
  • Ramalkan dan mengurangkan kemungkinan patah masa depan.
  • Lihat apakah rawatan untuk meningkatkan ketumpatan tulang telah meningkatkan keadaan anda.
  • Mengetahui sama ada rawatan untuk osteoporosis berfungsi.

  Siapa yang patut melakukan ujian ketumpatan tulang?

  Tulang anda mempunyai keupayaan untuk menjana semula, tetapi keupayaan ini akan menjadi lemah dengan usia. Wanita umumnya mempunyai ketumpatan tulang yang lebih rendah berbanding lelaki. Adalah disyorkan bahawa semua wanita berumur 65 tahun mesti mempunyai ujian ketumpatan tulang. Tetapi jika anda berusia kurang dari 65 tahun dan mempunyai risiko keretakan yang tinggi, anda masih perlu mengambil ujian itu juga.

  Selain dari umur, ada beberapa tanda yang boleh menjadi amaran bagi anda melakukan ujian ketumpatan tulang. Tanda-tanda ini termasuk:

  • X-ray tulang belakang anda menunjukkan tulang atau kehilangan tulang patah.
  • Sakit belakang dengan kemungkinan keretakan pada tulang belakang anda.
  • Kehilangan ketinggian 1 cm atau lebih dalam satu tahun.
  • Jumlah penurunan ketinggian adalah 3 cm dari ketinggian asal anda.

  Bagaimana membaca keputusan ujian saya?

  Setelah mengambil ujian, anda akan diberikan skor T: angka menunjukkan kepadatan tulang anda berbanding dengan purata bilangan orang dewasa yang sihat berusia 30 tahun. Semakin rendah jumlah yang anda miliki, semakin besar kemungkinan anda mengalami penyakit tulang.

  • Dari -1 hingga +1: Normal.
  • Dari -1 ke -2.5: Anda mempunyai jisim tulang yang rendah, walaupun ia tidak cukup rendah untuk didiagnosis dengan osteoporosis. Anda harus mempertimbangkan untuk meminta ubat untuk mencegah osteoporosis untuk membantu mengurangkan kehilangan tulang dan mencegah osteoporosis pada masa depan anda. Doktor anda boleh meminta anda mengekalkan tabiat yang sihat seperti memakan makanan yang kaya dengan kalsium dan vitamin D dan melakukan senaman dengan memegang beban seperti berjalan kaki, berjoging, atau menari.
  • Dari -2,5 atau lebih rendah: Anda mempunyai osteoporosis. Semakin rendah skor, semakin teruk osteoporosis. Dalam kes ini, anda perlu mengambil ubat.

  Sesetengah ubat boleh melambatkan atau mengembalikan osteoporosis. Doktor anda akan menasihatkan anda untuk mengambil ujian saringan setiap tahun untuk menyemak kemajuan anda.

  Satu lagi keputusan ujian ketumpatan tulang adalah Z-score: angka menunjukkan kepadatan tulang anda berbanding dengan purata bilangan kumpulan umur anda. Skor T dan Z-skor boleh ditukar. Pediatrik menggunakan peratus untuk mentafsirkan ketinggian kanak-kanak.

  Tiada skor ini dapat meramalkan risiko patah tulang melainkan anda juga tahu umurnya. Kerana skor T dan Z-skor boleh ditukar bolak-balik, ramalan fraktur anda sama dengan satu sama lain.

  Adakah kepadatan mineral tulang saya berkaitan dengan indeks jisim badan?

  Indeks jisim badan, yang sering dikenali sebagai BMI, diukur dengan ketinggian dan berat badan (BMI = berat / (tinggi ketinggian)). Ketumpatan mineral tulang (BMD) anda diukur dengan mengimbas tulang anda.

  Terbukti bahawa berat badan anda lebih ringan, apabila BMI anda <18,5, risiko Anda untuk osteoporosis meningkat. Bila Anda kekurangan berat badan, tulang Anda lemah dan dapat patah dengan mudah. Dengan demikian, baik BMI dan berat dapat dikaitkan dengan BMD. Ada penelitian tentang hal ini tetapi hasilnya bervariasi. Dengan demikian, peran obesitas sebagai faktor risiko untuk BMD, osteoporosis, dan fraktur yang rendah masih belum jelas.