Rumah » Maklumat Kesihatan » Apa yang Anda Perlu Tahu mengenai Sukralosa

  Apa yang Anda Perlu Tahu mengenai Sukralosa

  Makanan manis seperti kek, pada satu masa memang boleh menjadi sangat menarik. Walau bagaimanapun, untuk pesakit kencing manis ini pastinya menjadi siksaan ketika mereka ingin makan makanan manis, tetapi harus menahannya. Nikmati kek manis dikurangkan? Sudah tentu keseronokan akan berkurangan. Malah, anda tidak boleh mengatakan anda sedang menikmati kek itu.

  Mengekalkan pengambilan gula ke dalam badan adalah perkara utama yang mesti dipertimbangkan terutamanya untuk pesakit kencing manis. Jadi, sama ada orang yang menghidap kencing manis tidak boleh makan kek dan makanan manis lain?

  Nasib baik, pemanis tiruan kini mudah dijumpai dan biasa digunakan dalam kehidupan seharian. Keupayaannya untuk menggantikan peranan gula tanpa termasuk kesan buruk yang dibawa oleh gula biasa menjadikan bahan tambahan makanan ini sering digunakan dalam kehidupan seharian. Satu pemanis buatan yang juga biasa digunakan dalam produk makanan dan minuman adalah sucralose.

  Apa itu sucralose?

  Sukralosa adalah salah satu pemanis tiruan yang mempunyai tahap gula manis 600 kali lebih manis daripada gula biasa. Kandungan manis ini jauh di atas aspartame, satu lagi pemanis buatan. Dengan tahap kemanisan yang sangat tinggi, iaitu, serupa dengan aspartam, hanya pemanis kecil ini diperlukan yang mesti ditambah kepada makanan dan minuman untuk menghasilkan rasa manis yang diharapkan.

  Pemanis buatan ini juga merupakan pemanis bebas kalori. Sukralosa yang memasuki tubuh berfungsi dengan melewati badan tanpa dicerna, jadi ia tidak menjejaskan tahap gula darah dan pengambilan kalori yang memasuki tubuh. Sifat bebas kalori ini dipanggil untuk membuat anda bebas dari kenaikan berat badan kerana penggunaan gula yang berlebihan. Pelbagai sifat ini menjadikan bahan ini selamat untuk pesakit kencing manis.

  Perbezaan dalam pemanis buatan ini dengan aspartam terletak pada ketahanannya terhadap suhu panas. Sukralosa sering digunakan dalam proses memasak kerana rintangan habanya. Penggunaan aditif ini dalam proses memasak harian, walaupun untuk memanggang, tidak akan mengubah bentuk bahan supaya ia masih selamat untuk digunakan.

  Pemanis buatan ini telah digunakan secara meluas dan boleh didapati dalam pelbagai produk makanan dan minuman. Bermula dari gusi, gelatin, sehingga makanan dibungkus beku menggunakan bahan ini sebagai salah satu aditif makanan.

  Tidak seperti pemanis sintetik lain, sucralose tidak meninggalkan rasa pahit pada lidah walaupun ia mempunyai rasa manis yang sangat tinggi. Pemanis ini biasanya dikenali sebagai Splenda. Penggunaannya telah diluluskan sebagai pemanis buatan yang selamat oleh agensi kawal selia Amerika, Persatuan Makanan dan Dadah (FDA), untuk produk makanan sejak tahun 1999.

  Adakah benar bahawa sukralosa tidak memberi kesan kepada pesakit kencing manis?

  Walaupun dikatakan sebagai pemanis buatan yang bebas daripada kalori dan tidak mempengaruhi tahap gula darah, sebenarnya sucralose mempunyai kesan pada tubuh. Kesan yang terhasil bergantung kepada setiap individu yang bertindak balas terhadap bahan ini.

  Kesan sampingan yang boleh berlaku adalah peningkatan paras gula darah dan insulin. Berdasarkan kajian yang dijalankan di Amerika seperti yang dijelaskan dalam laman web Healthline, kesan sucralose pada gula darah dan tahap insulin dalam tubuh bergantung pada tabiat setiap individu dalam memakan pemanis tiruan (bukan hanya sucralose)..

  Mereka yang telah atau digunakan untuk memakan pemanis buatan tidak akan mengalami perubahan dalam tahap gula dalam darah atau insulin dalam badan mereka. Peningkatan gula darah dan tahap insulin yang berkaitan dengan penggunaan sucralose biasanya terdapat pada mereka yang tidak biasa menggunakan ubat pemanis tiruan.

  Adakah selamat untuk menggunakan sucralosa?

  Penggunaan pemanis buatan diisytiharkan selamat oleh FDA. Walau bagaimanapun, tuntutan selamat yang dikeluarkan masih diimbangi oleh pelbagai kesan kontroversi penggunaan pemanis tiruan. FDA sendiri kemudian menetapkan had penggunaan sucralose dalam kehidupan seharian.

  Jumlah yang disyorkan setiap hari untuk memakan sucralosa adalah lima miligram per kilogram berat badan. Oleh itu, jika anda menimbang 50 kilogram, jumlah sucralose yang anda boleh makan setiap hari tidak boleh melebihi 250 miligram.

  Sekiranya anda mempunyai keraguan tentang memakan pemanis buatan ini, terutamanya jika anda sedang menjalani diet, adalah baik untuk berjumpa doktor atau pakar pemakanan untuk menentukan dos yang betul.

  Juga Baca:

  • 3 Mitos Mengenai Pemanis Buatan Yang Mengubah Hanya Hoaxes
  • Adakah selamat untuk menggantikan gula dengan pemanis kalori yang rendah?
  • Memilih Pemanis Non-Gula Terbaik untuk Diabetes