Rumah » Maklumat Kesihatan » Apa yang Anda Perlu Tahu Sebelum Memberi Kemandulan kepada Bayi

  Apa yang Anda Perlu Tahu Sebelum Memberi Kemandulan kepada Bayi

  Selepas usia 6 bulan, bayi mula diperkenalkan kepada makanan tambahan susu ibu (MPASI) Memberi MPASI mestilah sesuai dengan jadual yang ditetapkan, dan diberikan secara berperingkat, kerana pentadbiran yang terlalu cepat atau lambat dapat menyebabkan masalah kesehatan pada bayi. , ibu digalakkan untuk terus memberikan susu ibu kepada bayi, kerana sebenarnya MPASI ini adalah makanan pelengkap untuk penyusuan eksklusif

  Apakah faedah-faedah menyediakan MPASI?

  Kandungan nutrisi penyusuan eksklusif boleh memenuhi keperluan pemakanan bayi sehingga usia 6 bulan. Selain itu, bayi memerlukan nutrisi tambahan dalam bentuk MPASI untuk mengelakkan gangguan pertumbuhan dan perkembangan. Di samping itu, makanan tambahan juga berfungsi untuk menjalankan keupayaan otot oromotor (otot di dalam mulut) dan kebolehan motorik bayi.

  Tanda-tanda apakah bayi saya dapat diberi MPASI?

  Apabila memperkenalkan MPASI kepada bayi adalah penting kerana ia boleh menjejaskan kesihatan bayi pada masa akan datang. Memberi MPASI dikatakan berjaya jika dapat memenuhi keperluan pemakanan bayi, bayi itu dapat menelan dengan baik (tidak tercekik), dan tidak melebihi kemampuan organ-organ pencernaan dan ginjal untuk mencerna makanan.

  Sesetengah tanda-tanda bahawa bayi anda sedia diperkenalkan kepada MPASI adalah:

  • Bayi boleh berdiri jika dibantu.
  • Bayi dapat memegang kepala dan leher sehingga mereka tidak jatuh.
  • Menunjukkan kemahiran motor yang baik seperti dapat memahami dan memasukkan makanan atau mainan ke mulut.
  • Bergerak ke hadapan dan buka mulut anda jika anda tertarik dengan makanan, dan kembali dan tutup mulut anda jika anda tidak berminat dengan makanan atau tidak lapar

  Kenapa MPASI perlu diberi apabila bayi berumur 6 bulan?

  Memberi makan pelengkap disesuaikan dengan keperluan nutrisi, kebolehan, dan kesediaan organ-organ bayi untuk menerima makanan tambahan. Terlalu cepat atau perlahan boleh memberikan kesan yang kurang sesuai untuk kesihatan bayi.

  Kesan pemberian MPASI terlalu cepat:

  • Motor bayi tidak bersedia, meningkatkan risiko tersedak.
  • Sistem penghadaman bayi tidak siap, senak mungkin timbul.
  • Pemberian MPASI terlalu cepat adalah faktor risiko alergi, ekzema, dan obesiti.

  Kesan pemberian MPASI terlalu lambat:

  • Pertumbuhan terjejas, kerana pengambilan pemakanan susu ibu eksklusif tidak memenuhi keperluan harian bayi.
  • Penolakan MPASI, bayi menjadi pemakan pemilih karena mereka tidak terbiasa dengan MPASI

  Bagaimana untuk memberi MPASI yang baik?

  6-8 bulan

  Di MPASI umur ini diberi 2-3 kali sehari, dengan selang 1-2 kali. Makanan yang boleh diberikan biasanya adalah makanan yang dikuliti: buah-buahan yang dikikis atau dicincang seperti pisang, betik, kentang, atau bubur susu, bubur ditapis atau beras mashed. Apabila anda membiasakannya, anda boleh menambah makanan lain seperti telur atau daging yang telah dibuang.

  Umur 9-11 bulan

  Pada usia ini, pepejal diberikan 2-3 kali sehari, dengan selang 1-2 kali. Pada umur ini, penghadaman bayi lebih kuat, sehingga dapat diberikan makanan seperti bubur penyaring beras tim, biskuit, atau makanan jari.

  Umur> 12 bulan

  Pada usia ini, pepejal diberikan 2-3 kali sehari, dengan selang 1-2 kali. Bayi boleh diberi nasi lembut dengan hidangan sampingan dalam bentuk tauhu, tempe, telur, ikan, atau daging yang telah dicincang.

  Sesetengah makanan harus dielakkan sebagai MPASI

  Apabila memperkenalkan MPASI, cuba memperkenalkan satu persatu makanan, supaya diketahui sama ada ada alahan atau tidak. Jika tidak, makanan lain boleh ditambah.

  Di samping itu, beberapa makanan yang mesti dielakkan ialah:

  • Makanan yang sukar dan bulat jika bayi berusia di bawah 12 bulan, kerana ia boleh menyebabkan tercekik.
  • Susu lembu dan madu tulen. Penggunaan susu lembu dapat menyebabkan kekurangan zat besi, sedangkan madu dapat menyebabkan keracunan botulisme.
  • Jus buah. Jus buah boleh diperkenalkan jika kanak-kanak boleh minum dari gelas, tetapi tidak digalakkan jika anak itu tidak berumur 6 bulan. Penggunaan selamat antara 4-6 auns / hari, lebih daripada itu boleh menyebabkan cirit-birit dan rongga.

  BACA JUGA:

  • Makanan Pepejal Terbaik untuk MPASI
  • 5 Makanan Terburuk untuk Bayi
  • 7 Sayur-sayuran Pertama untuk Memperkenalkan kepada Bayi