Rumah » Maklumat Kesihatan » Apa yang Anda Perlu Tahu Sebelum Pergi Curette

  Apa yang Anda Perlu Tahu Sebelum Pergi Curette

  Kuret, sudah tentu anda telah mendengar istilah ini, terutama bagi anda wanita. Curette berkait rapat dengan keguguran. Selepas wanita hamil mengalami keguguran, ibu akan dikerjakan untuk membersihkan rahim. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai curettage, anda harus merujuk kepada penjelasan berikut.

  Apa itu curette?

  Kuret dalam bahasa perubatan biasanya dikenali sebagai D & C (dilation dan curettage) atau dalam bahasa Indonesia disebut dilation dan curettage. Pengambilan kurungan atau curettage tidak dapat dipisahkan dari prosedur peleburan yang dilakukan sebelum ini. Dilancarkan dan curettage adalah prosedur pembedahan yang sering dilakukan selepas seorang wanita mengalami keguguran pada usia trimester pertama.

  Dilation merujuk kepada pembukaan atau pelebaran serviks, kerana serviks ibu sebenarnya tidak membuka diri selepas keguguran. Semasa penghantaran, badan ibu secara automatik merangsang pelebaran leher rahim dan juga dengan bantuan kepala bayi. Sementara itu, semasa keguguran, tubuh ibu tidak merangsang pelebaran serviks, jadi perlu diluaskan untuk membuka serviks. Selepas diluaskan, curettage akan dijalankan. Curettage merujuk kepada mengambil dan membersihkan kandungan rahim dari tisu yang tidak normal.

  Bila melakukan curettet perlu dilakukan?

  Rupa-rupanya bukan sahaja selepas keguguran, peleburan dan penyambungan juga perlu dilakukan apabila:

  • Pengguguran atau selepas bersalin

   Dilancarkan dan curettage perlu dilakukan untuk mengeluarkan tisu di rahim semasa atau selepas keguguran atau pengguguran. Sementara itu, selepas melahirkan, dilancarkan dan penyambungan perlu dilakukan untuk menghilangkan sisa dari plasenta. Pembersihan ini dilakukan untuk mencegah jangkitan atau pendarahan teruk.

  • Mendiagnosis atau merawat keabnormalan rahim

   Dilancarkan dan curettage dapat membantu mendiagnosis atau merawat pertumbuhan kelainan tisu dalam rahim, seperti fibroid, polip, endometriosis, ketidakseimbangan hormon, atau kanser rahim. Sampel dari tisu rahim yang berjaya diambil akan diperiksa untuk sel-sel rahim yang tidak normal.

  Cara curette dilakukan?

  Seperti yang dijelaskan di atas, prosedur pertama adalah dilancarkan dan kemudian kuret. Semua prosedur ini biasanya mengambil masa 15-30 minit. Berikut adalah langkah-langkah yang biasanya dilakukan semasa proses kuret.

  • Dilembutkan

   Atau pelebaran dilakukan untuk dapat mencapai rahim. Doktor akan membuka vagina anda dan kemudian melebarkan serviks anda dengan perlahan, jadi doktor boleh sampai ke rahim anda. Untuk membantu meluaskan serviks anda, doktor anda mungkin memasukkan laminaria (batang langsing) ke dalam vagina anda untuk meluaskan serviks secara perlahan atau anda akan diberikan ubat yang boleh melembutkan serviks, menjadikannya lebih mudah. Sehingga anda tidak merasa sakit, mungkin doktor akan memberikan ubat yang membuat anda kebas.

  • Curettage

   Setelah proses pelarasan selesai, doktor akan sampai ke rahim anda, dan pada masa ini doktor akan menggunakan alat khas untuk curettage atau curettage sedutan (biasanya dikenali sebagai aspirasi vakum) yang berfungsi untuk membersihkan rahim anda. Dokter perlahan-lahan akan memusnahkan peranti itu ke lapisan dinding uterus anda, supaya tisu yang tidak normal di rahim anda boleh dibersihkan.

  Apa yang akan berlaku kepada ibu selepas kuret itu?

  Sama seperti selepas melahirkan, anda juga akan berasa sakit sedikit selepas menjalani prosedur pembelahan dan pembetulan. Anda akan merasakan kekejangan dan mengalami pendarahan kecil, seperti bintik-bintik darah. Ini adalah perkara biasa yang anda rasa.

  Proses pemulihan selepas dilancarkan dan penyambungan bergantung kepada jenis prosedur yang dilakukan dan jenis anestesi (anestesia) yang diberikan. Dapat pulih dalam beberapa jam atau boleh lebih daripada satu hari.

  Selepas melakukan kuret, lebih baik tidak melakukan hubungan seks dengan pasangan anda selama sekurang-kurangnya 2 minggu atau sehingga pendarahan anda berhenti. Di samping itu, anda perlu mengehadkan aktiviti anda, seperti tidak melakukan aktiviti berat atau mengangkat beban berat.

  Tempoh haid anda mungkin berlaku lebih awal atau lebih awal daripada biasa. Ini kerana lapisan rahim anda telah terhakis dan memerlukan masa untuk membina semulanya.

  Adakah terdapat risiko atau komplikasi selepas curettage?

  Dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, hanya sekitar 16% wanita yang mempunyai curettage boleh membentuk tisu parut di uterus atau sekitar serviks. Ini dipanggil sindrom Asherman, boleh menyebabkan ketidaksuburan dan perubahan dalam kitaran haid.

  Untuk menyembuhkan sindrom ini, anda boleh melakukan satu lagi operasi untuk mengeluarkan tisu parut. Anda kemungkinan besar pulih dan dapat membetulkan masalah ini.

  Sekiranya anda mengalami keguguran selama 20 minggu kehamilan, kemungkinan anda mengalami tisu parut atau mengalami komplikasi lain, seperti pendarahan, jangkitan, dan penembusan dinding rahim yang berat, akan menjadi lebih besar. Ini berlaku kerana rahim berkembang lebih besar dan lebih kurus semasa mengandung.

  Komplikasi mungkin jarang berlaku. Walau bagaimanapun, anda perlu berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami perkara berikut:

  • Pendarahan yang berat atau berpanjangan atau bekuan darah
  • Demam
  • Kesakitan abdomen
  • Pelepasan vagina yang berbau busuk dari faraj

  Sama ada curettage boleh menjejaskan peluang untuk hamil lagi?

  Tidak sama sekali. Curettage selepas keguguran tidak akan mengurangkan peluang anda untuk hamil lagi. Malah, peluang anda untuk hamil sekali lagi selepas keguguran dan kurungan akan sama seperti anda tidak pernah mengalami keguguran. Berdasarkan kajian oleh Kolej Obstetrik dan Ginekologi Amerika, kira-kira 65% wanita yang mengalami keguguran empat kali berjaya berjaya hamil lagi sehingga mereka melahirkan anak.

  Pakar mengesyorkan agar anda menunggu sehingga tiga siklus menstruasi selepas melakukan kuret sebelum anda cuba hamil lagi. Ini bertujuan untuk memberi masa uterus untuk membina semula lapisan, supaya rahim sihat ketika anda hamil lagi.

  BACA JUGA

  • Mengetahui Sebab-sebab dan Tanda-tanda Keguguran
  • 9 Langkah untuk Lakukan Jika Anda Tidak Dapat Hamil
  • 8 Cara Meningkatkan Kesuburan