Rumah » Maklumat Kesihatan » Apa yang Anda Perlu Tahu Sebelum Mengambil Hypnotherapy

  Apa yang Anda Perlu Tahu Sebelum Mengambil Hypnotherapy

  Pernahkah anda mendengar hipnoterapi? Hospitalisasi terkini sering digunakan sebagai terapi untuk mengubah tabiat, atau mengubati trauma. Jika anda bercakap mengenai hipnoterapi, anda pasti mengaitkannya dengan hipnosis. Di Indonesia sahaja, perkataan 'hipnosis' sering dikaitkan dengan perbuatan jenayah. Walaupun fakta itu tidak seperti itu, anda boleh menolak hipnosis. Kemudian, adakah ia berkesan dalam melakukan terapi dengan hipnoterapi?

  BACA JUJU: Menggunakan Hipnoterapi untuk Menyembuhkan Trauma Psikologi

  Apakah hipnoterapi??

  Hipnoterapi adalah sejenis terapi yang menggunakan hipnosis, di mana kesedaran seseorang berubah. Sedangkan hypnosis adalah rangsangan kepada dunia bawah apabila seseorang menjadi mudah diarahkan, dan kehilangan kuasa untuk bertindak balas. Dengan hipnosis ini, seseorang dapat mengubah tabiat jangka panjang. Walaupun ada saintis yang tidak bersetuju dengan cara kerja hipnosis, hakikatnya hipnosis telah berjaya dilaksanakan.

  BACA JUGA: Hentikan Merokok Dengan Hypnosis

  Apakah faktor-faktor yang mempengaruhi kejayaan hipnoterapi?

  Agar terapi berfungsi dengan optimum, anda perlu memberi perhatian kepada faktor-faktor berikut:

  1. Faktor endogen

  Faktor endogen adalah faktor yang datang dari dalam seseorang, contohnya mengenai ciri-ciri yang dimilikinya. Apabila melakukan hipnoterapi, pastikan anda mempunyai sebab kuat untuk berubah. Sebagai contoh, anda adalah seseorang yang malu, jadi anda tidak boleh bercakap di khalayak ramai. Anda tahu bahawa perlahan-lahan ini akan menjejaskan potensi anda yang lain. Oleh itu, sebab anda berubah adalah ingin mengembangkan lebih banyak lagi. Anda mesti bersedia menerima perubahan tersebut, perlahan-lahan mula memupuk keyakinan dengan memulakan perbualan terlebih dahulu. Oleh itu, kunci utama untuk hipnoterapi yang berjaya adalah memandu dari dalam.

  BACA JUJU: Membantu Orang Berdekatan Yang Mempunyai Tekanan Disebabkan Trauma

  2. Faktor eksogen

  Faktor eksogen adalah faktor yang berasal dari luar, atau persekitaran sekitar. Hipnoterapi boleh berjaya kerana faktor persekitaran juga. Jika anda seorang pemalu, tetapi tugas anda memerlukan anda untuk berinteraksi dengan banyak orang, maka kemungkinan perubahan ini berlaku dengan cepat. Anda mungkin pernah mendengar seseorang menggunakan alasannya, "Persekitaran yang memaksa saya untuk berubah." Nah, faktor eksogen ini juga penting.

  Bagaimana proses hipnoterapi?

  Terdapat beberapa langkah yang boleh dilakukan semasa melakukan hipnoterapi, berikut langkah-langkah berikut:

  1. Peringkat pra-bercakap

  Pada peringkat ini, ahli terapi mengambil peringkat pengekstrakan maklumat. Pakar terapi akan mengetahui dengan tepat apa yang menyebabkan anda mempunyai tabiat buruk, kemurungan, atau trauma. Sebelum melakukan hipnoterapi anda juga boleh melakukannya sendiri, jadi ini akan mendorong anda untuk sentiasa berubah.

  Perkara yang paling penting apabila melakukan maklumat ini adalah kejujuran daripada diri anda sendiri. Mungkin pada peringkat ini, anda berasa malu atau tidak selesa untuk menyatakan apa yang berlaku pada masa lalu. Tetapi jika anda masih mempunyai daya tahan, hipnoterapi kurang berjaya. Mengekstrak maklumat mesti dilakukan dengan betul, kerana ahli terapi perlu mendapatkan apa yang ada penyakit dan kesusahan dari masalah. Penyakit adalah keadaan yang menyebabkan anda trauma, sedangkan kesusahan adalah keadaan yang berlaku selepas trauma.

  2. Analisis SWOT

  Kekuatan, Kelemahan, Peluang, Ancaman itu lanjutan SWOT. Sebelum anda sampai ke tahap hipnosis, anda perlu mengenali diri anda. Anda boleh melakukan perkara seperti ini sendiri. Cuba untuk merenungkan apa kekuatan dan kelemahan anda, kedua-dua faktor ini akan menjadikan anda lebih pasti untuk berubah. Kemudian kenal pasti peluang yang mungkin anda dapatkan, dan tentu saja halangan dari dalam diri anda. Halangan-halangan ini boleh dalam bentuk mudah melepaskan apabila anda gagal, atau tidak memberi tumpuan kepada matlamat.

  3. Peringkat pemutusan

  Pada peringkat ini, cadangan akan mula direka, dan bersedia untuk mempengaruhi bawah sedar anda. Sekiranya anda ingin berjaya, anda mestilah pasti. Apabila anda meragui sedikit, risiko kegagalan akan menjadi lebih besar. Ramai orang tertanya-tanya tentang kaedah yang digunakan, atau merasa bimbang semasa terapi, supaya terapi tidak berfungsi.

  4. Peringkat induksi

  Pada peringkat induksi ini, pesakit akan diambil dari gelombang alpha (otak berada dalam keadaan sedar) kepada gelombang theta (Gelombang otak berada dalam kekerapan 3hz-8hz, keadaan tidur setengah). Dalam keadaan ini pesakit dijadikan setengah mengantuk, santai, tetapi masih dalam keadaan sedar. Cadangan akan mudah dimasukkan dalam keadaan ini. Tahap induksi ini juga merupakan penentu, kerja hipnoterapi atau tidak. Apabila seseorang tidak berada dalam keadaan theta, fikirannya masih berfikir, jadi cadangan juga sukar untuk dimasuki.

  5. Tahap hipnosis

  Pada tahap ini cadangan telah dimasukkan ke seseorang. Keadaan badan anda akan menjadi ringan, setengah tidur, tetapi tidak sepenuhnya tidur. Biasanya ahli terapi akan memasukkan cadangan satu demi satu, tidak terlalu banyak, supaya cadangan itu dapat berfungsi dengan baik. Apa yang perlu dipertimbangkan pada peringkat ini bukan untuk tidur, kerana cadangan sukar untuk dimasukkan.

  6. Peringkat cadangan posthypnotic

  Cadangan akan berterusan selepas hipnosis selesai. Tujuan tahap ini adalah supaya tingkah laku pesakit benar-benar terbentuk seperti yang diharapkan. Satu contoh cadangan yang boleh disertakan ialah, "Mulai sekarang, apabila anda mencerminkan, anda akan merasa luar biasa menakjubkan."

  "Apabila anda melihat cat dinding bilik anda, anda akan teruja dan gembira."

  7. Peringkat penamatan

  Pada peringkat ini, proses hipnoterapi berakhir. Anda akan dibawa kembali ke kesedaran. Sudah tentu, secara tidak langsung terbangun seperti itu. Terdapat kata-kata yang akan membawa anda kembali.

  Apakah keadaan yang boleh diatasi dengan hipnoterapi?

  Berikut adalah beberapa syarat yang boleh diatasi dengan hipnoterapi, seperti:

  • Kebimbangan
  • Kesakitan kronik
  • Sukar untuk menumpukan perhatian
  • Mahu berhenti merokok
  • Memadamkan gigi
  • Berat badan berlebihan
  • Sindrom nyeri perut disebabkan oleh tekanan