Rumah » Kanser kolon » Prosedur Biopsi dan Ujian Makmal untuk Mengesan Risiko Kanser Kolon

  Prosedur Biopsi dan Ujian Makmal untuk Mengesan Risiko Kanser Kolon

  Diagnosis kanser kolon memainkan peranan penting dalam menentukan risiko genetik, mengesan kanser pada peringkat awal, dan menentukan ciri-ciri dan kemungkinan penyebaran penyakit. Pemeriksaan kanser boleh membantu doktor membuat pelan rawatan anda dan memantau keberkesanan kanser. Adalah penting untuk memahami pelbagai pemeriksaan dan ujian diagnostik yang digunakan dalam pengesanan dan rawatan kanser kolon. Berunding dengan doktor anda tentang aduan yang anda rasa.

  Ujian apa yang mungkin disyorkan oleh doktor untuk mengesahkan diagnosis kanser kolon?

  Biopsi

  Sekiranya doktor mengesyaki potensi kanser kolon semasa pemeriksaan awal, sampel tisu usus akan dicopot dengan kolonoskopi. Dalam biopsi, doktor mengambil sekeping kecil tisu usus dengan instrumen khas yang dilalui melalui kolonoskop. Biasanya pendarahan sedikit akan berlaku selepas prosedur ini, tetapi ia akan berhenti selepas beberapa ketika. Bahagian usus besar mungkin perlu dikeluarkan secara surgikal untuk membuat diagnosis, tetapi ini jarang berlaku.

  Ujian sampel makmal

  Sampel yang diperolehi dari biopsi (melalui kolonoskopi atau pembedahan) dihantar ke makmal di mana ahli patologi memeriksa mereka dengan mikroskop. Patologi adalah doktor yang dilatih untuk menentukan diagnosis kanser kolon dan penyakit lain melalui sampel tisu. Ujian lain boleh disyorkan jika kanser kolon dijumpai, tetapi satu-satunya cara untuk memastikan adalah untuk memeriksa sampel dengan mikroskop.

  Berikut adalah dua jenis ujian makmal yang biasa digunakan untuk mengesahkan diagnosis kanser kolon:

  Ujian gen

  Ujian makmal lain juga boleh dilakukan pada spesimen biopsi untuk membantu mengklasifikasikan kanser dengan lebih baik. Doktor boleh menyemak perubahan dalam gen tertentu dalam sel-sel kanser yang boleh menjejaskan kaedah rawatan terbaik. Sebagai contoh, doktor kini biasanya menguji sel untuk perubahan dalam gen KRAS. Gen ini bermutasi dalam kira-kira 4 daripada 10 kanser kolorektal. Sesetengah doktor juga boleh menguji perubahan dalam gen BRAF. Pesakit kanser dengan mutasi dalam salah satu gen ini tidak mendapat manfaat daripada rawatan dengan ubat anti kanser tertentu seperti cetuximab (Erbitux®) dan panitumumab (Vectibix®).

  Ujian MSI

  Kadangkala tisu tumor akan diuji untuk melihat jika perubahan berlaku yang dinamakan ketidakstabilan mikrosatelit (MSI). Perubahan ini ditemui dalam kebanyakan kanser kolorektal yang disebabkan oleh kanser kolonik bukan poliposis keturunan (HNPCC) dan juga boleh menjejaskan sesetengah kanser pada pesakit yang tidak mempunyai HNPCC. Terdapat 2 sebab untuk menguji kanser kolorektal untuk MSI. Sebab pertama ialah mengenal pasti pesakit yang mesti diuji untuk HNPCC. Diagnosis HNPCC dapat membantu merancang pemeriksaan lanjut pada pesakit (contohnya wanita dengan HNPCC mungkin perlu ditayangkan untuk kanser rahim). Di samping itu, jika pesakit dikenali mempunyai HNPCC, saudara-mara mereka juga boleh memilikinya, dan mungkin juga ingin diuji. Jika mereka benar-benar mempunyai HNPCC, risiko mendapat kanser akan meningkat dan memerlukan pemeriksaan lanjut. Alasan kedua adalah untuk mengetahui bahawa peringkat awal kanser kolorektal mempunyai MSI yang boleh mengubah cara ia dirawat.

  Sesetengah doktor mencadangkan ujian MSI hanya jika pesakit memenuhi kriteria tertentu. Doktor lain menguji semua kanser kolon untuk MSI, dan selebihnya masih ditentukan berdasarkan umur pesakit atau peringkat kanser. Terdapat beberapa cara untuk menguji MSI. Salah satu cara adalah untuk memulakan ujian DNA untuk MSI. Cara kedua ialah melakukan ujian imunohisthemik pertama untuk melihat sama ada protein tertentu yang berkaitan dengan MSI tidak terdapat dalam sel-sel kanser. Sekiranya ujian ini kelihatan mencurigakan, maka ujian DNA untuk MSI akan dijalankan. Tidak semua pesakit mempunyai sel kanser yang menunjukkan MSI mempunyai HNPCC. Untuk menguji HNPCC, darah diambil untuk memeriksa perubahan dalam gen yang menyebabkan HNPCC dalam DNA sel darah.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Juga Baca:

  • 10 Cara Berkesan untuk Mengendalikan Kesakitan Kanser
  • Tumor, myomas dan sista: Apakah perbezaan dan persamaan?
  • Mencegah Kanser Dengan Bakteria di Usus