Rumah » Maklumat Kesihatan » Prosedur dan Cara Kerja Insurans Kesihatan untuk Melindungi Rawatan

  Prosedur dan Cara Kerja Insurans Kesihatan untuk Melindungi Rawatan

  Insurans kesihatan adalah sistem yang menjamin atau merangkumi perbelanjaan perubatan atau penjagaan jika anda mengalami penyakit atau kemalangan. Sesetengah orang mungkin memperoleh insurans kesihatan dari tempat kerja mereka, tempat kerja ibu bapa, didaftarkan sebagai ahli insurans swasta, atau melalui program kerajaan seperti BPJS.

  Sesetengah institusi atau syarikat kerja akan menyediakan perlindungan insurans untuk pasangan dan anak-anak untuk pekerja yang sudah berkahwin.

  Pada masa ini, semua orang dikehendaki mempunyai insurans kesihatan daripada kerajaan (BPJS), untuk memberi jaminan dan kemudahan untuk meliputi perbelanjaan perubatan.

  Di samping itu, sesetengah orang juga memilih untuk menambah insurans kesihatan swasta untuk individu atau keluarga. Jadi, bagaimana insuran kesihatan berfungsi untuk menampung perbelanjaan perubatan? Lihat di sini alur kerja.

  Bagaimana insurans kesihatan berfungsi

  Sumber: Berita broker barang

  Insuran kesihatan menawarkan pelbagai jenis produk, dari kos pesakit ke hospital.

  Insurans kesihatan pesakit luar akan menyediakan perlindungan perkhidmatan dalam bentuk kos sebelum dan selepas proses kemasukan ke hospital, pemerhatian doktor, diagnosis, rawatan, pemulihan, dan perkhidmatan kesihatan lain yang tidak memerlukan pesakit untuk tinggal di hospital.

  Di samping itu, insurans kesihatan juga memberi perlindungan untuk kos melahirkan anak, kedua-dua penghantaran biasa dan sesar.

  Untuk mendapatkan manfaat insurans kesihatan, anda sebagai pelanggan yang diinsuranskan perlu membayar premium secara tetap pada masa yang ditetapkan. Jumlah premium yang perlu dibayar akan disesuaikan dengan keadaan kesihatan anda, tahap risiko, manfaat, dan peruntukan lain dari syarikat insurans, aka penanggung insurans.

  Biasanya insurans akan memberikan pilihan premium insurans, yang kemudiannya boleh dipilih oleh diri sendiri mengikut keperluan anda.

  Kemudian premium dari setiap pelanggan yang diinsuranskan akan diuruskan oleh penjamin untuk mengatasi masalah kesihatan yang dialami oleh pelanggan lain dan mereka yang membuat tuntutan. Jadi, sistem itu adalah peredaran wang dari pelanggan untuk menampung risiko yang dialami oleh pelanggan lain. Ini adalah bagaimana insurans kesihatan berfungsi secara umum.

  Apakah prosesnya jika saya mahu menuntut insurans?

  Sumber: MedApplications

  Apabila pelanggan yang berisiko ingin menuntut insurans, penanggung insurans akan membayar yuran tersebut mengikut syarat yang dipersetujui.

  Sebelum memberi tuntutan, penanggung insurans akan memastikan keadaan tuntutan itu benar-benar menjadi bencana dan bukan kejadian yang disengajakan. Dalam perjanjian insurans atau perjanjian pelanggan, biasanya dituliskan perjanjian bahwa suatu insiden yang mempunyai unsur yang disengajakan tidak akan ditanggung oleh insuran.

  Di samping itu, data dasar pelanggan juga akan disenaraikan, sebarang perkhidmatan kesihatan yang boleh dituntut atau ditanggung oleh syarikat insurans atau syarikat insurans.

  Memiliki insurans akan membantu anda menangani masa depan, terutama kemungkinan tidak dirancang. Anda tidak akan tahu bila penyakit atau bencana datang, maka insurans akan dapat membuat anda lebih selamat dan lebih selesa untuk menangani pelbagai kemungkinan.

  Di samping itu, sebelum anda mempunyai insurans, pertama-tama fahami bagaimana kerja insurans kesihatan yang akan anda pilih. Memahami kos premium, rawatan apa yang boleh dilindungi, dan cara menuntut insurans.

  Juga Baca:

  • 4 Perkara Yang Perlu Diperhatikan Ketika Memilih Insurans
  • Apa Yang Perlu Dipahami Sebelum Memilih Insurans Pendidikan Anak
  • 5 Tips untuk Mengekalkan Stamina dan Kesihatan Walaupun Jadual Pepejal Super