Rumah » Anemia » Prosedur Diagnostik dan Ujian Anemia Hemolytic

  Prosedur Diagnostik dan Ujian Anemia Hemolytic

  Banyak ujian digunakan untuk mendiagnosis anemia hemolitik. Ujian ini dapat membantu mendiagnosis, mencari sebab-sebab, dan mengetahui keadaannya yang teruk.

  Count Blood Complete (CBC)

  Dalam banyak kes, ujian awal yang digunakan untuk mendiagnosis anemia adalah menghitung jumlah darah (CBC). CBC boleh mengukur bahagian darah anda.

  Ujian ini memeriksa kadar hemoglobin dan hematokrit. Hemoglobin adalah protein kaya besi dalam sel darah merah yang membawa oksigen ke tubuh, sementara hematokrit adalah ukuran sel darah merah dalam darah anda. Tahap rendah hemoglobin atau hematokrit adalah tanda anemia.

  Julat hemoglobin dan hematokrit yang normal boleh berbeza-beza bergantung kepada populasi kaum dan etnik tertentu. Doktor akan menerangkan hasil ujian anda secara penuh.

  CBC juga digunakan untuk memeriksa jumlah sel darah merah, sel darah putih, dan platelet dalam darah. Hasil yang tidak normal adalah tanda anemia hemolitik, gangguan darah lain, jangkitan, atau keadaan lain.

  Di samping itu, CBC boleh menyemak jumlah purata corpuscular (MCV). MCV adalah saiz purata sel darah merah. Hasilnya boleh digunakan sebagai petunjuk kepada punca anemia anda.

  Jika keputusan KBC menunjukkan bahawa anda mempunyai anemia, anda mungkin memerlukan ujian darah lain untuk mengetahui jenis dan keterukan anemia yang anda miliki.

  Kiraan reticulocyte

  Kiraan retikulosit mengukur bilangan sel darah merah jambu dalam darah anda. Ujian ini akan menilai prestasi tulang sumsum anda dalam membuat sel darah merah secara normal.

  Orang yang mengalami anemia hemolitik biasanya mempunyai jumlah retikulosit yang tinggi kerana sumsum tulang mereka bekerja keras untuk menggantikan sel-sel darah merah yang musnah.

  Pembedahan periferi

  Untuk ujian ini, doktor anda akan memeriksa sel darah merah melalui mikroskop. Beberapa jenis anemia hemolitik mengubah bentuk normal sel darah merah.

  Ujian Coombs

  Ujian ini boleh menunjukkan kehadiran atau ketiadaan antibodi yang dibuat oleh badan untuk memusnahkan sel-sel darah merah.

  Ujian haptoglobin, bilirubin, dan fungsi hati

  Apabila ia pecah, sel darah merah melepaskan hemoglobin ke dalam aliran darah. Hemoglobin bergabung dengan bahan kimia yang dipanggil haptoglobin. Tahap rendah haptoglobin dalam aliran darah adalah tanda anemia hemolitik.

  Hemoglobin dipecah menjadi sebatian yang dipanggil bilirubin. Kadar bilirubin yang tinggi dalam aliran darah mungkin merupakan tanda anemia hemolitik. Tahap tinggi sebatian ini juga berlaku kerana beberapa penyakit hati dan pundi hempedu. Oleh itu, anda mungkin memerlukan ujian fungsi hati untuk mengetahui punca kadar bilirubin yang tinggi dalam tubuh anda.

  Elektroforesis hemoglobin

  Ujian ini secara khusus memeriksa pelbagai jenis hemoglobin dalam darah anda. Ini dapat membantu mendiagnosis jenis anemia yang anda miliki.

  Ujian hemoglobinuria (PNH)

  PNH digunakan untuk mengesan sel darah merah yang kehilangan protein tertentu.

  Ujian kerapuhan Osmotic

  Ujian ini dilakukan untuk mencari sel darah merah yang lebih rapuh daripada sel darah merah biasa. Sel-sel ini boleh menjadi tanda spherocytosis keturunan (sejenis anemia hemolitik herediter).

  Kekurangan ujian glukosa-6-fosfat dehidrogenase (G6PD)

  Dalam kes kekurangan G6PD, sel darah merah kehilangan enzim penting yang dipanggil G6PD. Ujian ini digunakan untuk mencari enzim yang hilang dalam sampel darah.

  Uji air kencing

  Ujian air kencing akan mengesan kehadiran hemoglobin bebas (protein yang membawa oksigen dalam darah) dan besi.

  Ujian sumsum tulang

  Ujian sumsum tulang boleh menunjukkan prestasi tulang sumsum anda yang sihat untuk membuat sel darah yang mencukupi. Ujian sumsum tulang dibahagikan kepada dua, iaitu aspirasi dan biopsi.

  Untuk aspirasi sumsum tulang, doktor akan mengambil sejumlah kecil cecair dari sumsum tulang melalui jarum. Sampel diperiksa di bawah mikroskop untuk memeriksa sel-sel yang rosak.

  Sementara itu, biopsi sumsum tulang boleh dilakukan serentak atau selepas aspirasi. Untuk ujian ini, doktor akan mengambil sejumlah kecil tisu sumsum tulang melalui jarum. Sampel tisu diperiksa untuk menentukan bilangan dan jenis sel dalam sumsum tulang.

  Anda mungkin tidak perlu menjalani ujian sumsum tulang jika ujian darah menunjukkan punca anemia hemolitik.

  Ujian lain untuk mencari punca anemia

  Kerana anemia mempunyai banyak sebab, anda boleh diuji untuk keadaan seperti:

  • Kegagalan buah pinggang
  • Keracunan plumbum
  • Vitamin atau kekurangan zat besi

  Ujian anemia Sickle dan kekurangan G6PD untuk bayi

  Di beberapa negara, ujian anemia sel sabit dan kekurangan D6PD telah dicadangkan untuk bayi baru lahir. Jenis anemia hemolitik keturunan ini dapat dikesan melalui ujian darah rutin.

  Adalah penting untuk mendiagnosis anemia hemolitik seawal mungkin supaya kanak-kanak mendapat rawatan yang betul.