Rumah » Maklumat Kesihatan » Prosedur Imbas CT untuk Mengesan Penyakit Jantung

  Prosedur Imbas CT untuk Mengesan Penyakit Jantung

  Imbasan Tomography berkomputer (CT) untuk jantung, atau sering dipanggil kalsium skor imbasan jantung, adalah ujian yang digunakan untuk mengesan kalsium yang terkumpul menjadi plak aterosklerotik dalam arteri jantung, pada pesakit dengan penyakit jantung. Ini adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mengesan pengumpulan atau penebalan kalsium di dalam hati sebelum tanda-tanda penyakit muncul. Peningkatan kalsium lebih tinggi, bermakna semakin tinggi kemungkinan aterosklerosis, yang juga menunjukkan corak sistem koronari yang mungkin dan risiko yang tinggi terhadap masalah lain di hati pada masa akan datang. Doktor anda biasanya akan menggunakan ujian ini untuk menilai risiko penyakit arteri jantung masa depan.

  Dalam sesetengah kes penyakit jantung, seperti aterosklerotik "plak tipis" yang tidak dapat dikesan oleh imbasan CT, harus diingat bahawa ujian ini tidak boleh menjadi penanda aras 100% dalam meramalkan risiko penyakit berbahaya hati, seperti serangan jantung. Doktor anda boleh meminta anda menjalani angiogram CT (coronary angiogram (CTA) untuk melihat langsung ke arteri jantung anda. Dengan CTA, imej arteri jantung anda akan kelihatan. CTA adalah ujian yang kini sering dilakukan untuk menyelesaikan imbasan CT.

  Apakah tujuan imbasan CT??

  Imbasan CT akan memberikan gambaran terperinci tentang jantung dan jantung. Ujian ini boleh mendiagnosis atau mengesan penyakit berikut:

  • Plak ditemui di arteri jantung, yang boleh menentukan risiko penyakit jantung
  • Penyakit jantung kongenital (masalah jantung yang berlaku sejak lahir)
  • Masalah dengan injap jantung
  • Terdapat masalah dengan arteri yang membekalkan jantung
  • Tumor jantung
  • Masalah dengan fungsi pam jantung

  Apa yang perlu disediakan sebelum menjalani imbasan CT jantung?

  Anda mungkin perlu mengambil tindakan perubatan lanjut. Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan kafein dan rokok bermula dari 4 jam sebelum ujian dijalankan. Pengimbas CT ini menggunakan X-ray. Bagi keselamatan anda, jumlah radiasi yang diberikan adalah minimum. Kerana X-ray boleh membahayakan perkembangan janin, prosedur ini tidak disyorkan untuk anda yang hamil. Beritahu doktor anda jika anda berada dalam keadaan:

  • Dapatkan hamil
  • Adakah menjalani terapi radiasi

  Fungsi mewarna untuk membantu menggambarkan hati

  Anda juga boleh disuntik dengan pewarna kontras untuk membantu pengimbas CT menggambarkan arteri jantung anda.

  Pewarna kontras ini akan diberikan melalui vena (IV) di tangan atau lengan anda. Jika anda akan disuntik dengan pewarna ini, anda mungkin diminta untuk tidak makan dan minum apa-apa selama 4-6 jam sebelum ujian dijalankan.

  Sebelum disuntik dengan pewarna kontras ini, berikut adalah perkara yang perlu anda lakukan:

  • Beritahu doktor anda jika badan anda mengalami reaksi kerana disuntik oleh pewarna untuk radiasi atau rawatan lain. Anda mungkin diminta untuk mengambil ubat tertentu sebelum ujian supaya tubuh anda boleh "menerima" pewarna kontras ini.
  • Beritahu doktor tentang apa ubat-ubatan yang anda ambil, kerana anda mungkin diminta untuk tidak mengambil ubat-ubatan ini buat sementara waktu sebelum ujian dilakukan, termasuk ubat diabetes dan metformin (Glucophage).

  Setelah pewarna kontras ini disuntik ke dalam badan anda, anda mungkin merasakan yang berikut:

  • Sensasi haba
  • Perasaan logam di dalam mulut
  • Tubuh awak terasa hangat

  Sensasi ini adalah normal dan biasanya hilang dalam beberapa saat.

  Apa yang akan berlaku semasa imbasan CT berlangsung?

  • Anda akan memakai gaun hospital dan diminta mengeluarkan semua aksesori atau barang kemas anda. Kemudian jururawat di hospital akan mengukur ketinggian, berat badan, dan tekanan darah anda. Mungkin jururawat akan mengambil darah anda untuk analisis lemak.
  • Anda akan berada di meja pengimbas.
  • Doktor / pakar teknologi akan membersihkan tiga bahagian di dada dan elektrod tempat di kawasan tersebut. Bagi lelaki, disyorkan untuk mencukur beberapa bulu di dada supaya elektrod boleh melekat. Elektrod ini akan disambungkan ke monitor electrocardiograph (ECG) yang akan mengukur aktiviti elektrik jantung anda semasa ujian.
  • Semasa imbasan, anda boleh merasakan jadual pengimbas yang bergerak di dalam pengimbas berbentuk donat. Imbasan CT berkelajuan tinggi ini akan menangkap beberapa imej yang disegerakkan dengan kadar jantung anda.
  • Mungkin model jantung 3D anda diimbas.
  • Anda tidak boleh bergerak semasa ujian, kerana ia boleh membuat imej menjadi kabur. Anda juga mungkin diminta untuk menahan nafas anda selama beberapa saat.
  • Semua ujian mengambil kira-kira 10 minit

  Radiologi jantung kemudian akan menganalisis imej untuk melihat apakah terdapat kalsifikasi dalam arteri jantung menggunakan program komputer yang canggih. Sekiranya kalsium tidak dikesan, keputusan ujian dianggap negatif. Walau bagaimanapun, ini tidak termasuk plak bukan kalsium nipis. Sekiranya terdapat kalsium dalam arteri jantung, maka komputer akan membuat "nilai" kalsium yang menganggarkan kemungkinan penyakit arteri jantung.

  Apa yang berlaku selepas imbasan CT jantung?

  Anda boleh meneruskan aktiviti anda seperti biasa dan makan seperti biasa selepas melengkapkan imbasan CT jantung. Keputusan imbasan ini akan menunjukkan:

  • Jumlah dan ketumpatan atau ketebalan plak kalsium dalam arteri jantung
  • Nilai kalsium

  Hasil pemeriksaan CT jantung anda akan dinilai oleh sekumpulan pakar jantung, termasuk ahli radiologi jantung, dan pakar pengurusan penyakit jantung. Pasukan ini akan menilai nilai kalsium anda dan angiogram CT, digabungkan dengan faktor risiko lain seperti penilaian faktor risiko, tekanan darah, dan analisis lemak, untuk menentukan risiko penyakit dalam arteri jantung ke hadapan. Pasukan ini akan memberi cadangan mengenai gaya hidup, ubat, dan ujian jantung tambahan untuk menangani penyakit jantung yang mungkin anda alami.

  Risiko CT scan jantung

  1. Terdedah kepada sinaran sinaran

  Imbasan CT lakukan mendedahkan badan anda kepada radiasi yang lebih banyak daripada sinar-X. Sering kali tubuh anda diimbas oleh X-ray atau CT scan dapat meningkatkan risiko kanser. Walau bagaimanapun, jika hanya satu imbasan yang dilakukan, risiko kecil akan berlaku.

  2. Alahan dengan pewarna kontras

  Mungkin sesetengah daripada anda alah kepada pewarna kontras. Beritahu doktor atau pengendali anda apabila imbasan akan berlaku jika anda mempunyai alahan untuk memecah pewarna. Berikut adalah tanda-tanda jika anda alahan terhadap pewarna kontras:

  • Pewarna kontras yang paling biasa adalah pewarna kontras yang mengandungi Iodin yang disuntik ke dalam urat anda. Jika seseorang itu alah kepada Iodin, maka orang itu akan muntah, hidung berair, gatal-gatal, atau mungkin bintik-bintik merah muncul.
  • Jika anda masih perlu disuntik dengan pewarna kontras, anda mungkin dinasihatkan untuk mendapatkan antihistamin atau steroid sebelum ujian.
  • Ginjal membantu badan anda untuk "membuang" yodium. Sekiranya anda mempunyai penyakit buah pinggang atau diabetes, anda akan diberikan cecair tambahan selepas ujian selesai untuk membantu membersihkan yodium dari badan anda..
  • Walaupun sangat jarang, pewarna kontras boleh menyebabkan alahan yang sangat berbahaya, iaitu anafilaksis. Sekiranya anda merasa sukar untuk bernafas apabila ujian dilakukan, dengan cepat biarkan pengendali pengimbas tahu.

  BACA JUGA:

  • Adakah benar bahawa imbasan CT boleh menyebabkan kanser?
  • Tanda-tanda awal penyakit jantung pada lelaki
  • 8 Cara Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung