Rumah » Maklumat Kesihatan » Program Bayi Bayi Boleh Berjaya Sehingga 80% Semasa Menjalankan Ujian DNA Embrio

  Program Bayi Bayi Boleh Berjaya Sehingga 80% Semasa Menjalankan Ujian DNA Embrio

  Sesetengah pasangan yang sukar untuk mendapatkan anak, cuba lakukan program IVF. Walau bagaimanapun, kos program IVF tidak murah dan berpatutan, menjadikan pasangan lain enggan melakukan program ini. Selain itu, kejayaan program IVF tidak semestinya berjaya. Adalah diketahui bahawa kejayaan IVF hanya sekitar 20-35%, walaupun ini bergantung pada kondisi telur dan sperma yang digunakan.

  Walau bagaimanapun, anda dan pasangan anda boleh menjadi lebih lega sekarang, kerana satu kajian baru menyatakan bahawa program itu boleh berjaya sehingga 80%. Kemudian bagaimana penyelidik meningkatkan kejayaan IVF? Inilah penjelasannya.

  Punca jumlah program IVF yang tidak berjaya

  Program IVF sememangnya boleh menjadi penyelesaian untuk pasangan yang mengalami kesukaran untuk mempunyai anak. Dalam proses ini, pasukan perubatan akan mengambil telur wanita dan sperma lelaki dan kemudian membawanya bersama di luar tubuh wanita untuk membentuk zigot (hasil pemupukan sperma dan sel telur). Tambahan pula, zigot akan ditanam di rahim seorang wanita, supaya ia boleh berkembang menjadi embrio (janin) sehingga janin tumbuh kuat di dalam rahim.

  Walau bagaimanapun, ternyata program ini tidak begitu mudah dilakukan, terdapat banyak risiko yang mungkin berlaku ketika proses berlangsung, sehingga tidak lazim untuk membuat program IVF gagal. Satu sebab yang boleh menggagalkan program yang agak mengalirkan beg ini adalah 'kualiti' embrio yang tidak cukup baik. Sama ada embrio atau janin lemah atau mempunyai DNA yang tidak normal, jadi ia tidak dapat hidup bertumbuh.

  Ujian DNA embrio boleh meningkatkan peluang kejayaan dalam program IVF

  Tetapi, anda dan pasangan anda tidak berputus asa, kerana baru-baru ini terdapat kajian yang mengatakan bahawa ujian DNA dalam embrio dapat meningkatkan kejayaan program IVF hingga 75-80%. Kenyataan ini datang daripada kajian yang dijalankan oleh penyelidik di Universiti Oxford dan Makmal Genetik Reprogenetics di UK.

  Dalam menjalankan kajian ini, para pakar terlibat sebanyak 100 wanita yang menjalankan program IVF dengan rakan kongsi mereka. Kemudian sebelum embrio ditanam di dalam rahim ibu, embrio atau janin akan mula diperiksa DNA.

  Pemeriksaan DNA yang dipanggil MitoGrade dapat meningkatkan kejayaan IVF dalam 100 wanita. Malah para penyelidik menyatakan bahawa ujian ini juga menambah peluang untuk hamil wanita berumur 30 tahun.

  Ujian mitograde dapat menentukan embrio mana yang dapat tumbuh dengan baik

  Ujian ini boleh mengukur sama ada embrio yang dihasilkan daripada program IVF boleh terus bertambah baik dalam rahim. Dari ujian ini, pasukan perubatan dapat mengetahui embrio yang mempunyai DNA tidak normal dan biasa. Embrio yang tidak normal dengan DNA mempunyai peluang yang lebih kecil daripada embrio biasa untuk bertahan dan berkembang sehingga menjadi janin.

  Di samping itu, penyelidik juga menyatakan bahawa wanita yang lebih tua adalah, makan akan lebih berkemungkinan menghasilkan embrio dengan DNA yang tidak normal. Ini berkaitan dengan proses penuaan sistem reproduktif pada wanita.

  Juga Baca:

  • Bagaimana Ujian DNA berfungsi untuk memeriksa keturunan
  • Seks Bayi Boleh Dikenali Dini dalam Kehamilan, Dengan Ujian Darah
  • Dapatkan hamil Ketahui Kalangan Lengan Atas Anda Pertama