Rumah » Kanser paru-paru » Tips untuk Menjaga Kanak-kanak yang Terjejas oleh Kanser Paru-paru

  Tips untuk Menjaga Kanak-kanak yang Terjejas oleh Kanser Paru-paru

  Menjaga seseorang bukanlah sesuatu yang mudah, terutamanya jika anda mengambil berat terhadap kanak-kanak dengan kanser paru-paru. Kanak-kanak yang mempunyai kanser paru-paru memerlukan lebih banyak perhatian daripada pesakit pada umumnya. Ini boleh menjadi cabaran untuk anda. Oleh itu, anda perlu memberi perhatian lebih kepada orang yang anda sayangi, dan diri anda. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebelum menjaga kanak-kanak dengan kanser.

  Banyak definisi "jururawat"

  Dengan anda yang masih muda, anda mungkin bukan satu-satunya jururawat kanak-kanak. Ini tidak bermakna peranan anda tidak penting. Sokongan dan penjagaan anda bermaksud untuk pesakit-pesakit ini. Peranan anda boleh termasuk membuat panggilan telefon, mengiringi pesakit di mesyuarat dengan doktor, atau makanan memasak dapat membantu pesakit membuka kepada anda.

  Anda memerlukan komunikasi

  Terlepas dari usia anda, penting untuk berkomunikasi dan menggalakkan pesakit untuk berkomunikasi juga. Dengan bercakap dengan mereka, anda boleh memahami bagaimana keadaan mereka sedang berlaku. Pada mulanya, anda mungkin tidak berjaya, tetapi dari masa ke masa, keterbukaan dan keikhlasan anda akan memimpin mereka.

  Anda perlu memberitahu pensyarah atau bos tentang menjadi pengasuh

  Menjaga kanser bermakna anda kadang-kadang terlambat atau melangkau kelas apabila pesakit memerlukan anda. Anda perlu membiarkan pensyarah atau penyelia tahu supaya mereka dapat menyokong anda dengan jadual yang lebih fleksibel.

  Anda perlu berbincang dengan anak anda bagaimana anda dapat membantu dia berkomunikasi dengan pasukan perubatan

  Anda akan berpeluang bercakap dengan pasukan perubatan semasa tempoh penjagaan pesakit. Walau bagaimanapun, dengan kanser paru-paru dapat membuat kanak-kanak sukar untuk bercakap dengan pasukan dan menyatakan diri mereka. Anda boleh menawarkan bantuan dengan menerangkan kesan sampingan penjagaan kanak-kanak atau mendengar dan menulis maklumat semasa mesyuarat.

  Anda perlu mengekalkan kesihatan anda

  Kesihatan anda juga penting. Anda perlu meminta bantuan jika anda tidak tahu apa yang perlu dilakukan atau jika anda memerlukan masa untuk diri sendiri. Anda perlu berehat dan mengambil sedikit masa untuk diri sendiri supaya anda tidak dibebani atau ditekankan. Menguruskan tanggungjawab, komitmen dan gaya hidup adalah perkara yang sama pentingnya dalam memenuhi keperluan anda dan menjaga kanak-kanak dengan kanser paru-paru.

  Tidak ada cara yang betul atau salah untuk menjadi penjaga. Anda boleh mencari jalan yang sesuai dengan anda dan cuba sebanyak mungkin. Ini mungkin perkara baru untuk anda, jadi beri peluang kepada anda untuk membuat perubahan.