Rumah » Maklumat Kesihatan » Tips untuk Penyusuan Bayi 4 Perkara Yang Perlu Diperhatikan

  Tips untuk Penyusuan Bayi 4 Perkara Yang Perlu Diperhatikan

  Mempunyai anak kembar adalah satu harapan besar untuk beberapa pasangan. Satu muka bayi yang comel akan membuat semua orang kagum, keserupaan wajahnya akan mewujudkan kesan uniknya sendiri.

  Walaupun ia kelihatan menyeronokkan dan menyeronokkan, tetapi sebenarnya menjaga kembar tidak semudah yang dibayangkan oleh kebanyakan orang. Ibu-ibu yang mempunyai anak kembar pastinya lebih sukar dan mudah dibandingkan dengan seorang anak.

  Salah satu perkara yang dianggap agak sukar dan menyusahkan bagi ibu-ibu yang mempunyai kembar adalah ketika memberikan susu ibu. Kemudian, apa yang perlu dipertimbangkan apabila menyusukan anak kembar?

  Petua untuk menyusukan anak kembar

  Seperti yang sudah anda ketahui, penyusuan eksklusif perlu dilakukan sehingga bayi berusia 6 bulan. Susu ibu adalah makanan utama dan pertama untuk bayi. Selama ini ibu-ibu secara rutin dikehendaki memberikan susu ibu kepada bayi mereka untuk keperluan pertumbuhan dan perkembangan bayi sendiri. Selepas bayi berusia 6 bulan, ibu dapat menyediakan penyusuan susu ibu sebagai tambahan kepada pemakanan bayi yang semakin matang.

  Bagi anda yang mempunyai kembar, sudah tentu anda perlu 'memutar otak anda' tentang bagaimana dia dapat memberi susu kepada bayi-bayinya. Dalam keadaan ini, ibu kembar mesti tahu tip untuk menyusukan anak kembar supaya berasa ringan dan mudah. Berikut adalah tip untuk menyusukan bayi yang boleh dilakukan.

  1. Penyusuan susu ibu

  Menyusukan bayi dengan kedudukan yang menyokong kepala (tdia berpegangan atau memegang bola sepak)

  Memberi susu ibu kepada kembar tidak mudah. Sebagai seorang ibu, anda mesti mempunyai cara sendiri untuk memberikan susu ibu kepada dua bayi anda supaya kembar dapat selesa dan tenang ketika menyusu.

  Kondisi yang selesa dalam penyusuan susu ibu mempunyai peranan penting dalam kelancaran semasa proses menyusu. Kedudukan pertama yang boleh dilakukan apabila menyusui anak kembar adalah untuk meletakkan kepala bayi.

  Anda boleh menyokong kedua-dua kepala bayi anda menggunakan telapak tangan anda. Sementara itu, badan bayi terselip di bawah tangan anda. Sekiranya anda memberi makan bayi dengan payudara kanan, anda boleh memegangnya menggunakan tangan kanan anda. Dan sebaliknya.

  Anda boleh meletakkan bayi anda pada sokongan atau bantal, atau di pangkuan anda. Menyokong leher, bahu dan kepala bayi dengan menggunakan tangannya. Matlamat bayi anda, biarkan kaki bayi melekat pada bahagian belakang.

  Menyusukan bayi dengan membawa (memegang buaian)

  Anda boleh memeluk kedua bayi anda, letakkan kepala bayi anda pada siku. Sementara itu, anda boleh meletakkan kepala bayi yang akan menyusu pada payudara kanan, anda boleh meletakkannya pada siku tangan kanan, dan kedudukan pantat bayi berada di telapak tangan. Anda boleh melakukan cara yang sama dengan meletakkan bayi yang lain di sebelah kiri.

  Menyusukan dengan kedudukan gabungan

  Memberi susu kepada kembar juga boleh dilakukan dengan menggabungkan dua kedudukan di atas. Berikan susu ibu kepada satu bayi dengan memegangnya, manakala untuk bayi yang lain dengan menyokong kepala.

  Anda boleh melakukan ini secara bergantian supaya bayi anda berasa selesa, kerana kedudukan yang selesa akan memudahkan proses menyusu. Bagi menjaga kembar, ibu bapa mesti bersikap adil kerana ada saat-saat ketika bayi merasa cemburu jika ibu bapanya hanya memperhatikan salah seorang dari mereka.

  2. Menyusukan anak kembar pada masa yang sama

  Walaupun sukar, tetapi menyusukan anak kembar secara serentak memang diperlukan. Ini dilakukan untuk mengelakkan dan mengelakkan kecembagaan antara satu bayi dan yang lain. Di samping itu, menyusukan secara serentak juga boleh menjimatkan tenaga.

  3. Menyusu secara bergilir di payudara

  Kami mengesyorkan agar anda memberi makan bayi anda secara bergilir. Elakkan membiarkan bayi anda menyusu di payudara yang sama terlalu lama. Ini dilakukan agar penyusuan bayi dalam kembar anda seimbang dan juga mengekalkan pengeluaran susu dalam kedua-dua payudara seimbang.

  4. Memompa susu ibu

  Jika anda merasa bosan menyusukan bayi anda, maka anda boleh mengepam susu payudara di payudara anda. Anda boleh meminta bantuan daripada suami atau keluarga anda untuk memberikan susu kepada si kembar.

  Pada dasarnya, penyusuan anak kembar adalah satu perkara yang selesa, baik untuk ibu dan bayi. Dalam memberi susu kepada kembar, anda dinasihatkan untuk memenuhi keperluan pemakanan supaya keperluan bayi anda dipenuhi. Elakkan makan makanan atau minuman yang tidak sihat untuk mengelakkan masalah kesihatan di kedua-dua bayi. Jika terdapat masalah dengan payudara anda, anda perlu segera menghubungi doktor atau bidan anda untuk dirawat dengan segera supaya aktiviti penyusuan anda licin lagi.

  Juga Baca:

  • Faktor-Faktor Yang Membuat Kembar Wanita Hamil
  • Kenapa Kembar Sama Dan Berbeza?
  • Adakah Ibu Dapat Cepat Jika Mereka Telah Melahirkan?