Rumah » Maklumat Kesihatan » Tips Penjagaan Kulit Ulser pada Orang dengan Diabetes

  Tips Penjagaan Kulit Ulser pada Orang dengan Diabetes

  Menurut American College of Foot and Ankle Surgeons, pesakit kencing manis mempunyai risiko 15% mendapat ulser (ulser diabetik). Ulser yang berlaku pada pesakit kencing manis biasanya berlaku akibat kesan neuropati atau kerosakan pada tisu saraf yang merupakan komplikasi diabetes. Diabetes juga merupakan punca utama amputasi (tidak traumatik) di Amerika Syarikat. Kira-kira 14 hingga 24% pesakit diabetes perlu menjalani amputasi akibat kecederaan pada badan dan tidak diubati dengan baik.

  Punca maag kaki pada pesakit kencing manis

  Ulser yang berlaku pada pesakit kencing manis biasanya disebabkan oleh beberapa perkara, iaitu:

  1. Peredaran darah yang lemah

  Kerosakan pada saluran darah bermula dari saluran darah kecil, yang biasanya terdapat di tangan dan kaki. Walau bagaimanapun, bahagian badan yang paling sering mengalami ulser (ulser diabetik) berlaku di bahagian bawah badan, ini disebabkan oleh badan yang lebih rendah seperti kaki dari peredaran darah utama. Adalah diketahui bahawa 10-20% ulkus yang terjadi pada penderita diabetes berlaku pada kaki bawah.

  Peredaran darah yang lemah adalah salah satu daripada komplikasi diabetes. Ini akan melambatkan penyembuhan luka, kerana luka tidak boleh mendapat pengambilan dan 'ubat' yang harus diperoleh dari darah mengalir. Jika ini berterusan, ia boleh menyebabkan luka yang dijangkiti dan kemudian muncul ulser.

  2. kerosakan saraf

  Menurut Kementerian Kesihatan Indonesia, 54% pesakit kencing manis mengalami kerosakan saraf sebagai komplikasi diabetes. Kerosakan saraf disebabkan oleh gula darah tinggi dalam pesakit kencing manis. Gula adalah bahan utama dalam metabolisme sel. Apabila gula tidak disalurkan ke dalam sel dalam badan, sel akan mengalami 'kelaparan'. Sekiranya ini berlaku secara berterusan boleh menyebabkan kematian sel. Kematian ke sel saraf boleh menyebabkan kerosakan pada tisu saraf. Kerosakan saraf ini kemudian mengurangkan sensitiviti tubuh, salah satunya adalah kepekaan pada kaki dalam merasakan objek tajam.

  3. Luka yang terkena

  Berkaitan dengan dua faktor sebelumnya, luka yang tidak sembuh disebabkan oleh peredaran darah yang lemah dan gula tidak disalurkan dengan baik. Luka sukar sembuh dan menjadi tempat untuk membangunkan bakteria dan virus.

  4. Menurun sistem imun

  Pesakit kencing manis mempunyai sistem imun yang rendah, yang kemudiannya menyebabkan luka untuk menyembuhkan lebih lama dan mudah dijangkiti.

  Ulser pada pesakit kencing manis tidak selalu cedera

  Sakit bukanlah gejala utama yang berlaku pada luka yang dialami oleh orang yang menghidap diabetes, kerana biasanya mereka tidak merasa sakit pada kaki yang cedera. Perkara pertama yang sering timbul ialah nanah atau cecair yang keluar dari luka, maka ia akan muncul kemerahan dan bengkak pada luka dan dari masa ke masa menyebabkan bau busuk.

  Gejala-gejala lain disebabkan jika luka semakin buruk adalah luka kelihatan hitam kerana sel-sel semakin banyak mati kerana tidak mendapat makanan dari saluran darah. Kemudian ia akan menjadi gangren, di mana lebih banyak sel-sel mati akan muncul dan muncul di permukaan sekitar luka. Apabila ini berlaku, biasanya tindakan perubatan diambil adalah untuk menjalankan operasi untuk mengeluarkan tisu yang mati atau ulser.

  Bagaimana untuk merawat ulser pada pesakit kencing manis?

  Sekiranya terdapat kecederaan kepada pesakit kencing manis, apa yang boleh dilakukan untuk mengelakkan mereka menjadi masalah yang serius dan mempercepat penyembuhan luka-luka ini adalah:

  1. Berhati-hati dan periksa luka secara kerap

  Jangan meremehkan luka kecil, kerana dari luka kecil yang tidak dirawat dengan betul, boleh menjadi tempat untuk pertumbuhan bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan.

  2. Bersihkan luka

  Bilas luka dengan air yang mengalir untuk mengeluarkan kotoran pada luka, jangan gunakan sabun, kerana ia boleh menyebabkan kerengsaan. Gunakan salap antibiotik untuk mencegah jangkitan dan perlindungan dengan menggunakan pembalut steril. Tukar pembalut dengan kerap setiap hari dan bersihkan kulit sekitar luka menggunakan sabun. Berhati-hati dan perhatikan luka sama ada jangkitan itu muncul atau tidak.

  3. Semak dengan doktor

  Semak luka kepada doktor, walaupun hanya luka kecil tidak menunggu luka menjadi teruk dan semakin besar. Lebih kecil dan lebih awal luka itu diperiksa oleh doktor, proses penyembuhan yang lebih tinggi dan lebih cepat.

  4. Elakkan hubungan fizikal dan letakkan tekanan pada luka

  Dalam pesakit kencing manis sering mendapat luka di bahagian bawah kaki, anda tidak perlu meletakkan tekanan. Sebagai contoh jika luka adalah pada kaki tunggal, maka cuba untuk tidak berjalan terlalu banyak.

  5. Pakai kasut yang selamat dan ditutup

  Memakai kasut yang tertutup dan tebal akan menghalang pesakit kencing manis daripada terdedah kepada perkara yang berpotensi merosakkan kulit.

  BACA JUGA:

  • 4 Sukan yang Betul untuk Orang yang Diabetes
  • Adakah Diabetes Really Kurangkan Kesuburan Lelaki?
  • Adakah pesakit dengan Diabetes Dapat Minum Susu?