Rumah » Maklumat Kesihatan » Petua untuk merawat dan membersihkan butang perut supaya tidak dijangkiti

  Petua untuk merawat dan membersihkan butang perut supaya tidak dijangkiti

  Menindik atau menindik pada butang perut selalunya pilihan wanita. Kerana menindik pusar dianggap memberikan kesan sensual apabila seorang wanita memakai pakaian atau bikini. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa trend menindik pusar sangat popular di kalangan golongan muda, terutamanya wanita.

  Walaupun begitu, terdapat banyak perkara yang perlu anda perhatikan apabila anda akan memecahkan butang perut anda. Sebagai contoh, apabila membersihkan butang perut anda. Lihat tip untuk membersihkan pusar jika ditikam dalam artikel ini.

  Apa yang anda perlu ketahui sebelum menindik pusar

  Sebelum menindik butang perut, pastikan anda memilih seorang penagih profesional yang terlatih dan berkelayakan supaya anda menjamin keselamatan dan kebersihan.

  Sila ambil perhatian, jika di antara semua aktiviti menindik, butang perut mengambil masa yang paling lama untuk proses penyembuhan. Menindik pusat memerlukan masa 6 - 12 bulan untuk pulih sepenuhnya. Walau bagaimanapun, ini sememangnya bergantung kepada semua orang. Sesetengah mungkin mengalami proses penyembuhan yang cepat, ada yang mungkin mengambil masa yang lama.

  Selepas menindik pusar, anda tidak dinasihatkan untuk membongkok atau mencangkung selama beberapa waktu sehingga tubuh anda bersedia bergerak seperti biasa. Di samping itu, biasanya terdapat bengkak, kemerahan, atau perubahan warna dalam pusar. Anda juga mungkin melihat kerangka seperti kristal di sekitar menindik.

  Walaupun demikian, gejala-gejala ini harus lebih baik dari masa ke masa, tidak lebih buruk. Bukan itu sahaja, menindik pusar juga berisiko tinggi untuk jangkitan. Terutama jika anda tidak membersihkan butang perut dengan betul.

  Bagaimana untuk membersihkan pusing yang ditikam

  Berikut adalah beberapa cara untuk membersihkan menindik pusar yang boleh anda lakukan di rumah:

  • Sentiasa mencuci tangan dengan sabun anti-bakteria sebelum menyentuh tindik. Ini dilakukan untuk mencegah hubungan dengan bakteria.
  • Basuh kawasan pusar dengan penyelesaian satu sudu teh garam dalam air suam. Anda boleh menggunakan bola kapas yang dicelup dalam larutan garam untuk mencuci kawasan pusar.
  • Untuk hasil yang optimum, anda boleh berbaring dan tongkat bola kapas di atas pusat dan biarkan ia duduk selama kira-kira 10 minit.
  • Selepas itu, bilas butang perut dengan air suam dan keringkan dengan tuala kering.
  • Dapatkan digunakan untuk mengeringkan butang perut sebaik sahaja anda selesai mandi. Selain mengekalkannya daripada jangkitan, mengeringkan dengan tuala akan menghalang bakteria daripada memasukinya.

  Perkara yang perlu dipertimbangkan ketika merawat navel menusuk

  Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika merawat pusing yang menusuk:

  • Jangan gunakan alkohol cecair atau hidrogen peroksida untuk membersihkan pusar. Kerana kedua-dua bahan tersebut akan menjadikan kulit di sekeliling pusar kering dan menusuk.
  • Pakai pakaian longgar supaya kawasan menusuk tidak mudah menggosok pakaian yang ketat.
  • Anda juga perlu memberi perhatian kepada kedudukan ketika tidur, misalnya, elakkan tidur di perutnya.
  • Jika anda seorang peminat sukan berenang, anda harus menghentikan kebiasaan buat sementara waktu. Kerana, berenang di kolam renang di mana air mengandungi banyak klorin akan membuat tindikan di perut merasa menindik dan memicu gatal-gatal.
  • Jangan sekali-kali menghilangkan tindik dalam perut untuk apa-apa sebab dan kemudian pasang semula mereka sendiri. Kerana, tindakan ini sebenarnya meningkatkan kemungkinan jangkitan pada kulit. Jadi, jika anda mahu melakukannya, anda perlu menunggu sehingga kesan menusuk sepenuhnya sembuh dan pergi ke piercer profesional untuk melepaskan tindik.

  Juga Baca:

  • 5 Langkah Penting untuk Menjaga Parut Menusuk
  • Sebelum Pembiakan Vagina atau Penis, Bacalah Ini Pertama
  • Jenis menusuk ini menjadi berbahaya untuk lidah anda