Rumah » Kanser paru-paru » Tips Perjalanan Selamat untuk Pesakit dengan Kanser Paru-paru

  Tips Perjalanan Selamat untuk Pesakit dengan Kanser Paru-paru

  Semua orang, termasuk anda, mempunyai hak untuk pergi ke tempat pilihan. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa anda mempunyai kanser paru-paru. Berikut adalah beberapa tip yang boleh anda cuba sebelum perjalanan di luar rumah. Perjalanan juga selamat dan menyeronokkan!

  Kepentingan maklumat perubatan sebelum berlepas

  Pastikan anda terlebih dahulu berunding dengan doktor tentang rancangan anda untuk melakukan perjalanan. Tanya tentang keadaan fizikal anda, sama ada ia mungkin untuk perjalanan atau tidak. Doktor akan membuat senarai apa yang perlu disediakan dan dilakukan ketika melakukan perjalanan. Rekod perubatan yang biasanya diberikan oleh doktor termasuklah:

  • Arahan dadah / perubatan
  • Senarai alergi
  • Pelan diagnosis dan rawatan
  • Langkah yang perlu diambil dalam keadaan kecemasan

  Sebagai tambahan kepada nota doktor, jangan lupa untuk terus membawa dokumen insurans dan rekod perubatan dalam bentuk salinan atau asal jika diperlukan. Sentiasa simpan maklumat dan semua kenalan penting semasa perjalanan. Sekiranya anda melancong ke luar negara, lebih baik untuk menterjemahkan rekod perubatan ke dalam bahasa yang difahami oleh orang tempatan di sana.

  Sentiasa bawa bersama ubat-ubatan

  Sediakan ubat yang cukup untuk perjalanan anda dan ambil ganti selama beberapa hari. Anda perlu tahu bahawa sesetengah syarikat penerbangan boleh melarang tangki oksigen atau peralatan perubatan seperti jarum atau jarum di dalam kabin tanpa permit yang sah dari doktor. Oleh itu, sediakan preskripsi atau surat kebenaran daripada doktor sekiranya berlaku. Letakkan ubat anda dalam bekas yang berasingan untuk mengelakkan bercampur dengan satu sama lain.

  Tetap berjaga semasa berada di dalam pesawat

  Tekanan udara di atas kapal terbang tentu lebih rendah daripada di atas tanah. Ini boleh menyebabkan paru-paru mengatasi, menjadikannya sukar untuk bernafas. Apabila ini berlaku, mintalah untuk menukar kerusi atau menggunakan tangki oksigen untuk bernafas secara normal. Anda juga boleh cuba melakukan beberapa teknik pernafasan untuk mengatasi masalah ini.

  Duduk terlalu lama boleh membahayakan kemunculan pembekuan darah (trombosis). Kerana ia berbahaya, tanya doktor anda tentang bagaimana untuk mencegah risiko ini. Perubahan dalam tekanan udara juga boleh menyebabkan pembengkakan kelenjar getah bening (lymphedema). Untuk mengelakkan masalah ini, gunakan pakaian yang longgar dan selesa, dan luangkan masa untuk berjalan mengelilingi kabin sekurang-kurangnya sekali sejam untuk memudahkan peredaran darah.

  Menjaga makanan semasa perjalanan

  Walaupun anda melakukan perjalanan, ingatlah diet yang sihat. Walau bagaimanapun, apabila melakukan perjalanan ke kawasan yang mempunyai sanitasi yang rendah, elakkan menggunakan air paip dan kiub ais. Pilih minum air botol untuk mengurangkan risiko jangkitan dan keracunan makanan.

  Mempunyai kanser paru-paru bukanlah alasan anda untuk merasa 'dipenjarakan' dengan hanya tinggal di rumah. Kadang-kadang, perjalanan juga boleh menjadi ubat terbaik untuk anda. Bincang dengan doktor anda untuk memastikan keselamatan anda semasa dalam perjalanan. Jika perjalanan dengan kapal terbang terlalu berisiko, anda boleh memilih untuk mengembara dengan kereta api atau bas.