Rumah » Maklumat Kesihatan » Petua untuk Suami Membantu Isteri Mengatasi Ketakutan di Hadapan Buruh

  Petua untuk Suami Membantu Isteri Mengatasi Ketakutan di Hadapan Buruh

  Melahirkan adalah tugas wanita yang tidak mudah. Anda sebagai suami mungkin tidak dapat membayangkan betapa susahnya apabila isteri anda cuba melahirkan anak anda. Oleh itu, anda harus menemani isteri anda semasa dia melahirkan. Isteri anda pasti memerlukan kehadiran anda untuk mengatasi ketakutan sebelum bekerja.

  Anda sebagai suami boleh melakukan perkara-perkara berikut untuk membantu isteri anda mengatasi ketakutan sebelum buruh.

  Tanya isteri apa yang dia mahu

  Anda mungkin perlu bercakap dengan isteri anda sebelum penghantaran. Ketahui dengan baik apa yang isteri anda mahu dan tidak mahu semasa buruh. Ingat, sesuatu yang tidak dijangka berlaku kadang-kadang semasa buruh dan anda adalah orang yang perlu membuat keputusan.

  Di samping itu, anda juga perlu menyediakan semua keperluan isteri anda sebelum buruh, seperti pakaian. Menyediakan makanan kegemaran isteri anda semasa di hospital juga perlu dilakukan. Makanan boleh membantu sedikit untuk mengatasi ketakutan sebelum tenaga kerja yang dirasakan oleh isteri. Juga, ia boleh mengurangkan keletihan dan memberi tenaga. Ingat, tenaga kerja sangat intensif, jadi isteri anda memerlukan banyak tenaga daripada makanan. Juga ingatkan isterimu untuk minum banyak air.

  Mainkan lagu kegemaran isteri anda

  Mendengarkan lagu atau muzik adalah satu cara yang boleh membuatkan seseorang merasa lebih tenang dan santai. Mainkan lagu kegemaran isteri anda sambil menunggu buruh. Bunyi semulajadi, seperti bunyi nyanyian burung, bunyi gelombang lautan, atau bunyi angin juga boleh membantu isteri anda menumpukan pada gelombang kontraksi yang berlaku di dalam rahim. Mendengarkan lagu juga boleh sedikit mengalihkan perhatian isteri anda dari kesakitan.

  Letakkan aromaterapi di bilik rawatan isteri

  Selain bunyi, aroma juga boleh membantu menenangkan isteri anda supaya ketakutan sebelum buruh menurun sedikit. Aroma tertentu sememangnya mempunyai kesan menenangkan. Anda boleh meletakkan aromaterapi atau wangian yang disukai oleh isteri anda di bilik rawatan isteri anda. Aromaterapi dengan aroma lavender atau minyak geranium boleh membuat isteri lebih tenang, juga untuk menjaga udara segar.

  Teruskan di sebelahnya

  Teruskan untuk menjadi isteri anda sebelum buruh atau selepas bersalin adalah satu perkara yang boleh mengurangkan rasa takut kepada isteri sebelum penghantaran. Kewujudan anda sebagai suami tidak boleh digantikan. Jika anda mengiringi isteri anda sebelum penghantaran, jangan lupa menyentuh isteri anda. Sentuhan dapat membantu menenangkan isteri anda, mengurangkan ketakutannya, dan membantu meredakan otot yang tegang. Anda juga boleh mengurut bahagian badan isteri anda, seperti kaki dan belakang, untuk mengurangkan ketakutan dan memberi keselesaan kepadanya.

  Bawa dia berjalan-jalan sambil menunggu pembukaan

  Masa untuk menunggu buruh mungkin masa yang menyakitkan. Pada masa ini, isteri anda akan berasa kontraksi datang dan pergi. Untuk tetap selesa, jemput isteri anda untuk terus bergerak. Anda boleh menemani isteri anda untuk berjalan-jalan di taman hospital. Ini boleh membuat isteri anda sedikit lebih baik melalui setiap proses sebelum buruh.

  Meyakinkan isteri dia akan baik-baik saja

  Terus menggalakkan isteri anda. Beri jaminan kepadanya bahawa dia adalah seorang yang hebat dan mesti dapat meneruskannya. Jangan lupa untuk melakukan pekerjaan anda semasa buruh, iaitu untuk menjaga isteri anda tertumpu pada kontraksi dalam rahim. Pegang tangan isteri anda dan minta isteri anda untuk melihat mata anda tetap fokus.

  Bantu isteri anda untuk memastikan corak pernafasannya (anda juga perlu mengamalkannya dengan isteri anda). Dan, pulihkan keyakinan anda setiap kali isteri anda mula berfikir bahawa dia tidak boleh melewati ini. Ingat, isteri anda mungkin bergantung kepada anda semasa buruh. Anda yang boleh terus membuatnya berasa kuat dan mampu.

  Juga Baca:

  • 5 Peranan Husbands untuk Membantu Isteri dalam Menyusukan
  • Kepentingan Disertai oleh Suami Semasa Melahirkan
  • 5 Cara Mengatasi Kemurungan Postpartum Selepas Melahirkan