Rumah » Maklumat Kesihatan » Tips untuk Membuat Sakit tanpa Kesakitan untuk Wanita yang Memiliki Endometriosis

  Tips untuk Membuat Sakit tanpa Kesakitan untuk Wanita yang Memiliki Endometriosis

  Bagi wanita dengan endometriosis, keradangan kronik yang disebabkan oleh keadaan ini boleh membuat kesakitan yang luar biasa semasa seks. Tetapi jangan risau. Mempunyai endometriosis tidak boleh menghalang anda daripada menikmati hubungan seks dengan pasangan anda yang dicintai. Mula-mula membaca petua di bawah.

  Kenapa endometriosis membuat kesakitan semasa bersetubuh?

  Endometriosis berlaku apabila tisu yang biasanya melekat rahim anda mula berkembang di luar. Gejala endometriosis termasuk pendarahan haid berat, haid yang menyakitkan, dan kadang-kadang termasuk aduan kesakitan semasa seks.

  Kesakitan timbul kerana penembusan dan pergerakan lain semasa hubungan seks boleh menarik dan meregangkan tisu endometrium. Bagi sesetengah wanita, hubungan seksual dapat memburukkan lagi kesakitan di bahagian bawah abdomen.

  Bagaimana menangani kesakitan semasa seks apabila anda mempunyai endometriosis

  Mempunyai endometriosis bukan halangan bagi anda untuk melakukan hubungan seks. Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah atau melegakan kesakitan semasa hubungan seks kerana endometriosis.

  1. Cuba jawatan seks yang berbeza

  Jika anda mempunyai endometriosis, kedudukan misionaris klasik cenderung menyebabkan sakit dengan mudah kerana rahim anda miring dan penembusan terlalu mendalam untuk menekan rahim..

  Untuk mengatasi masalah ini, cuba ubah rutin cinta anda wanita di atasgaya anjing atau sudu (kedua-duanya berbaring mendatar tetapi wanita berpaling belakang lelaki, sementara lelaki memeluk wanita dan masuk dari belakang). Sekiranya anda ingin bercinta dengan kedudukan mubaligh, cubalah tucking bantal yang agak tebal di bawah pinggang wanita supaya kedudukan pelvisnya dibangkitkan lebih.

  Di samping itu, cuba irama yang lebih perlahan tetapi masih selesa semasa seks. Seks yang perlahan membantu wanita lebih dapat menyesuaikan kelajuan dan kedalaman penembusan supaya tidak terlalu menyakitkan.

  2. Jangan lupa menggunakan pelincir

  Sesetengah wanita yang menderita endometriosis boleh mengadu kesakitan semasa seks kerana vagina terlalu kering.

  Ini dapat diatasi dengan menggunakan pelincir seks berasaskan air. Pelincir membantu proses penembusan berjalan lancar dan lancar tanpa rasa sakit. Gunakannya seperti yang diperlukan dahulu, dan anda boleh menambahnya dari masa ke masa jika anda merasakan keperluan.

  3. Cari aktiviti seks alternatif

  Seks tidak semestinya ditafsirkan sebagai penembusan zakar ke dalam faraj. Terdapat banyak jenis aktiviti seksual yang anda boleh cuba dengan pasangan anda apabila penembusan menyakitkan. Sebagai contoh dengan mencium, petting (swiping kemaluan), untuk seks oral.

  Sebelum bereksperimen, berbincang dengan pasangan anda tentang perkara yang boleh membangkitkan anda dan yang tidak. Biarkan diri anda menikmati semangat dan keintiman dalam pelbagai cara yang berbeza.

  4. Buka dengan pasangan anda

  Komunikasi tulus dan terbuka adalah kunci kepada kehidupan seks yang sihat dan menyenangkan. Jangan teragak-agak untuk memberitahu pasangan anda bahawa anda mempunyai endometriosis, dan supaya dia berhenti pada waktu itu jika anda mula merasakan sakit semasa seks. Mintalah dia melambatkan irama atau mengubah teknik lain.

  5. Petua lain

  Terdapat beberapa tips tambahan yang boleh dilakukan oleh wanita dengan endometriosis untuk mengurangkan kesakitan semasa seks.

  • Mempunyai hubungan seksual pada waktu tertentu dalam bulan tersebut. Ini mungkin seminggu selepas ovulasi atau dalam masa 2 minggu selepas haid.
  • Luangkan masa foreplay untuk meningkatkan jumlah pelinciran semulajadi sebelum penembusan.
  • Ambil ubat penahan sakit (paracetamol atau ibuprofen) sejam sebelum seks.
  • Berlatih untuk penembusan yang lembut dan perlahan.
  • Ambil mandi hangat sebelum bersetubuh.
  • Sediakan diri anda jika terdapat pendarahan selepas hubungan seperti menyediakan tuala atau tisu kecil berhampiran anda.
  • Rujuk pakar ginekologi dan / atau terapi seks untuk menangani kesan endometriosis.

  Juga Baca:

  • 4 Cara Mengurangkan Nyeri haid Oleh kerana Endometriosis
  • Kenapa Saya Rasa Sakit Apabila Mempunyai Seks?
  • Mempunyai Jangkitan Cendawan Vagina, Masih Boleh Mempunyai Hubungan Intim?