Rumah » Kanser hati » Tips untuk Menghentikan Merokok untuk Orang dengan Kanser Hati

  Tips untuk Menghentikan Merokok untuk Orang dengan Kanser Hati

  Berdasarkan kajian, hampir 50% daripada 125 kes kanser hati disebabkan oleh kebiasaan merokok. Ini menunjukkan bahawa merokok secara mendadak meningkatkan risiko kanser hati. Walaupun mengakui fakta ini, anda mungkin masih mengalami kesukaran menghentikan merokok. Jangan bimbang! Beberapa tip di bawah boleh membantu anda berhenti merokok.

  Cari sebab anda

  Untuk mendapatkan motivasi, anda perlu menuliskan alasan peribadi yang kuat untuk berhenti merokok. Anda boleh mula dengan menyenaraikan sebab-sebab mengapa anda mahu berhenti dan membaca senarai apabila anda memerlukan sokongan. Cobalah untuk mengingatnya, contohnya untuk mengelakkan keluarga dan pencinta daripada menjadi perokok pasif, mengurangkan risiko kanser paru-paru, penyakit jantung atau keadaan lain, ingin kelihatan lebih muda dan lebih kuat, dan menetapkan contoh yang baik untuk anak-anak anda. Mungkin sebabnya cukup berkesan untuk membantu anda berhenti merokok.

  Tukar jenis minuman anda

  Umumnya, alkohol biasanya dimakan bersama-sama dengan rokok. Teh dan kopi juga boleh membuat rasa rokok lebih baik. Daripada minum aljohol atau minuman yang menjemput keinginan merokok, pilih air mineral dan jus. Jenis minuman ini juga baik untuk kesihatan dan juga mengehadkan alkohol. Bagi anda yang sudah biasa merokok selepas makan, lakukan aktiviti pemindahan lain seperti memberus gigi anda, berjalan-jalan, berbual dengan rakan-rakan, atau mengunyah gusi sebagai alternatif.

  Beritahu keluarga, rakan dan rakan sekerja tentang rancangan berhenti merokok

  Minta sokongan dan dorongan daripada rakan dan keluarga dalam rancangan anda untuk berhenti merokok adalah idea yang baik. Anda juga boleh mendapat sokongan daripada rakan yang ingin berhenti merokok supaya mereka boleh membantu satu sama lain melawan ketagihan merokok.

  Bergerak aktif

  Kajian kajian saintifik menunjukkan bahawa senaman dapat mengurangkan keinginan dan boleh mencetuskan otak anda untuk menghasilkan sebatian anti-keinginan. Anda boleh bermula dari pergerakan kecil seperti berjalan atau meregangkan selama lima minit. Jika anda ingin tergoda untuk merokok, anda boleh berjalan kaki atau berjoging untuk melupakan keinginan itu. Keinginan anda untuk merokok dapat dikurangkan walaupun anda melakukan latihan ringan seperti berjalan dengan anjing anda atau menarik rumput di taman. Langkah ini juga membantu anda untuk mencegah penambahan berat badan apabila berhenti merokok.

  Buang rokok dan produk tembakau lain dari rumah, kereta dan pejabat anda.

  Anda mesti membuang semua rokok, perlawanan dan asbak. Bersihkan minda anda. Keluarkan sesuatu yang berbau asap dengan membasuh pakaian anda. Kerana, langkah ini berguna untuk mengelakkan keinginan untuk menghisap tembakau.

  Tinggalkan tangan dan mulut sebagai sibuk mungkin

  Terapi penggantian nikotin (NRT), seperti patch nikotin, tablet, lozenges, permen karet, dan semburan hidung boleh menggandakan peluang anda untuk berjaya dengan pelan berhenti merokok, anda juga boleh menggunakan produk pegang tangan seperti inhaler atau e-rokok.

  Daripada memegang rokok, tahan minuman di tangan anda atau minum melalui jerami untuk menjaga mulut anda sibuk.

  Selain mencegah kanser hati, berhenti merokok boleh memperbaiki keadaan kesihatan anda secara menyeluruh. Jika anda masih mengalami kesukaran berhenti, segera dapatkan nasihat doktor.

  BACA JUGA:

  • Berhenti Merokok Dengan Hypnosis
  • Adakah Alias ​​Rokok Elektrik Menimbulkan Bantuan Berkesan Berhenti Merokok?
  • Bahan-bahan semulajadi yang boleh membantu berhenti merokok