Rumah » Maklumat Kesihatan » Tips untuk Berkomunikasi dengan Kanak-kanak Berumur 2-3 Tahun

  Tips untuk Berkomunikasi dengan Kanak-kanak Berumur 2-3 Tahun

  Komunikasi dengan kanak-kanak adalah salah satu bahagian yang paling menyeronokkan apabila menjadi ibu bapa. Kanak-kanak belajar menyerap maklumat dengan interaksi dan pengalaman mereka setiap hari, bukan hanya dengan kami, tetapi dengan orang dewasa lain, ahli keluarga lain, anak-anak lain, dan dunia sekeliling.

  Berkomunikasi dengan anak anda

  Anak anda akan belajar lebih banyak apabila terlibat dalam perbualan yang lebih interaktif dan bermain dengan rakan-rakan. Membaca buku, nyanyian, bermain permainan kata, dan bercakap dengan anak kecil anda akan meningkatkan perbendaharaan kata dan mengajar mereka cara mendengar dengan baik.

  Berikut adalah beberapa cara untuk membangunkan kemahiran bercakap kanak-kanak:

  • Bercakap dengan anak kecil anda tentang apa yang telah dilakukannya hari ini atau merancang apa yang akan anda lakukan esok. "Ia kelihatan seperti hujan pada waktu petang. Apa yang akan kita lakukan? "Atau bincangkan aktiviti hari ini sebelum tidur.
  • Main permainan imaginasi
  • Baca buku kegemarannya berkali-kali dan menyokong anak anda untuk menyertai dalam membaca perkataan yang dia tahu. Adakah membaca "palsu". (biarkan anak seolah-olah membaca buku kepada anda)

  Corak kosakata dan komunikasi

  Antara umur 2-3 tahun, kanak-kanak akan mengalami perkembangan pesat dalam kemahiran bahasa mereka. Pada permulaan tempoh ini, kebanyakan kanak-kanak akan mengikuti arahan dan mengatakan 50 perkataan atau lebih. Banyak perkataan gabungan dalam frasa dan ayat pendek. Kanak-kanak zaman ini biasanya boleh mengikuti arahan, seperti, "Ambil bola dan berikan kepada Daddy."

  Pada usia 3 tahun, bilangan perbendaharaan kata kanak-kanak biasanya 200 perkataan atau lebih, dan kanak-kanak akan menyambung 3-4 perkataan setiap ayat. Kanak-kanak dalam perkembangan ini dapat memahami dan bercakap dengan lebih jelas. Kini, anda akan memahami 75% dari apa yang dikatakan anak anda.

  Kanak-kanak harus menggunakan bahasa dengan lebih bebas dan mula menyelesaikan masalah dan konsep pembelajaran. Mereka biasanya boleh mengambil bahagian dalam sesi soalan dan jawapan yang mudah. Mereka juga boleh mengira 3 objek dengan betul, bermula dari memberitahu sesuatu, dan mengetahui nama mereka.

  Jika anda mengesan masalah

  Jika anda merasakan bahawa anak anda mengalami masalah pendengaran, perkembangan bahasa, atau kejelasan bercakap, hubungi doktor anda. Ujian pendengaran boleh menjadi langkah pertama untuk menentukan sama ada anak anda mengalami masalah pendengaran. 2 tahun bukanlah usia yang terlalu muda untuk penilaian / pertuturan bahasa, terutamanya jika anak anda tidak mematuhi arahan, tidak dapat menjawab soalan mudah, atau tidak mengatakan kata-kata yang cukup.

  Masalah komunikasi biasa:

  Masalah komunikasi untuk kanak-kanak berusia 2-3 tahun termasuk:

  • Masalah pendengaran
  • Masalah berikut arahan
  • Kurangnya penguasaan perbendaharaan kata
  • Ucapan tidak jelas
  • Gagap

  Masalah gagap dan artikulasi sangat berpatutan pada usia ini dan umumnya kanak-kanak akan membina masalah ini untuk dewasa. Masalah lain memerlukan penilaian lanjut. Doktor anda akan membincangkan sama ada anak anda memerlukan penilaian dan rawatan untuk bercakap atau tidak. Seorang kanak-kanak yang mengalami kemunduran dalam beberapa perkembangan boleh digalakkan untuk melihat ahli pediatrik atau psikologi perkembangan.

  Sesetengah ibu bapa bimbang jika kanak-kanak yang tidak bercakap adalah autistik. Kanak-kanak yang mempunyai autisme biasanya dikaitkan dengan keadaan seperti masalah lepasan atau masalah komunikasi yang lain, tetapi kekurangan interaksi sosial dan keingintahuan atau corak tingkah laku yang terhad adalah gejala utama autisme, tidak terhad kepada masalah bercakap.

  Jika anda mempunyai soalan, hubungi doktor anda.